Προ των πυλών η πλήρης άρση των capital controls – Τι αλλάζει

Προ των πυλών η πλήρης άρση των capital controls – Τι αλλάζει

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε στους θεσμούς τις σχετικές διατάξεις για την κατάργηση των capital controls.

To δρόμο προς την πλήρη άρση των capital controls στρώνει η νέα κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε στους θεσμούς τις σχετικές διατάξεις για την κατάργηση των capital controls.

Εφόσον λοιπόν εγκρίνουν οι θεσμοί την ρύθμιση που έχει στείλει ο κ. Σταϊκούρας, θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και πλέον η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να φέρουν κεφάλαια για επενδύσεις, όπως έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα και το κόστος δανεισμού θα μειωθεί για πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας έχουν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών ήδη από τον περασμένο μήνα, καθώς επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.

Μάλιστα, από την ΤτΕ διαμηνύουν ότι όχι μόνο δεν ανησυχούν για εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα ευελπιστούν ότι αυτές θα αυξηθούν, καθώς θα ενισχυθεί η βεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι εμπορικές τράπεζες έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράσει εγγράφως τη συγκατάθεσή τους για την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.

Μια πλήρης κατάργηση των περιορισμών θα αλλάξει ριζικά το τοπίο σε πολλά επίπεδα, εναρμονίζοντας το ευρώ της Ελλάδας με τα ευρώ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το πιο σημαντικό είναι πως θα αλλάξει πλήρως η αξιολόγηση της οικονομίας και των τραπεζών και έτσι θα επιτραπεί στη χώρα σύντομα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τον δανεισμό της ασφαλώς φθηνότερο.

Η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών θα άρει όλα τα εμπόδια που υφίστανται στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν πως δεν υπάρχουν πια κίνδυνοι για εξαγωγή κεφαλαίων, αλλά αντιθέτως η επαναφορά στην κανονικότητα θα βοηθήσει την επανεισδοχή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα από λογαριασμούς του εξωτερικού τόσο ως προς τους ιδιώτες όσο και ως προς τις επιχειρήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ