Κοτζιάς και μυστικά κονδύλια απειλούν να τινάξουν στον αέρα το Μαξίμου

Κοτζιάς και μυστικά κονδύλια απειλούν να τινάξουν στον αέρα το Μαξίμου

Οι χθεσινές βόμβες που έριξε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω», ήταν μόνον η αρχή.

Αντιμέτωπο με μια διπλή απειλή βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου που αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις μετά την παραίτηση Κοτζιά. Από τη μια ο φόβος μήπως ο πρώην ΥΠΕΞ αρχίσει και μιλά κι έχει να πει πολλά, παραλύει κυβερνητικά στελέχη που τις τελευταίες ώρες προσπάθησαν να «νουθετήσουν» ή ακόμη και να απαξιώσουν τον Κοτζιά. Ο οποίος δεν είναι και ο πιο «εύκολος άνθρωπος», το αντίθετο μάλιστα είναι ανεξέλεγκτος κι αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη απειλή είναι όλη αυτή η ιστορία που άνοιξε με τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών. Μια αμαρτωλή ιστορία που έρχεται από παλιά και που δεν θα έπρεπε κανέναν πολιτικό να τον κάνει να πέσει από τα σύννεφα.

Οι χθεσινές βόμβες που έριξε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω», ήταν μόνον η αρχή. Ηταν το μήνυμα που έστειλε ο πρώην στενός συνεργάτης σε όσους προσπάθησαν τις προηγούμενες ημέρες να τον υποβαθμίσουν, να τον σπιλώσουν ή να τον βγάλουν και τρελό. Όπως ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη» την παραίτησή του, ωσάν να μην γνώριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα όσα είχαν ειπωθεί στο υπουργικό ή τα όσα σοβούσαν τους τελευταίους μήνες την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις Τζανακόπουλου και κορυφαίων στελεχών οι οποίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις Κοτζιά, σύμφωνα με τη γραμμή που πήραν από το Μαξίμου, προκάλεσαν την οργή του πρώην ΥΠΕΞ.

Ανεξέλεγκτος Κοτζιάς

Σήκωσε το γάντι και ζήτησε από τον Τσίπρα να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του, που είναι και 9 σελίδες, κι έτσι να μάθουν όλοι γιατί αποχώρησε. Θα είχε ενδιαφέρον αν δημοσιοποιούταν ένα τέτοιο έγγραφο και ίσως να γίνει με… επιλογή του κ. Κοτζιά ώστε να πάψουν να τον στοχοποιούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός με τη χθεσινή παρέμβασή του θέλησε να σταματήσει τις διαρροές σε βάρος του απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με αποκαλύψεις. Αλλωστε γνωρίζει όσο λίγοι τι έγινε πριν και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, τι έγινε σε όλα τα κατά εξωτερικά θέματα, κυρίως στα ελληνορωσικά, τι ακριβώς συμβαίνει με τα μυστικά κονδύλια. Στο Μαξίμου γνωρίζουν τον οξύθυμο και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα του Κοτζιά, γι’ αυτό και τρέμουν μήπως αρχίσει να μιλά. Και για τον Τσίπρα, και για τον Καμμένο και για άλλους υπουργούς. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Προς ώρας ο Κοτζιάς δεν προτίθεται να προκαλέσει προβλήματα, ούτε να πάει κόντρα σε επιλογές της κυβέρνησης. Όμως, αν συνεχιστούν οι διαρροές εναντίον του τότε είναι ικανός να κάνει πολύ… ντόρο. Η αναφορά του για «οχετό που κάνει διαρροές» είχε στόχο τον Πάνο Καμμένο, κάτι που σημαίνει ότι η… σύγκρουση Τιτάνων θα συνεχιστεί. «Το καπάκι της κατσαρόλας άνοιξε» και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Ειδικά στην περίπτωση που εμπλέκονται και μεγάλα χρηματικά ποσά από μυστικά κονδύλια.

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε πως προτίθεται να συνεχίσει την μάχη με τον κ. Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια υπουργείων, που απετέλεσαν αφορμή για την έντονη λογομαχία των δύο ανδρών στο υπουργικό συμβούλιο και λειτούργησαν ως αφορμή για την παραίτησή του.

Ανέφερε ότι σε συνεργασία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την επέκταση του νόμου που υπαγορεύει τον έλεγχο των κονδυλίων του ΥΠΕΞ από την Βουλή – μολονότι «εκνευρίστηκαν μερικοί» – ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να ελεγχθεί και ο τρόπος με τον οποίο έχουν δαπανηθεί κάποιοι πόροι.

Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε, δίχως να αναφέρεται ευθέως στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως στην σημερινή συγκυρία απαιτείται σοβαρότητα κι όχι «τυχοδιωκτισμός». Κατήγγειλε μάλιστα πως υπάρχουν πρόσωπα και συμφέροντα που λασπολογούν σε βάρος του διότι δεν μοιράζονται τις δημοκρατικές του αντιλήψεις.

Είναι προφανές ότι τα μυστικά κονδύλια και ο τρόπος διαχείρισής τους τρομάζει το Μαξίμου.

Ο καυτός διάλογος

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος, χωρίς να φέρει αποδείξεις ισχυρίστηκε

Ο υπουργός Άμυνας φέρεται μεταξύ άλλων να ισχυρίστηκε:

*Ο Σόρος έχει μοιράσει στο υπουργείο Εξωτερικών  50 εκατ. ευρώ για το Σκοπιανό
*Το ΥΠΕΞ  διανέμει με αδιαφάνεια  45 εκ.  Από αυτά, 16 εκ. ευρώ πήγαν για το Σκοπιανό.
«Ποια 45; 11 εκ. ευρώ  έχω στο υπουργείο Εξωτερικών»  απάντησε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στα κονδύλια του Πενταγώνου για το προσφυγικό.

Όπως ανέφερε χθες ο ΑΝΤ1

-Το Υπουργείο Εσωτερικών -που έχει στον έλεγχο του την ΕΥΠ –  διαχειρίστηκε το 2017, μυστικά κονδύλια 18,5 εκ ευρώ
-Το Υπουργείο Εξωτερικών 15 εκ ευρώ
– Και το Άμυνας 7 εκ. ευρώ.

Χρήματα που δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα, ούτε καν στον προϋπολογισμό ενώ αποδείξεις και παραστατικά καταστρέφονται σε 24 ώρες.

Παλαιότερες καταγγελίες κάνουν λόγο για λεφτά που μπαίνουν σε βαλίτσες και διπλωματικούς σάκους και μοιράζονται σε εκκλησίες, Πατριαρχεία, οργανώσεις , πληροφοριοδότες, δημοσιογράφους και λομπίστες.

Όταν το χρήμα έρεε άφθονο, στις αρχές του 2000,  τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας μοίραζαν έως και 75 εκ το χρόνο.

Η ΝΔ καλεί τους δύο υπουργούς να δημοσιοποιήσουν τα απόρρητες δαπάνες. «Να μας πει πού διέθεσε τα κονδύλια όταν η ΝΔ κυβερνούσε»  απαντά το Μαξίμου.

Η ουσία είναι ότι η παραίτηση Κοτζιά έχει παρενέργειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και που, μαζί με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του πρώην υπουργού, μπορεί να τινάξουν στον αέρα την κυβέρνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ