Μάτι : Ιδού πώς γκρεμίστηκαν τα «fake news» της κυβέρνησης για την τραγωδία

Μάτι : Ιδού πώς γκρεμίστηκαν τα «fake news» της κυβέρνησης για την τραγωδία

Ο βασικός ισχυρισμός της κυβέρνησης περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού» απέμεινε -και επισήμως- έωλος, καθώς στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο 65χρονος ο οποίος το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου επιχείρησε να κάψει ξερά κλαδιά στο Νταού Πεντέλης, ωστόσο η φωτιά του ξέφυγε σπέρνοντας μέσα σε λίγες ώρες τον όλεθρο

Απολύτως έκθετη έμεινε η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος που ασκεί διώξεις σε 20 άτομα για την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους.

Ο βασικός ισχυρισμός της κυβέρνησης περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού» απέμεινε -και επισήμως- έωλος, καθώς στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο 65χρονος ο οποίος το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου επιχείρησε να κάψει ξερά κλαδιά στο Νταού Πεντέλης, ωστόσο η φωτιά του ξέφυγε σπέρνοντας μέσα σε λίγες ώρες τον όλεθρο.

Το βίντεο που ακολουθεί, και το οποίο είχε δημοσιεύσει η «Καθημερινή» δείχνει την πρώτη εστία φωτιάς στο Νταού. Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα για να καταλήξουν στην τραγωδία στο Μάτι. Η ώρα που ο 65χρονος ανάβει τα ξερόχορτα και η φωτιά παίρνει διαστάσεις είναι λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Επομένως υπήρχε χρόνος προκειμένου να αντιδράσουν οι αρχές και η πυρκαγιά να μη φτάσει στη Λ. Μαραθώνος.

 

Το εφεύρημα του «οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών» ήταν, υποτίθεται, το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης. Για να καλύψει τις ευθύνες του κεντρικού κράτους αλλά και της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, το Μαξίμου οργάνωσε κοτζάμ συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τα δήθεν ακλόνητα στοιχεία που είχε συλλέξει.

Υπενθυμίζουμε τα γεγονότα. Στις 26 Ιουλίου του 2018, μόλις τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, και ενώ φουντώνει η κατακραυγή για την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ξεκινά η συνέντευξη τύπου…

 

Σε αυτήν συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, οι οποίοι έχουν πλέον παραιτηθεί. «Υπάρχει ύποπτο εύρημα για την πυρκαγιά στο Μάτι», δήλωνε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Έβλεπαν εμπρησμό

Η ξεφτίλα της κυβέρνησης συνεχίστηκε εκείνη την ημέρα. Διαβάστε τι έγινε στη συνέντευξη:

Ο κ. Τόσκας σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού και εγκληματικής ενέργειας και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε μικρό χρονικό διάστημα- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, κατόπιν της επιβεβαίωσης από μεικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές.
Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει. Επίσης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης. Ακόμη δόθηκε εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή μεικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Παρών είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού δρ. Γεώργιος Μαντζούρης, αντιπλοίαρχος του Π.Ν., ο οποίος παρουσιάζει τα «στοιχεία» που συνέλεξαν τα δορυφορικά συστήματα καταγραφής και τα οποία τεκμηριώνουν κατά την εκτίμηση του ότι υπάρχουν ενδείξεις οργανωμένου εμπρησμού. Ο… άνθρωπος του Νίκου Παππά επιχειρεί να δώσει διαφορετικά συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών «βγάζει μάτι». Από την πρώτη στιγμή γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δήθεν «συνταρακτικές» αποδείξεις δεν ήταν δορυφορικοί χάρτες, αλλά απλές εικόνες τις οποίες βρήκαν στην εφαρμογή… google maps και τους πρόσθεσαν εκ των υστέρων τα στοιχεία που ήθελαν να αποδείξουν!

Ξεσπά σάλος, αλλά η κυβέρνηση δεν πτοείται. Συνεχίζει να διακινεί την εκδοχή του εμπρησμού, την οποία τα φιλικά προσκείμενα μέσα ενημέρωσης προβάλουν κατά γράμμα…

 

 

«Στα ίχνη των εμπρηστών», είναι το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών στις 27 Ιουλίου. «Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό», το αντίστοιχο της Αυγής.

Το «Έθνος» γράφει ότι υπήρχαν 9 εμπρηστικοί  μηχανισμο, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφία από τα υποτιθέμενα ίχνη του μηχανισμού.

Το επόμενο Σάββατο, η ίδια εφημερίδα πλειοδοτεί, κάνοντας λόγο για 11 εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ η KONTRA news προσθέτει… αλατοπίπερο στην υπόθεση γράφοντας για… ξένους πράκτορες που πυρπόλησαν την Αττική.

 

 

Η περιβόητη συνέντευξη Τύπου και τα «ευρήματα» του δορυφόρου

Οι κυβερνητικές δικαιολογίες και η κατασκευή «αποδείξεων»

Μόνο που σύντομα αποκαλύπτεται ότι η υποτιθέμενη φωτογραφία-τεκμήριο που είχε δημοσιευτεί στο Έθνος και αναπαραχθεί πλατιά δεν ήταν από την Πεντέλη αλλά από την Κινέττα και δεν αφορούσε εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά καμένα σκουπίδια.

Τις επόμενες μέρες το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου με τις «πολλές ταυτόχρονες εστίες» υποχωρεί μπροστά στο βάρος της λογικής και των εξόφθαλμων ενδείξεων περί του αντιθέτου.

Το τελικό χτύπημα στις κυβερνητικές επινοήσεις ήλθε να δώσει ο  προϊστάμενος ερευνών και ειδικός αναλυτής δορυφορικών καταγραφών με την κατάθεση που έδωσε στις 3 Αυγούστου σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, την οποία αποκάλυψε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος.

«Οι δορυφόροι είναι πολύ ψηλά, δεν μπορούμε να βρούμε με τέτοια δεδομένα την εστία της πυρκαγιάς κι έχουμε απόκλιση 1500 μέτρων στις εκτιμήσεις μας…», είπε στην κατάθεσή του, και συνέχισε.

«Με δεδομένο όλους τους περιορισμούς που μπορεί να έχει μια δορυφορική παρατήρηση όσον αφορά τον χώρο και τον χρόνο που μπορεί να συμβαίνει το γεγονός, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι δορυφόροι βρίσκονται σε 36.000 χιλιόμετρα και οι συνθήκες οι μετεωρολογικές νεφοκάλυψη δεν ευνοούν πάντα στην παρατήρηση ενώ απ ότι γνωρίζω η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 16.49 ώρα της αυτής ημερομηνίας.

 

Η δορυφορική παρατήρηση μας δείχνει με σχετική βεβαιότητα την περιοχή στην οποία έλαβε χώρα η εκδήλωση του γεγονότος και η επέκταση αυτού με θέση σφάλματος 1500 μέτρα , εκτιμημένου σε μια κατ αρχήν δορυφορική παρατήρηση αρχική ανάλυσης 3,5Χ3,5 χιλιόμετρα. Θέλω να επισημάνω ότι η δορυφορική μας ανάλυση δεν μας επιτρέπει να δούμε το αρχικό σημείο έναρξης με όλους τους περιορισμούς που προανέφερα …», ανέφερε.

Παρόμοια αμφιλεγόμενα στοιχεία παρουσιάσθηκαν και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Κινέττα όπου εμφανίσθηκαν από δορυφορικές «αναλύσεις» τάχα 13 ταυτόχρονες εστίες της πυρκαγιάς (σσ: στηρίζοντας πάλι το σενάριο των σκόπιμων ενεργειών). Όμως τελικώς αποδείχθηκε ότι η εστία της πυρκαγιάς στην Κινέττα ήταν μόνο μία και η φωτιά αποδίδεται σε κολόνα της ΔΕΗ σε δύσβατη ορεινή περιοχή.

 

 

Οι ευθύνες στην… αυθαίρετη δόμηση

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν διαρκώς τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι για την τραγωδία το βασικό πρόβλημα ήταν η αδυναμία αντιμετώπισης της φωτιά στην αρχή, η απουσία συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδίου (χαρακτηριστική η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για το τι θα γίνει εάν φυσούν δυτικοί άνεμοι), η τραγική απρονοησία ως προς την έγκαιρη εντολή εκκένωσης, η έλλειψη εκτίμησης για την έκταση της πυρκαγιάς και η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στην αστυνομία και την πυροσβεστική.

Σε μια προσπάθεια ελιγμού -η οποία επίσης δεν πείθει- η κυβέρνηση αποσύρει το αφήγημα του «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού» και «αποσταθεροποίησης» και ρίχνει τις ευθύνες στην… αυθαίρετη δόμηση, με προφανή στόχο: Να μεταθέσει την ευθύνη για την ασύλληπτη τραγωδία στις κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών «που δεν έκαναν κάτι να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», ελπίζοντας ότι όλο και κάποιοι θα το χάψουν…

 

Η ανεύρεση τάχα, μέσω δορυφόρου, αυτών των δύο «εστιών» στήριξε για αρκετά 24ωρα το κυβερνητικό σενάριο για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» πίσω από την πύρινη λαίλαπα και την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Όμως η περαιτέρω έρευνα ανέδειξε αρχικά ότι η εστία ήταν μόνο μία, βρισκόταν σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων δυτικότερα από τις «εστίες» που παρουσιάσθηκαν στην συνέντευξη Τύπου.

Καθώς κι ότι ο εμπρηστής που τάχα έκρυβε τα ύποπτα συμφέροντα, ήταν ένας 65χρονος ιδιοκτήτης κατοικίας στο Νταού Πεντέλης που θέλησε να κάψει εκείνη την ημέρα ξερά κλαδιά από τον κήπο του. Περίπου ένανμήνα μετά η Καθημερινή δημοσίευσε το συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε την αρχή της ανείπωτης τραγωδίας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ