Δικαίωση ζητούν οι 93 νεκροί – Στο κενό η προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα

Δικαίωση ζητούν οι 93 νεκροί – Στο κενό η προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα

Σε 10 ημέρες μπορεί να μην κάνουν τη φιέστα που υπολόγιζαν, αλλά θα θελήσουν να σφραγίσουν την επιχείρηση να αλλάξει σελίδα η επικαιρότητα, να προστατευτεί ο πρωθυπουργός, να μην πληγεί άλλο η κυβέρνηση.

«Η υπόθεση των πυρκαγιών έχει τελειώσει. Δεν πουλάει άλλο». Αυτά τα κυνικά λόγια αναφέρουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και τα οποία θέλουν άρον άρον να κλείσει η υπόθεση των πυρκαγιών. Άλλωστε, η προκλητική δήλωση των Πολάκη και Κουβέλη για την 21η Αυγούστου που θα πρέπει να πανηγυρίσουμε την έξοδο από το μνημόνιο, είναι η καθαρή και αταλάντευτη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σε 10 ημέρες μπορεί να μην κάνουν τη φιέστα που υπολόγιζαν, αλλά θα θελήσουν να σφραγίσουν την επιχείρηση να αλλάξει σελίδα η επικαιρότητα, να προστατευτεί ο πρωθυπουργός, να μην πληγεί άλλο η κυβέρνηση.

Χθες ο Τσίπρας επιδόθηκε σε επικοινωνιακό σόου με εξαγγελίες για ενισχυμένη Πολιτική Προστασία, για 500 εκατ. που θα πέσουν τον τομέα αυτόν, για αδιάβλητη διαδικασία αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών για όσα έγιναν στις 23 Ιουλίου.

Εις μάτην. Η προσπάθειά του έπεσε στο κενό και απλά κέρδισε λίγο χρόνο. Η λίστα με τους νεκρούς που είχε βγει νωρίτερα στην επικαιρότητα ήταν το «αντίβαρο» στις νέες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τις οποίες, όμως δεν μπορεί ο ίδιος να υλοποιήσει.

Και γιατί δεν έχει τη βούληση, και γιατί δεν έχει το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνει. Οι 93 νεκροί, που ίσως να γίνουν ακόμη περισσότεροι, ζητούν δικαίωση. Όχι ψεύτικες υποσχέσεις για επιτροπές με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες όπως ο Γερμανός καθηγητής που ταυτίζεται με το Μαξίμου στις αιτίες της φωτιάς, δηλαδή ο στρατηγός άνεμος, η άναρχη δόμηση, οι πολίτες, η κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός χθες έστειλε ένα μήνυμα σε όλους. Ότι είναι ένας αδύναμος ηγέτης που άγεται και φέρεται από τον Πάνο Καμμένο αλλά και που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της καταστροφής και απλά προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Αλλά περνά κάτω από τον πήχη.

Ο,τι κόλπα και αν κάνουν, όσο κι αν πιστεύουν ότι το Μάτι δεν πουλά άλλο (απόλυτος κυνισμός) η αλήθεια είναι διαφορετική. Αν τολμούν ας κάνουν μια δική τους δημοσκόπηση για να μετρήσουν το κλίμα στην κοινωνία.

Εχασε την ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μείζονα ζητήματα. Απέτυχε στην οικονομία, απέτυχε στα εθνικά θέματα, απέτυχε και στην μεγάλη καταστροφή. Και τώρα αυτό που όλοι ζητούν είναι δικαίωση για τους 93 νεκρούς, κι όχι προεκλογικές φιέστες.

Τι δεν ξεχνάμε
Ας μην ξεχνά ο Τσίπρας αυτό που σήμερα περιγράφουν τα «Νέα». Στους 93 νεκρούς, είναι 45 γυναίκες – μανάδες ή γιαγιάδες -, 35 άνδρες και 11 παιδιά. Ανάμεσά τους μία 38χρονη γυναίκα από την Πολωνία με το παιδί της, μια γυναίκα από τη Γεωργία, ένας Ιρλανδός και ένας Βέλγος.

Ηλικιωμένα ζευγάρια που έζησαν μαζί επί χρόνια και μαζί τούς βρήκε ο θάνατος. Γονείς που έχασαν την άνιση μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας χωρίς ελπίδα να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Οικογένειες που παραθέριζαν ανέμελες και ξεκληρίστηκαν. Νέοι άνθρωποι με όνειρα για τη ζωή. Και στο τέλος της λίστας, τραγική υποσημείωση, οι δύο μη ταυτοποιημένες σοροί που δεν βρέθηκε κανείς να τις αναζητήσει…

Ηλικιωμένα ζευγάρια που έζησαν μαζί επί χρόνια και μαζί τούς βρήκε ο θάνατος. Γονείς που έχασαν την άνιση μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας χωρίς ελπίδα να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Οικογένειες που παραθέριζαν ανέμελες και ξεκληρίστηκαν. Νέοι άνθρωποι με όνειρα για τη ζωή. Και στο τέλος της λίστας, τραγική υποσημείωση, οι δύο μη ταυτοποιημένες σοροί που δεν βρέθηκε κανείς να τις αναζητήσει… Ημερομηνίες γέννησης 1980, 1948, 1965, 2007. Το νήμα της ζωής τους κόπηκε για πάντα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τα συναισθήματά τους, οι αγώνες μιας ζωής έσβησαν. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ.  Το μικρότερο σε ηλικία θύμα είναι το βρέφος της 35χρονης Μαργαρίτας Διονυσιώτη – η οποία επίσης υπέκυψε στα τραύματά της -, που την ημέρα της φωτιάς γινόταν έξι μηνών. Ο σύζυγός της, πυροσβέστης στο επάγγελμα, που το βράδυ εκείνης της Δευτέρας έδινε μάχη με τις φλόγες στο Μάτι, θρηνεί σύζυγο και παιδί. Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα είναι μια 93χρονη γυναίκα.

Όλα αυτά δεν καλύπτονται έτσι εύκολα και δεν μπορούν να ξεχαστούν ούτε με τον ανασχηματισμό που προετοιμάζει το Μαξίμου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ