Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν: Κυρώσεις προαναγγέλλει ο Τραμπ – Πώς απαντά η Τεχεράνη

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν: Κυρώσεις προαναγγέλλει ο Τραμπ – Πώς απαντά η Τεχεράνη

Οποιαδήποτε σύγκρουση στην περιοχή του Κόλπου ενδέχεται να επεκταθεί ανεξέλεγκτα, προειδοποίησε σήμερα ανώτερος Ιρανός διοικητής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Οποιαδήποτε σύγκρουση στην περιοχή του Κόλπου ενδέχεται να επεκταθεί ανεξέλεγκτα, προειδοποίησε σήμερα ανώτερος Ιρανός διοικητής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

«Αν ξεσπάσει σύγκρουση στην περιοχή, καμία χώρα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το εύρος και το χρονοδιάγραμμά της, επεσήμανε ο υποστράτηγος Γολαμαλί Ρασίντ. «Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα για να προστατεύσει τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών αποφεύγοντας τη λάθος συμπεριφορά στην περιοχή», πρόσθεσε.

Εξάλλου Ιρανοί βουλευτές φώναξαν «Θάνατος στην Αμερική» στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, όταν ο πρόεδρος του σώματος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι «ο πραγματικός παγκόσμιος τρομοκράτης».

«Η Αμερική είναι ο πραγματικός παγκόσμιος τρομοκράτης που σπέρνει χάος στις χώρες, προσφέρει προηγμένα όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προκαλεί ανασφάλεια και παρόλα αυτά λέει ‘Ελάτε, ας διαπραγματευθούμε΄», δήλωσε ο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Πολλοί βουλευτές απάντησαν φωνάζοντας: «Θάνατος στην Αμερική».

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν προαναγγέλλει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της».

«Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».

Βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, από την οποία όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, το Ιράν έχει δεσμευθεί να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες εναλλάσσει τις στρατιωτικές απειλές με εκκλήσεις για διάλογο, είχε διαβεβαιώσει ότι αν οι Ιρανοί αποκηρύξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γίνει ο «καλύτερος φίλος τους».

«Όταν το ιρανικό καθεστώς αποφασίσει να αποκηρύξει τη βία και να απαντήσει στη διπλωματίας μας μέσω διπλωματίας, ξέρει πώς να έρθει σε επαφή μαζί μας. Μέχρι τότε η εκστρατεία μας του διπλωματικού αποκλεισμού και οικονομικής πίεσης εναντίον του καθεστώτος θα ενταθεί», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν προκειμένου να αποφύγει να προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων, εξακολουθεί να απειλεί με αντίποινα την Τεχεράνη για την κατάρριψη την Πέμπτη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού drone.

Σύμφωνα με την Washington Post και το Yahoo! News, ο Τραμπ ζήτησε να εξαπολυθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ιρανικών συστημάτων άμυνας και κατά του δικτύου που ελέγχει τη διέλευση πλοίων στο Στενό του Χορμούζ. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ