Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Χίου παρουσία Βίτσα

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Χίου παρουσία Βίτσα

Η συνεδρίαση διακόπηκε, όταν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, απευθυνόμενος στον υπουργό, τον επιτίμησε για τη χρήση του όρου πρόσφυγες. «Λαθρομετανάστες είναι», φώναξε.

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Αιτία στάθηκε παρέμβαση ομάδας πολιτών, κυρίως κατοίκων της περιοχής του Χαλκειούς όπου λειτουργεί ο καταυλισμός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Μάλιστα, προς στιγμή η συνεδρίαση διακόπηκε, όταν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, απευθυνόμενος στον υπουργό, τον επιτίμησε για τη χρήση του όρου πρόσφυγες. «Λαθρομετανάστες είναι» φώναξε, για να προκαλέσει την αντίδραση συμβούλου προσκείμενου στην παράταξη του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε «φασιστικές» αυτές τις συμπεριφορές. Ακολούθησε παρέμβαση με ύβρεις της ομάδας των κατοίκων κατά του συμβούλου της Αριστεράς και διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, έθεσε τρεις άξονες προτεραιότητας για το θέμα για τον δήμο Χίου. Όπως είπε, πρώτος άξονας είναι τα ζητήματα άμεσης καθημερινότητας των νησιωτών κι επιχειρηματιών του νησιού, δεύτερος οι σχέσεις του δήμου ως οργανισμού που έχει συνάφεια με το προσφυγικό και τρίτος τα γενικότερα ζητήματα πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα.

Ο κ. Βουρνούς τόνισε ότι ο δήμος Χίου έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης της ΒΙΑΛ, διάρκειας τριών ετών.

Από την πλευρά του, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των ροών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2018 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 23.500 πολίτες τρίτων χωρών, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, αλλά μειωμένος έναντι του 2016. «Στον Έβρο, όμως, είχαμε μία τεράστια αύξηση. Ως τώρα έχουν περάσει από εκεί 12.700 άτομα, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού, «στη Χίο έχουν έρθει από την αρχή του 2018 συνολικά 3.330 άτομα. Κι έχουν φύγει 3.766 αιτούντες άσυλο. Σε σχέση με το τέλος του 2017, ο συνολικός αριθμός είναι 420 άνθρωποι λιγότεροι στη Χίο» ανέφερε.

«Προωθούμε τις πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου και παράλληλα συστήνουμε οκτώ νέες επιτροπές προσφυγών για να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροωθήσεων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους κατοίκους των γύρω περιοχών από τη ΒΙΑΛ. Όμως σκεφτείτε να ήταν μία κατάσταση διάχυτη σε όλη τη Χίο» υπογράμμισε.

Απαντώντας στις φωνές παρισταμένων κατοίκων ότι τον Δεκέμβριο λήγει η παραμονή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Βίτσας σημείωσε «τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα διατηρηθεί στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό και μετά την 31η Δεκεμβρίου». Όπως είπε, «αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ