Αναδρομικά : Παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων από μια κυνική κυβέρνηση

Αναδρομικά : Παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων από μια κυνική κυβέρνηση

O Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχειρεί να κόψει τη φόρα όσων θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις και να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Κρυπτόμενη πίσω από πολύπλοκες νομικές διαδικασίες και κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες συνταξιούχους και υπαλλήλους που περιμένουν αναδρομικά δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους. Από τη μια ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος «υπόσχεται» στη συνέντευξή του στα «Νέα» ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, αφήνοντας ελπίδες στους συνταξιούχους. Από την άλλη, με τον πιο κυνικό τρόπο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχειρεί να κόψει τη φόρα όσων θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις και να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που η κυβέρνηση αρνείται να επιστρέψει λεφτά που διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δίνει εντολή στον ΕΦΚΑ να φτιάξει ηλεκτρονική εφαρμογή όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση… για να μην ταλαιπωρηθούν. Ενώ λένε δηλαδή ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν λεφτά, κοροϊδεύουν τους πολίτες ζητώντας τους να κάνουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ «πουλώντας» τους προσδοκίες στο δρόμο προς τις εκλογές.

Είναι μια ακόμη κυνική στάση από την κυβέρνηση της αριστεράς η οποία από το 2012 μέχρι το 2015 έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους και ωρυόταν για τις περικοπές στις συντάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα που τα δικαστήρια ακυρώνουν αυτές τις περικοπές που αναθεμάτιζε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Πετρόπουλος, ο κ. Τζανακόπουλος και τόσοι άλλοι, ρίχνουν «πόρτα» στους συνταξιούχους, χωρίς όμως να τους ξεκαθαρίζουν τι και πότε μπορούν να περιμένουν κάτι.

Αλλωστε πρόκειται για μια δικαστική διαδικασία η οποία θα κρατήσει πολύ περισσότερο από τον βίο της παρούσας βουλής και το πρόβλημα ενδεχομένως να φορτωθεί η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική «βόμβα» άνω των 9 δις ευρώ.

Ο κ. Τζανακόπουλος, κύριος εκφραστής της κυνικής γραμμής της κυβέρνησης, επιχείρησε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μετά την απόφαση δικαστηρίου υπέρ συνταξιούχων χωρίς να καταθέσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατάφερε να πετύχει αυτό που θέλει η κυβέρνηση όσο τίποτε: Να μπερδέψει ακόμη περισσότερους τους εκατοντάδες χιλιάδες διεκδικητές αναδρομικών. Εμπλεξε την απόφαση του ΣτΕ, με τις αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων, επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις περικοπές που έκαναν (ξεχνώντας πόσες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τις συντάξεις κι εξαφάνισε τις επικουρικές) και είπε λίγο – πολύ ότι «από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης». Δηλαδή ο κυνισμός σε όλο το μεγαλείο. Παραδέχθηκε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου η κυβέρνηση «καθάρισε» και καλύπτεται ώστε να μην επιστρέψει λεφτά.

Διευκρίνισε πως η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικών αφορά το χρονικό κενό μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, δηλαδή από την απόφαση του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που εναρμονίστηκε πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις.

Αριστερές… υποσχέσεις
Δηλαδή έκλεισε και το μάτι στους συνταξιούχους αλλά μόνο για ένα εξάμηνο. Η αριστερή ευαισθησία σε όλο της το μεγαλείο. Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε υποσχόμενη τα πάντα, κυρίως αυξήσεις στις συντάξεις ή κατάργηση των περικοπών των προηγούμενων, τώρα πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τους συνταξιούχους δίνοντάς τους αναδρομικά και σε δόσεις κάποια από τα χρήματα που διεκδικούν, τους κρατά ομήρους στη λογική «δεν τα δικαιούστε, εμείς θα συμμορφωθούμε βεβαίως, αλλά κάντε και καμιά αίτηση για να είστε σίγουροι».

Ο δε κ. Πετρόπουλος, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γ. Κατρούγκαλο διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα και είναι κύριοι υπεύθυνοι του νόμου για την κατάργηση των προσωπικών διαφορών, έρχεται να κατηγορήσει τους… άλλους που παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων. Προφανώς ο υφυπουργός που ακόμη τον βλέπουν στο δρόμο και τον αγκαλιάζουν και τον χειροκροτούν, ξεχνά τις υποσχέσεις που έδιναν πριν το 2015. Για αυξήσεις στις συντάξεις, 751 ευρώ κατώτατο μισθό κ.λπ.

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση θέλουν να κρατούν σε αναμμένα κάρβουνα τους συνταξιούχους, να μην υπόσχονται για να μην τινάξουν στον αέρα τα οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα να αφήνουν παράθυρο ότι θα δώσουν κάποια χρήματα. Στο προεκλογικό παιχνίδι, όπου έχουν πέσει χιλιάδες προσλήψεις, επιδόματα, κοινωνικά μερίσματα και «δωράκια» το Μαξίμου στήνει ένα ακόμη θολό σκηνικό γύρω από τα αναδρομικά, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ