Γερμανία: Ιστορική εκλογική νίκη για την Αριστερά, δεύτερο το AfD

Γερμανία: Ιστορική εκλογική νίκη για την Αριστερά, δεύτερο το AfD

Το κόμμα της Αριστεράς ενδέχεται να επικρατήσει για πρώτη φορά, σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση.

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 29,5% (28,2% το 2014) αναδεικνύεται για πρώτη φορά ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Θουριγγία, σύμφωνα με την πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των σημερινών κρατιδιακών εκλογών.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) μένει στην τρίτη θέση με το ιστορικό χαμηλό 22,5% (33,5% το 2014), ενώ μεταξύ των νικητών της αναμέτρησης συγκαταλέγεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 24% (10,6% το 2914).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υφίσταται και νέα καθίζηση των ποσοστών του και από το 12,4% του 2014 περιορίζεται στο 8,5%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν σχεδόν στα προηγούμενα ποσοστά τους, με 5,5% (5,7% το 2014).

Οριακά εξασφαλίζουν για την ώρα την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 5%, διπλασιάζοντας ωστόσο τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Γρίφος με τον σχηματισμό της κυβέρνησης

Εξαιρετικά περίπλοκη αναμένεται να αποδειχθεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η διατήρηση του σημερινού σχήματος Αριστεράς-SPD-Πρασίνων δεν συγκεντρώνει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα κόμματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται – ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος – να συνεργαστούν με την AfD, ενώ ο αριστερός Πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοβ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και «δεν θα αποτελούσε επιλογή» του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ