Σάλος με σεξιστικό σποτ που παρουσιάζει τη γυναίκα ως υπηρέτρια στην Τουρκία

Σάλος με σεξιστικό σποτ που παρουσιάζει τη γυναίκα ως υπηρέτρια στην Τουρκία

Το βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα για τον τρόπο που δείχνει τη θέση της γυναίκας

Ένα απίστευτο βίντεο που παροτρύνει τους Τούρκους -αλλά και τους άντρες στο σύνολό τους- να συμπεριφέρονται με την αρμόζουσα συμπεριφορά στην οικογένειά τους, κυκλοφόρησε η τουρκική κυβέρνηση.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων, δείχνει μια γυναίκα με μαντίλα να φέρνει από την κουζίνα κέικ και τσάι στον άνδρα της που κάθετε στον καναπέ και «παίζει» με το κινητό του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια που εκείνη του σερβίρει μέχρι που κάθεται δίπλα του ο σύζυγος δεν της δίνει σημασία καθώς ασχολείται με το smartphone του.

Η γυναίκα με εμφανές παράπονο για την αδιαφορία του συζύγου της επιλέγει να του στείλει μήνυμα στο κινητό του γράφοντας: «Μακάρι να έδειχνες περισσότερη προσοχή στη γυναίκα σου».

Μετά από αυτή την παρέμβαση της συζύγου, ο άνδρας κάθεται δίπλα της και μοιράζεται το κέικ του μαζί της.

Το «ηθικό δίδαγμα» εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο με τη λεζάντα να αναφέρει: «Μην κοιτάς το κινητό σου. Κοίτα το πρόσωπο της γυναίκας σου».

Αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Το βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα για τον τρόπο που δείχνει τη θέση της γυναίκας.

«Η γυναίκα φέρνει τσάι. Η γυναίκα φέρνει κέικ. Πότε θα διαλύσουμε εντελώς αυτά τα στερεότυπα μοντέλα για τους ρόλους των φύλων; Ειδικά αυτή την εποχή. Έχουμε 2019», έγραψε η δημοσιογράφος Menekse Tokyay.

Ενόχληση για το βίντεο εξέφρασε και η βραβευμένη συγγραφέας της Τουρκίας, Ελίφ Σαφάκ, καλώντας τις γυναίκες να απορρίψουν το μήνυμα.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Diyanet, Άλι Έρμπας, δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι ανοιχτή στην κριτική.

«Αλλά είναι ενοχλητικό όταν η κριτική μετατρέπεται σε προσβολές και επιθέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το δε φεμινιστικό γκρουπ Mor Dayanisma «πείραξε» λίγο το μήνυμα του video και έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram: «Μην κοιτάς το κινητό σου, σήκω και βάλε μόνος σου τσάι».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Şöyle bir kamu spotunu tercih ederdik. 😉

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mor Dayanışma (@mor_dayanisma) στις

Την ίδια στιγμή, άλλοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων εκφράστηκαν θετικά για το επίμαχο βίντεο.

«Αλήθεια μου άρεσε. Πρέπει να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον με όλους τους τρόπους. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ένας γάμος» έγραψε χρήστης στο Twitter.

Δεν είναι το μοναδικό βίντεο

Δεν είναι το μοναδικό video από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας. Στο λογαριασμό της στο twitter έχουν ανέβει κι άλλα. Ανάμεσά τους ένα που μια οικογένεια κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού και όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους…Και άλλο ένα όπου μια γυναίκα με μαντήλα και μια χωρίς, κάνουν video κλήση, ενώ τα παιδιά τους παίζουν. Ενώ όμως εκείνες μιλούν, τα παιδιά ξεφεύγουν από την προσοχή τους.

Είναι ο τρόπος που «σκέφτηκε» η Τουρκία για να πείσει τους πολίτες της να δώσουν σημασία στις οικογένειές τους. Και κυρίως να «υπηρετούν» τα πρότυπα που έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ