ΣΥΡΙΖΑ : Σε εσωκομματικό δημοψήφισμα παραπέμπουν για επίλυση τις διαφωνίες τους

ΣΥΡΙΖΑ : Σε εσωκομματικό δημοψήφισμα παραπέμπουν για επίλυση τις διαφωνίες τους

Στις 8-9 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει για το ερώτημα ή τα ερωτήματα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Ανοιχτό το θέμα του ονόματος. Τι συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία. Αποφασίστηκε το "παρών" για τις αμερικανικές βάσεις

Αν και έγινε δεκτή η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα εντούτοις οι εντάσεις παραμένουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς το συνέδριο και την πασοκοποίηση του κόμματος.

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου, την απόφαση για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος με ανοιχτό το ερώτημα αν θα αφορά το όνομα του νέου φορέα ή και άλλα ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του ονόματος δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία στη διατήρηση του ως έχει, απλώς η συζήτηση αφορά στο αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη όπως τώρα το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», προκειμένου να σηματοδοτηθεί η διαδικασία μετασχηματισμού του υπάρχοντος ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε μέχρι ώρας είναι εντελώς διαφορετικές οι ερμηνείες που δίνονται στις ήδη ληφθείσες αποφάσεις για το συνέδριο από την προεδρική πλευρά και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Βασικό σημείο διαφωνίας είναι αν το 3ο συνέδριο είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εξ’ αυτών των διαφωνιών άλλωστε θα προηγηθούν στην Κουμουνδούρου και άλλες συνεδριάσεις πριν από τη σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 8-9/2: Την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει ξανά η Πολιτική Γραμματεία και την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό συμβούλιο είναι το όργανο που συμπεριλαμβάνει και τους πασοκογενείς συμμάχους.

Οι αποφάσεις της ΠΓ
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε:

– Την διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου.

– Την διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου.

– Την διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

– Την διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

– Την διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

– Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14 – 17 Μαΐου.

– Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου.

-Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.

-Αποφασίστηκε τέλος ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.

Παρών στις Βάσεις
Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε και η στάση του κόμματος κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Αποφασίστηκε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν παρών.

Άλλωστε όπως είχε αναφέρει το in.gr, σε παλαιότερο ρεπορτάζ του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε «παρών» στην κύρωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν θέλει οι βουλευτές του να αντιταχθούν σε αυτό ψηφίζοντας όχι, αν και έχει εκφραστεί από πολλά στελέχη η άποψη για καταψήφιση της συμφωνίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την αρνητική στάση του κόμματος του, κυρίως διότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις που έχτισε με τις ΗΠΑ. αλλά και να “χαρίσει” στον Κυριάκο Μητσοτάκη το προνόμιο να αποτελεί το μοναδικό συνομιλητή στην Ελλάδα.

Πάντως ο κ. Τσίπρας αυτή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ την αιτιολογεί κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξασφάλισε επαρκή ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Ανοικτό είναι το θέμα εάν θα μιλήσει στην συνεδρίαση της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ