Σε σοκ το Σίδνεϊ μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο – «Τραγωδία που δεν έχουμε ξαναζήσει»

Σε σοκ το Σίδνεϊ μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο – «Τραγωδία που δεν έχουμε ξαναζήσει»

Ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί και πολίτες καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο που φτιάχτηκε για όσους έχασαν την ζωή τους στο εμπορικό κέντρο

Σοκαρισμένη εξακολουθεί να βρίσκεται η κοινωνία του Σίδνεϊ μετά από το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο μεγάλο εμπορικό κέντρο  Bondi Junction Westfield. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 40χρονος εισέβαλε στο εμπορικό κέντρο με απόλυτη ψυχραιμία, έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται αδιάκριτα στον κόσμο που είχε βγει για να κάνει τα ψώνια του, ενώ μετά την επίθεση πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε από αστυνομικό.

Από το μακελειό αυτό, πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα στο εμπορικό κέντρο, ενώ μία 38χρονη μητέρα ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να προστατεύσει το μωρό της από τον 40χρονο δράστη. Σύμφωνα με τις έρευνες των Αρχών, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο δράστης, που φορούσε μια πράσινη μπλούζα μπέιζμπολ και ένα πράσινο σορτσάκι, είχε τρομοκρατικά κίνητρα ή ριζοσπαστική ιδεολογία.

Διαβάστε επίσης: Εγκλωβισμένη στο Ισραήλ η Μακάμπι Τελ Αβίβ

Σταδιακά αναγνωρίζονται τα θύματα της επίθεσης

Το πρώτο από τα θύματα, των οποίων τα στοιχεία έχουν οι αστυνομικές αρχές, είναι ο δράστης, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο πέμπτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου από μία αστυνομικό. Η Dawn Singleton, 25 ετών, αναγνωρίστηκε ως το δεύτερο θύμα του επεισοδίου στο Bondi Junction. Ο εργοδότης της Singleton, η εταιρεία μόδας White Fox Boutique, ανήρτησε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα αφιέρωμα για την υπάλληλο του.

Στην ανακοίνωση ανέφερε «Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου χάσαμε όχι μόνο έναν υπάλληλο … αλλά κάποιον ξεχωριστό για εμάς που αισθανόταν σαν μέλος της οικογένειάς μας. Είμαστε όλοι πραγματικά συντετριμμένοι από αυτή την απώλεια. Η Dawn ήταν ένας γλυκός, καλόκαρδος άνθρωπος που είχε όλη τη ζωή μπροστά της.

Ήταν πραγματικά καταπληκτική. Στέλνουμε την αγάπη μας και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στον σύντροφό της, στην οικογένεια Singleton και στους φίλους της. Θα τη θυμόμαστε πάντα ως μέλος της οικογένειας White Fox.» Σύμφωνα με πληροφορίες, η Dawn είναι κόρη του επιφανούς Αυστραλού επιχειρηματία John Singleton και της δικηγόρου Julie Martin.

Το τρίτο θύμα

Ένας από τους φύλακες του εμπορικού κέντρου, ο Faraz Tahir, είναι το τρίτο κατά σειρά θύμα του μακελάρη. Η Μουσουλμανική Κοινότητα Admadiyya της Αυστραλίας δηλώνει ότι θρηνεί την απώλεια του Faraz Tahir, «ενός πολύτιμου μέλους της κοινότητάς μας και ενός αφοσιωμένου φρουρού ασφαλείας που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του ενώ υπηρετούσε το κοινό κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης».

Μέλος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ahmadiyya Australia δήλωσε στον Guardian Australia ότι ο Tahir δεν είχε οικογένεια στην Αυστραλία και ότι η οργάνωση είχε ενημερωθεί για τον θάνατό του από την αστυνομία της NSW.

Ακόμη, η Jade Young, 47 ετών, αναγνωρίστηκε ως ένα ακόμη θύμα της επίθεσης με μαχαίρι που έγινε στο Bondi Junction. Η αστυνομία διέθεσε αυτή την εικόνα της Young με την άδεια της οικογένειάς της.

Το τέταρτο θύμα ταυτοποιήθηκε ως Jade Young

Σε κρίσιμη κατάσταση το μωρό

Ο υπουργός Υγείας της NSW, Ράιαν Παρκ, μίλησε στο ABC για να ενημερώσει σχετικά με τα άτομα που νοσηλεύονται. Λέει ότι υπάρχουν «περίπου εννέα ασθενείς» που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε όλο το Sydney CBD και άλλα τρία άτομα έφτασαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας με δική τους πρωτοβουλία.

Ακόμα, η Παρκ δήλωσε ότι παραβρέθηκε προσωπικά στο νοσοκομείο παίδων στο Ράντγουικ και μίλησε απευθείας με τους νοσηλευτές και τους κλινικούς γιατρούς που περιθάλπουν ένα μωρό εννέα μηνών που τραυματίστηκε στην επίθεση.

Χειρουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Τώρα, ελπίζουμε βεβαίως ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας και θα κρατάμε την κοινότητα ενήμερη για την ενημέρωση και την κατάσταση των ασθενών που πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι ενημερώνουμε πρώτα την οικογένειά τους και τους αγαπημένους τους.

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο 40χρονος Joel Cauchi από το Κουίνσλαντ κατονομάστηκε από την αστυνομία ως ο δράστης που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έξι ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά άλλους 12, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους, στο εμπορικό κέντρο Westfield στο Bondi Junction του Σίδνεϊ.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Cauchi αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και ότι είχε μετακομίσει στη Νέα Νότια Ουαλία μόλις ένα μήνα πριν πάρει ένα μαχαίρι και επιτεθεί στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Cauchi δεν είχε σταθερή διεύθυνση στο Σίδνεϊ και η αστυνομία δεν πιστεύει ότι γνώριζε κανένα από τα θύματά του. Ο υποδιοικητής της αστυνομίας της NSW Anthony Cooke αποκάλυψε την ταυτότητα του Cauchi σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής, λέγοντας:

«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το προφίλ του δράστη, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρο για εμάς σε αυτό το στάδιο ότι θα φαίνεται να σχετίζεται με την ψυχική υγεία του ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη μέχρι στιγμής τίποτα – καμία πληροφορία που έχουμε λάβει, κανένα στοιχείο που έχουμε ανακτήσει, καμία πληροφορία που έχουμε συλλέξει – που να υποδηλώνει ότι αυτό έγινε με βάση κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο, ιδεολογικό ή άλλο.»

Μεσίστιες οι σημαίες – Φωτίζονται τα κτίρια της Μελβούρνης εις μνήμη των πεσόντων

Η Νέα Νότια Ουαλία θα υψώσει τις σημαίες της Αυστραλίας και των Αβοριγίνων μεσίστιες σε βασικά αξιοθέατα από την Κυριακή έως τη Δευτέρα 15 Απριλίου για να τιμήσει όσους έχασαν την ζωή τους από την επίθεση με μαχαίρι στο Bondi Junction.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Όπερα του Σίδνεϊ και το Κοινοβούλιο θα είναι μεταξύ των κτιρίων στα οποία θα κυματίζει μεσίστια η σημαία. Η κυβέρνηση της Βικτώριας θα φωτίσει ορόσημα την Κυριακή ως φόρο τιμής στα θύματα των δολοφονιών στο Bondi Junction, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Jacinta Allan.

Τα κτίρια που θα φωταγωγηθούν με λευκό χρώμα:

  • Federation Square
  • Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας
  • MCG
  • Πάρκο Kardinia/GMHBA
  • Κέντρο Τεχνών Μελβούρνης
  • Γέφυρα Bolte

Φωτογραφίες με ανθρώπους που καταθέτουν λουλούδια για όσους έχασαν τη ζωή τους

Πολίτες καταθέτουν λουλούδια για όσους έχασαν τη ζωή τους

Πολίτες καταθέτουν λουλούδια για όσους έχασαν τη ζωή τους

Πολίτες καταθέτουν λουλούδια για όσους έχασαν τη ζωή τους

«Αν ο δράστης είχε όπλο θα είχαμε εκατοντάδες θανάτους», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια απίστευτη τραγωδία και έστειλε συλλυπητήρια στα θύματα και τους οικείους τους, ο Anthony Albanese εξήρε τους ισχυρούς νόμους περί όπλων της Αυστραλίας ως σημαντικό μέρος του γεγονότος ότι τέτοια γεγονότα είναι σχετικά σπάνια στην Αυστραλία.

«Αυτός ο άνδρας κρατούσε ένα θανατηφόρο όπλο, με τη μορφή μαχαιριού, αλλά αν ήταν αυτόματο όπλο, τότε θα μιλούσαμε για εκατοντάδες θανάτους», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο ABC. Πρόκειται για μια σημαντική υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρούς νόμους περί όπλων σε αυτή τη χώρα.

Ο Αλμπανέζε αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε μια συζήτηση σχετικά με το αν το περιστατικό με το μαχαίρι αποτελεί επιχείρημα για αυστηρότερη ασφάλεια σε δημόσιους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα.

Ήρθε η ώρα να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας για όσους έχουν υποφέρει. Θα έρθει η ώρα για μια κατάλληλη, μελετημένη αντίδραση στα όποια διδάγματα ασφαλείας πρέπει να αντληθούν από ένα περιστατικό όπως αυτό. Ένα περιστατικό όπως αυτό θα προκαλέσει μια αναγκαία επανεξέταση που θα πρέπει να γίνει με μελετημένο τρόπο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ