Γάζα: Εκτοπισμός των Παλαιστινίων πίσω από το σχέδιο Νετανιάχου

Γάζα: Εκτοπισμός των Παλαιστινίων πίσω από το σχέδιο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να απομακρυνθούν «για την προστασία τους», εν όψει της επιχείρησης του στρατού. Σχέδιο λιμοκτονίας καταγγέλλουν οι οργανώσεις

Σταδιακά αποκαλύπτονται όλες οι πτυχές των ισραηλινών σχεδίων για τη Γάζα. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την έγκριση του σχεδίου να καταληφθεί ολόκληρος ο θύλακας από τον ισραηλινό στρατό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «ο πληθυσμός θα μετακινηθεί, για την προστασία του». Σε βίντεο που ανέβασε στο Χ, για να περιγράψει τη νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για μια εντατική στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ήττα της Χαμάς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο μεγάλο μέρος της επικράτειας του παλαιστινιακού θύλακα θα καταληφθεί.

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα εισέλθουν στη Γάζα, δεν θα εξαπολύσουν επιδρομές και στη συνέχεια θα υποχωρήσουν. Η πρόθεση είναι το αντίθετο», είπε.

Νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους. Μιλώντας στο Channel 12, κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποδεχτούν τη λέξη «κατοχή». «Επιτέλους θα καταλάβουμε τη Λωρίδα της Γάζας. Θα σταματήσουμε να φοβόμαστε αυτή τη λέξη», είπε.

Σχέδιο κατοχής

Όλα δείχνουν ότι το σχέδιο του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανότατα η πλήρης κατάληψη του θύλακα. Σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press, αυτό αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, πλέον και οι δηλώσεις Νετανιάχου.

Έφεδροι πηγαίνουν να παρουσιαστούν σε στρατόπεδο εν όψει της νέας επιχείρησης στη Γάζα

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης είναι να επιτευχθούν οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ: να ηττηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα. Παράλληλα, καλεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να μετακινηθούν στο νότο της Γάζας. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση, πιθανότατα θα οδηγήσει στον βίαιο εκτοπισμό τους –διακηρυγμένο στόχο του Αμερικανού προέδρου, στενού συμμάχου του Νετανιάχου, για να υλοποιηθεί το σχέδιό του για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»- και θα επιδεινώσει την ήδη τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005 έπειτα από δεκαετή κατοχή, επιβάλλοντας στη συνέχεια σχεδόν αποκλεισμό του θύλακα. Στην περίπτωση που καταλάβει και προχωρήσει ξανά σε κατοχή της Γάζας, θα σταματήσει τα όποια σχέδια για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, πράγμα που θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπο και με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: θα ενσωματώσει στα εδάφη του Ισραήλ έναν πληθυσμό εχθρικό. Συνεπώς, αναφέρει η ανάλυση του Associated Press, τίθεται το ερώτημα: Πώς θα κυβερνήσει την περιοχή αυτή και πώς θα προχωρήσουν τα αμερικανικά σχέδια για ανάπλαση του κατεστραμμένου θύλακα;

Το ταξίδι Τραμπ

Οι Ισραηλινοί, ενώ απεργάζονται αυτά τα σχέδια ελέγχου της Γάζας, μιλούν ταυτόχρονα και για «παράθυρο ευκαιρίας» για την απελευθέρωση των ομήρων, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο άμυνας, αν δεν αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία,  το Ισραήλ θα προχωρήσει τα σχέδιά του για κατάληψη της Γάζας.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ομήρων, η επιχείρηση “Άρματα Γεδεών” θα ξεκινήσει με μεγάλη ένταση και δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της», είπε.

Παλαιστίνιος επιθεωρεί κατεστραμμένο κτίριο έπειτα από επίθεση στη Γάζα

Εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση»

Τα σχέδια Νετανιάχου έχουν αυξήσει την ανησυχία για το μέλλον του θύλακα και των κατοίκων του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δήλωση του εκπροσώπου της Ανουάρ Ελ Ανούνι, ζήτησε από το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την προγραμματισμένη επέκταση της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω θύματα και δεινά για τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Προτρέπουμε το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», είπε.

«Βαθιά ανήσυχη» δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν. Σε ανάρτησή της στο Χ, έγραψε:

«Καλώ για άλλη μια φορά όλα τα μέρη να επιστρέψουν σε κατάπαυση του πυρός και τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους υπόλοιπους ομήρους. Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Λιμοκτονία των αμάχων

Ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Έγκελαντ, επέκρινε επίσης το ισραηλινό σχέδιο να αναλάβει την κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε κόμβους που ελέγχονται από τον στρατό.

«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε κάτι που είναι θεμελιωδώς αντίθετο με τις ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε επισημαίνοντας ότι «οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες και οι ΜΚΟ έχουν πει όχι να συμμετάσχουν σε αυτή την ιδέα που προέρχεται από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και από τον ισραηλινό στρατό».

Και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι θέλει να «στρατιωτικοποιήσει, να χειραγωγήσει, να πολιτικοποιήσει τη βοήθεια επιτρέποντας μόνο βοήθεια σε λίγους κόμβους συγκέντρωσης στο νότο, ένα σχέδιο όπου οι άνθρωποι θα ελέγχονται». Όπως είπε, αυτό «είναι ένα εντελώς μη λειτουργικό σύστημα» διότι «θα ανάγκαζε τους ανθρώπους να μετακινηθούν για να λάβουν βοήθεια και θα συνεχιστεί η λιμοκτονία του άμαχου πληθυσμού».

«Δεν θα έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτό», είπε.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ επισήμανε επίσης ότι το ισραηλινό σχέδιο «θα σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο κινητών και πιο ευάλωτων ανθρώπων, θα συνεχίσουν να μένουν χωρίς προμήθειες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ