Ώρα μηδέν στην ΠΓΔΜ: «Μάχη» μέχρι τέλους από Ζάεφ για τους 80 βουλευτές

Ώρα μηδέν στην ΠΓΔΜ: «Μάχη» μέχρι τέλους από Ζάεφ για τους 80 βουλευτές

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει μέχρι την ύστατη στιγμή να αναζητά βουλευτές από την αντιπολίτευση που θα ήταν πρόθυμοι να προσχωρήσουν στο «στρατόπεδο» που τάσσεται υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της ψηφοφορίας για τις Συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, καθώς σήμερα Παρασκευή, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει μέχρι την ύστατη στιγμή να αναζητά βουλευτές από την αντιπολίτευση που θα ήταν πρόθυμοι να προσχωρήσουν στο «στρατόπεδο» που τάσσεται υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς η μεν Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το VMRO «ορκίζεται» πως κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να αποσκιρτήσει ενώ από την άλλη διατυπώνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ των Σκοπίων τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι βουλευτές είναι έτοιμοι για το μεγάλο «ναι» για τις Συνταγματικές αλλαγές.

Στο παρά πέντε της ψηφοφορίας πάντως και ενώ οι πιέσεις από τη Δύση συνεχίζονται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι φέρεται να κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση σε δύο τουλάχιστον βουλευτές του VMRO προκειμένου να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Ανυποχώρητο το VMRO
Αν τηρηθεί η κομματική γραμμή που έχει επιβληθεί στο VMRO , τότε ο Ζάεφ δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO–DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, στην τελευταία συντονιστική συνάντηση που είχαν , επιβεβαίωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO–DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του κόμματος θα μείνουν συνεπείς σε αυτή την απόφαση.

Αισιοδοξία σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ
Μπορεί, τουλάχιστον στο προσκήνιο, να μην «βγαίνουν τα κουκιά» για τον Ζάεφ, (σ.σ υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 72 βουλευτές) ωστόσο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία για την ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρθογράφος μία εκ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Σάσο Ορντάνοφσκι μιλά για αλλαγή κλίματος στις τάξεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση – όπως λέει – του Πρωθυπουργού Ζάεφ για «συμφιλίωση» σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO–DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.

Απογοήτευση από το ΕΛΚ για τη στάση του VMRO
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέστησε σαφές στον αντιπρόεδρος του VMRO Αλεξάνταρ Νικόλοσκι ότι υπάρχει απογοήτευση για τη στάση του κόμματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η άποψη περί νέας καλύτερης συμφωνίας είναι φρούδες ελπίδες. «Του είπαμε ξεκάθαρα ότι η άποψη ότι το VMRO πως θα κάνουν καλύτερη τη Συμφωνία είναι μη ρεαλιστική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ