Χιλή: Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Κάηκαν 5 άνθρωποι μέσα σε εργοστάσιο

Χιλή: Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Κάηκαν 5 άνθρωποι μέσα σε εργοστάσιο

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού» , ανέφερε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα

Μαζικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις, λεηλασίες επικρατούν στη Χιλή. Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ήδη τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πυρπολήθηκε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων στο οποίο γινόταν λεηλασία, σε βόρεια συνοικία του Σαντιάγο,

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού», δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς η χώρα συγκλονίζεται από βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στη Χιλή

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», είπε ο αρχηγός του Κράτους σε ΜΜΕ.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω των βίαιων επεισοδίων, των λεηλασιών και των εμπρησμών το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ χθες βράδυ, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών», δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου του μετρό.

Ο Τσάντγουικ έκανε λόγο για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους 40 λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που επιβλήθηκε στο Σαντιάγο θα επεκταθεί στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο, στη Βαλδίβια, στην Τσιζάν, στην Τάλκα, στην Τεμούκο και στην Πούντα Αρένας, είπε ακόμη ο χιλιανός υπουργός Εσωτερικών.

Επικαλούμενο πληροφορίες που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι — αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Πινιέρα — το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι οι νεκροί στις ταραχές του Σαββατοκύριακου είναι τουλάχιστον δέκα, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού, και ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών σε πολυκαταστήματα.

Οι αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν την κατάσταση, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και εμπρησμών, που ακολούθησαν την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, που ακυρώθηκε το Σάββατο από τον Πινιέρα, χωρίς όμως αυτό να τερματίσει το ξέσπασμα οργής.

Θρυαλλίδα ήταν η αύξηση από τα 800 στα 830 πέσος (περίπου 1,04 ευρώ) των εισιτηρίων του μετρό στο Σαντιάγο, το πιο εκτενές (140 χλμ.) και πιο σύγχρονο στη Λατινική Αμερική, που εξυπηρετεί καθημερινά περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ