Χιλή: Στο πλευρό των διαδηλωτών τραγουδιστές με συμβολικά δημοκρατικά κομμάτια (vid)

Χιλή: Στο πλευρό των διαδηλωτών τραγουδιστές με συμβολικά δημοκρατικά κομμάτια (vid)

Τραγουδιστές συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Χιλής, τη La Moneda, για να ενώσουν τις φωνές τους για ειρηνική διαμαρτυρία.

Τραγουδιστές συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Χιλής, τη La Moneda, για να ενώσουν τις φωνές τους για ειρηνική διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 200 τραγουδιστές συμμετείχαν και τραγουδούσαν τραγούδια του θρυλικού χιλιανού τραγουδιστή και τραγουδοποιού Victor Jarra ο οποίος βασανίστηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Augusto Pinochet.

Ποιος ήταν ο Βίκτορ Χάρα

Ο Βίκτορ Χάρα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μουσικού–πολιτικού κινήματος «Nueva Canción Chilena», που αναπτύχθηκε στη Χιλή τη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μέχρι το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ το 1973, με το οποίο ανατράπηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Σαλβαδόρ Αγιέντε.

Ο Βίκτορ Χάρα συνελήφθη την επομένη του πραξικοπήματος, στις 12 Σεπτεμβρίου 1973, μεταφέρθηκε στο Στάδιο της Χιλής (Estadio Chile), όπου είχαν μεταφερθεί και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, και αφού υπέστη βασανιστήρια, δολοφονήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1973.

Η σύζυγός του, Joan Jara, ανέφερε ότι όταν παρέλαβε τη σορό του άντρα της, το σώμα του έφερε σημάδια κακοποίησης. Το κεφάλι του ήταν γεμάτο αίματα και αιματώματα, στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς είχε μια μεγάλη πληγή, στο στήθος είχε πολλές μικρές οπές και τα χέρια του ήταν παραμορφωμένα.

Τον Ιούνιο του 2008, ο Χιλιανός δικαστής Χουάν Εδουάρδο Φουέντες αποφάσισε να ξανανοίξει τον φάκελο της δολοφονίας του Βίκτορ Χάρα και δήλωσε ότι θα εξέταζε νέα αποδεικτικά στοιχεία που είχε προσκομίσει η οικογένεια του δολοφονηθέντος. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 28 Μαΐου του 2009, απαγγέλθηκε κατηγορία για τη δολοφονία του Χάρα, κατά του José Adolfo Paredes Márquez, που όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ήταν στρατιώτης.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2012 ένας δικαστής στη Χιλή διέταξε να συλληφθούν οκτώ πρώην αξιωματικοί του στρατού γιατί φέρονταν να είχαν σχέση με τη δολοφονία του Χάρα Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες στη Χιλή ξεκίνησαν από την αύξηση των ναύλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και κατέληξαν σε ταραχές, εμπρησμούς και λεηλασίες που μέχρι στιγμή έχουν κοστίσει την ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους. Εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί ενώ οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 7.000.

Πηγή: onetv.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ