Οι αλήθειες για τον δύσκολο δρόμο για τις συντάξεις: Επόμενος σταθμός Βερολίνο

Οι αλήθειες για τον δύσκολο δρόμο για τις συντάξεις: Επόμενος σταθμός Βερολίνο

Το μακρύ ταξίδι της απόφασης για την περικοπή ή μη των συντάξεων.

Πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα γύρω από την «τύχη» των συντάξεων. Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί η επερχόμενη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοθετημένο μέτρο.

Με το καλημέρα της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα και τις πρώτες συναντήσεις στο… υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο Hilton το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη μετέφεραν τη βούληση της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο των συντάξεων και να εφαρμοστεί μόνο ένα μέρος των αντιμέτρων του 2019.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση… συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε «πράσινο φως» για ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναθεωρήσει και το χρονοδιάγραμμα των παροχών τις οποίες έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ πως «όλα τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν», οι θεσμοί προχώρησαν στην πρώτη τους κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας πως έγινε συζήτηση πάνω στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Στην ανακοίνωση που έβγαλαν οι θεσμοί δεν αναφέρθηκαν στο θέμα των συντάξεων.

Τσακαλώτος: Πρέπει να πείσουμε το Βερολίνο
Για το θέμα των συντάξεων σε συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, απάντησε: «Λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή.

Προφανώς σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος, αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό. Πλέον είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μία επιτήρηση τόσο των στόχων όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων. Κάτι το οποίο συμβαίνει με όλες τις χώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τον στόχο του 3,5% και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Σχοινάς: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
Για το μείζον ζήτημα που προέκυψε με το δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ περί συμφωνίας για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε: «Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας».

Οι αποφάσεις πάνε… Eurogroup
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ