Επικοινωνιακό… λίφτιγκ στην κυβέρνηση – Αναζητείται το προεκλογικό αφήγημα

Επικοινωνιακό… λίφτιγκ στην κυβέρνηση – Αναζητείται το προεκλογικό αφήγημα

Δεν φταίει η απογοήτευση και ο θυμός της ελληνικής κοινωνίας αλλά ότι δεν... επικοινωνήθηκε καλά το πρόγραμμα και γι' αυτό τα αλλάζει όλα ο Τσίπρας.

Και τώρα για τη συντριβή στις ευρωεκλογές φταίει… επικοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, μετά τις εισηγήσεις που δέχθηκε, να αλλάξει επικοινωνιακό επιτελείο, να βγάλει μπροστά νέα πρόσωπα που θα «επικοινωνήσουν» το έργο της κυβέρνησής του, αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

Επειτα από 8 ημέρες παλινωδιών μεταξύ της γραμμής «φταίει ο λαός που δεν μας κατάλαβε» και «πάμε για την πρωτιά στις εθνικές εκλογές», ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι για όλα φταίει το επικοινωνιακό επιτελείο και οι δημοσκόποι που άκουγε τόσο καιρό, κι όχι η ουσία.

Ακόμη και τώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν εξοργίσει τον κόσμο με την πολιτική τους. Ακόμη και μετά από μια ήττα με σχεδόν 10 μονάδες υπάρχουν εισηγήσεις που λένε ότι «φταίνε τα πρόσωπα, πρόεδρε. Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν στον κόσμο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, την έξοδο από τα Μνημόνια, τα οφέλη του Μακεδονικού».

Ετσι, φαίνεται να παίρνουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν κατά κύριο λόγο στον εξωραϊσμό της εικόνας της κυβέρνησης κι όχι στην ουσία.

Η Εφη παίρνει το όπλο της

Οι πληροφορίες ότι η Εφη Αχτσιόγλου θα σηκώσει το βάρος της επικοινωνιακής αντεπίθεσης παίρνοντας τη θέση της εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ (αντί της κ. Σβίγγου) εντάσσεται στις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ακούγεται ότι αλλάζει σύνθεση και ο «πρωϊνός καφές» στο Μαξίμου με την αποχώρηση του Χ. Βερναρδάκη και την επανδραστηριοποίηση του Νίκου Παππά, ο οποίος βγαίνει όλο και πιο συχνά στα κανάλια κι εξηγεί τι πήγε λάθος, όχι και τόσο πετυχημένα πάντα.

Είναι σίγουρο ότι θα συζητά ο πρωθυπουργός με τους Γ. Δραγασάκη και Ευκλ. Τσακαλώτο, αλλά και με τον Αλ. Χαρίτση και την κ. Αχτσιόγλου και φυσικά τον Πάνο Σκουρλέτη.

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κι αν θα βγει μπροστά ή θα «αποσυρθεί» όπως εισηγούνται κάποιοι, και θα αφοσιωθεί στην εκλογή του με σταυρό σε κάποια περιφέρεια της Αττικής.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να βγουν μπροστά πιο μετριοπαθή στελέχη και να αποτραπούν πρόσωπα που προκάλεσαν την κοινή γνώμη με τη στάση τους, όπως ο Παύλος Πολάκης.

Βεβαίως, το… αψύ Σφακιανό δύσκολα μπορεί να τον περιορίσει κανείς καθώς μετά από λίγες ημέρες «φίμωσης» επανήλθε στο facebook και άνοιξε καυγά με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Ένα θέμα που και πάλι κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτονται πώς θα «μαζέψουν» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Οι τάσεις της κοινής γνώμης, οι μετρήσεις της κοινωνίας είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η αποτυχία, όχι μόνο στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά κυρίως της απογοήτευσης της κοινωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές και στον τομέα αυτό. Ο κ. Τσίπρας αλλάζει δημοσκοπική εταιρεία, καθώς η Vox Pop δεν ανταποκρίθηκε στο έργο που ανέλαβε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έμπειρος εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος μπορεί να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Η γραμμή

Πάντως, αυτό που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση για την προεκλογική περίοδο είναι μια… μίξη επικοινωνιακών πρακτικών. Από τη μια θα πηγαίνει σε ήπιους τόνους, θέλοντας να αναδείξει μια προγραμματική σύγκρουση. Ετσι πιστεύει ότι θα εκθέσει τη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας τα νεοφιλελεύθερα στοιχεία του προγράμματός της και ταυτόχρονα θα αναδείξει τη φιλολαϊκή πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, πάντως, οι… κακές συνήθειες δεν θα μπουν στο συρτάρι καθώς θα επιτίθεται όποτε μπορεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε με την ανακοίνωση της Δευτέρας ότι «κρύβεται» επειδή δεν επιθυμεί ντιμπέιτ των δύο και δεν θα πάει στη Βουλή.

Ακόμη και αυτή η γραμμή «μπάζει» ωστόσο, καθώς δε γίνεται ουσιαστική συζήτηση για την ήττα και όλα κρύβονται κάτω από το χαλί. Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου (όπου και το εκλογικό επιτελείο) δεν θέλουν να ακούν προς το παρόν για τις πραγματικές αιτίες: Την απογοήτευση του κόσμου, τη διάψευση των προσδοκιών, την οργή της μεσαίας τάξης για τα οικονομικά μέτρα ή για υποθέσεις όπως το Μάτι, αλλά και την οργή για την αλαζονεία στελεχών.

Όλα αυτά μετατίθενται για τις 8 Ιουλίου όπου θα γίνει το τελικό «ταμείο». Προς το παρόν αναζητείται ένα ισχυρό πολιτικό αφήγημα που θα μπορέσει να ανατρέψει το ρεύμα της Νέας Δημοκρατίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ