Συνταγματική αναθεώρηση: Ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ, ποια κρίσιμα άρθρα έμειναν «στον αέρα»

Συνταγματική αναθεώρηση: Ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ, ποια κρίσιμα άρθρα έμειναν «στον αέρα»

Πέντε «διαρροές» είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατά την οποία απορρίφθηκε (με 148 ψήφους) η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Πού πέτυχαν και που απέτυχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τελικά ποια άρθρα του Συντάγματος οδεύουν προς αναθεώρηση.

Η ικανοποίηση που εξέφρασε επισήμως η κυβέρνηση για την τύχη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα άρθρα του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν, δεν μπορεί να κρύψει τον προβληματισμό -αν μη τι άλλο- που δημιουργεί η διαφοροποίηση πρωτοκλασσάτων στελεχών της ακόμη και για ζητήματα που είχαν προβληθεί με μεγάλη έμφαση από το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παρεκκλίσεις αυτές από την κεντρική γραμμή, που δημιουργούν εικόνα ρωγμής, είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη για παράδειγμα της πρότασης να αλλάξει το σώμα εκλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το να περάσει οριακά η πρόταση για αλλαγή στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Διαρροές υπήρξαν πληγώνοντας το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης και σε άλλα μέτωπα όπως είναι εκείνα τα οποία αφορούν τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα.

Ειδικότερα, το κεντρικό και αρχικό άρθρο (30) του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται (μόνο) από τη Βουλή, παραμένει ως έχει στο ισχύον, αφού η πρόταση για άμεση εκλογή, μετά από πιθανές έξι αποτυχημένες ψηφοφορίες στη Βουλή –που είχε εισηγηθεί ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωσε τον ελάχιστο αριθμό ψήφων, δηλαδή έστω 151, ώστε να περάσει στην επόμενη ψηφοφορία.

Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ επί του άρθρου 3, μέσω της οποίας προβλήθηκε η ιδέα της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους καταψήφισε ο βουλευτής του κόμματος κ. Ι.Μιχελογιαννάκης, ενώ δήλωσαν «παρών» από το χώρο της πλειοψηφίας οι με υπουργικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, καθώς και οι Κ.Ζουράρις και Νίνα Κασιμάτη.

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Πέντε «διαρροές» είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατά την οποία απορρίφθηκε (με 148 ψήφους) η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό (άρθρο 30 παρ. 1).

Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Σταύρο Κοντονή, Νίκο Φίλη, Νίκο Κοτζιά, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος Φωτεινή Βάκη και την βουλευτή Νίνα Κασιμάτη, οι οποίοι καταψήφισαν τόσο το άρθρο 30 για την εκλογή του Προέδρου από την Βουλή ή το εκλογικό σώμα, δηλαδή από τον λαό, αλλά και το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας ώστε να μην προκαλούνται εκλογές λόγω της αδυναμίας ανάδειξής του από την Βουλή.

Όσον αφορά στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, το οποίο πέρασε με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων, καταψηφίστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ η κυρία Κασιμάτη επέλεξε το «παρών», όπως και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία δήλωσε «παρών» και στα άρθρα 13, 33 και 59 (για τον πολιτικό όρκο), 22 (για την απαγόρευση της επίταξης για την αντιμετώπιση της απεργίας), ενώ υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Όχι» στα άρθρα για τον πολιτικό όρκο είπε και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επίσης υπερψήφισε το άρθρο 16, ενώ έτερος υφυπουργός προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης επέλεξε το «παρών» στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα ενώ υπερψήφισε τα άρθρα για την προεδρική εκλογή.

«Ναι» σε όλα είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ «παρών» δήλωσε στο άρθρο 3 και στα άρθρα για τον πολιτικό όρκο ο Κώστας Ζουράρις.

«Ναι» σε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε και ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος, ωστόσο, ψήφισε και την πρόταση της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Την ίδια στάση τήρησαν στο άρθρο 16 και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές που συγκροτούσαν την Κ.Ο. του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων), Κώστας Κατσίκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργος Λαζαριδης και Νίκος Νικολόπουλος, προερχόμενοι όλοι από τους ΑΝΕΛ, ενώ οι μοναδικές «διαρροές» από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 16 ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος από τους Οικολόγους- Πράσινους Γιώργος Δημαράς που ψήφισε «παρών» και ο Μιχελογιαννάκης που όπως είχε κάνει γνωστό ψήφισε «όχι».

Τι πέτυχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε επίμαχα άρθρα
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, είναι μεταξύ άλλων, οι κρίσιμες αναθεωρητέες διατάξεις για τις οποίες οι βουλευτές έδωσαν χθες το «πράσινο φως» και θα περάσουν στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια σε περίπου ένα μήνα.

Το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους, ενώ το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα υπερψηφίστηκε με 151 ψήφους.

Το «πράσινο φως» ωστόσο δεν κατάφεραν να πάρουν τρεις επίμαχες συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε η ΝΔ, τις οποίες θεωρούσε κρίσιμες και που αφορούν τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το περιβάλλον.

Συνολικά, στη χθεσινή ψηφοφορία εγκρίθηκαν 32 από τις 36 συνολικά προτάσεις που είχε καταθέσει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ και δύο από τις 59 της ΝΔ.

Τι πέρασε και τι απορρίφθηκε από προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Από τις σημαντικές διατάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να περάσει είναι μεταξύ άλλων:
Πρώτον: αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλή.
Δεύτερον: καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τρίτον: δημοψηφίσματα και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Τέταρτον: θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.
Πέμπτον: Απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Έκτον: Κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεν υπερψηφίστηκε το άρθρο 30 για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι 6 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών.

Τι πέτυχε και που απέτυχε η ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να περάσει δύο από τις διατάξεις που θεωρούσε πολύ σημαντικές.

Πρώτον: δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές
Δεύτερον: εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
Απορρίφθηκαν ωστόσο οι προτάσεις της για:
Άρθρο 16, δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
Άρθρο 2, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Άρθρο 24, για το περιβάλλον και τη προστασία δασών.
Άρθρο 79, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
Άρθρο 90, εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όχι από τη κυβέρνηση αλλά από τη Βουλή.
Άρθρο 110, για τον τρόπο Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ποια άρθρα πέρασαν στη δεύτερη ψηφοφορία
Συνολικά για την επόμενη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα έχουν εγκριθεί 6 διατάξεις με πάνω από 180 ψήφους, καθώς και 12 προτάσεις Κοινοβουλευτικών Ομάδων συν πέντε προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών με τουλάχιστον 151 ψήφους.

Οι βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία που είναι και η καθοριστική για το ποιες θα παραπεμφθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή θα κριθούν να αποφασίσουν επί των διατάξεων:
Άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Άρθρο 62, για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας.
Άρθρο 68, για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές, Επιτροπές (ΝΔ).
Άρθρο 86, περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών.
Άρθρο 96, εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια (ΝΔ).
Άρθρο 101Α, εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα.
(Όλα τα παραπάνω άρθρα εγκρίθηκαν με πάνω από 180 ψήφους).

Επίσης οι διατάξεις που εγκρίθηκαν με πάνω από 151 ψήφους:
Άρθρο 3, κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
Άρθρα 13, 33 και 59, κατοχύρωση του πολιτικού όρκου.
Άρθρο 21, κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών.
Άρθρο 22, κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.
Άρθρο 28, κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα.
Άρθρο 37, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού.
Άρθρο 44, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία.
Άρθρο 54, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου ελληνισμού
Άρθρο 56, περιορισμός σε 3 κοινοβουλευτικές θητείες εκλογής βουλευτών
Άρθρο 73, καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Άρθρο 84, καθιέρωση επικοδομητικής ψήφου.
Άρθρο 102, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης οι μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που αφορούν:
Άρθρο 5, απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Άρθρο 25, καθιέρωση της αρχής της επιείκειας και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
Άρθρο 38, αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (πρόταση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δ. Κρεμαστινού).
Άρθρο 96, επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές.
Άρθρο 101, ορισμός του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ