Ογκώδης διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της «τρέλας των ενοικίων»

Ογκώδης διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της «τρέλας των ενοικίων»

Με κεντρικό σύνθημα «κατοικίες για όλους» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην εμβληματική πλατεία Αλεξάντερπλατς, απ΄όπου πραγματοποιούν πορεία προς τη δημοφιλή συνοικία Κρόιτσμπεργκ, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκηση τα τελευταία χρόνια με συνέπεια τα ενοίκια να αυξάνονται συνεχώς

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο Βερολίνο κατά της «τρέλας των ενοικίων» και της κερδοσκοπίας που επικρατεί στον τομέα των ακινήτων. Με κεντρικό σύνθημα «κατοικίες για όλους» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην εμβληματική πλατεία Αλεξάντερπλατς, απ΄όπου πραγματοποιούν πορεία προς τη δημοφιλή συνοικία Κρόιτσμπεργκ, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκηση τα τελευταία χρόνια με συνέπεια τα ενοίκια να αυξάνονται συνεχώς.

«Όχι στην κατεδάφιση κατοικήσιμων κτιρίων», ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα των διαδηλωτών. Άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Έκπληξη! Η αγορά δεν διορθώνεται από μόνη της». Ορισμένοι ήταν μεταμφιεσμένοι σε «καρχαρίες των ακινήτων».

Οι διοργανωτές απηύθυναν επίσης έκκληση για συλλογή υπογραφών προκειμένου να διοργανωθεί ένα τοπικό δημοψήφισμα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση από τον δήμο του Βερολίνου εταιριών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από τρεις χιλιάδες ακίνητα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ιδίως εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τιμές πολύ πιο χαμηλές από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτού τα νοικιάσουν με ακριβό ενοίκιο.

Στο Βερολίνο τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά.

Ως λύση προτείνεται η αγορά κτιρίων από την πόλη –η οποία κυβερνάται από έναν συνασπισμό της αριστεράς με την άκρα αριστερά και τους Πράσινους– ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη άνοδος των ενοικίων.

Αυτή η λύση αναφέρεται εδώ και μερικούς μήνες, αν και τα οικονομικά του Βερολίνου είναι σε οικτρή κατάσταση και η τιμή του τετραγωνικού στην πόλη έχει εκτοξευθεί.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης στο Μόναχο, στην Κολωνία, στη Φρανκφούρτη, στο Γκέτινγκεν, στο Φράιμπουργκ, στο Μάνχαϊμ.

Με πληροφορίες από: Spiegel online, Berliner Kurier, rtl.de, ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ