Σούπερ Τρίτη: Οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί «ψήφισαν» Μπάιντεν

Σούπερ Τρίτη: Οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί «ψήφισαν» Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, απέσπασε από τον 78χρονο μεγάλο αντίπαλό του Μπέρνι Σάντερς εννέα πολιτείες: Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Αρκανσα, Μινεζότα, Μασαχουσέτη και Τέξας.

«Είναι μια καλή βραδιά!»: O Τζο Μπάιντεν πήρε κεφάλι στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και ο αντίπαλός του Μπέρνι Σάντερς αντιστάθηκε, δίνοντας μία πρόγευση για την σφοδρή και μακρά μάχη που θα ακολουθήσει για την επιλογή του υποψηφίου που θα αντιπαρατεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ενισχυμένος από μία σειρά από νίκες σε σημαντικές πολιτείες κατά την διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης», ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ανακάμπτει σε μία κούρσα για το χρίσμα στην οποία πριν από μόλις δύο εβδομάδες ο «Μπέρνι» ήταν το απόλυτο φαβορί.

Σε μία ένδειξη της δυναμικής του ο Τζο Μπάιντεν απέσπασε από τον Μπέρνι Σάντερς την πολύτιμη σε εκλέκτορες πολιτεία του Τέξας.

Από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, εκατομμύρια Αμερικανοί πήγαν στις κάλπες για να επιλέξουν τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ που θα διεκδικήσει στις 3 Νοεμβρίου μία δεύτερη τετραετή προεδρική θητεία.

Ο Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, απέσπασε από τον 78χρονο μεγάλο αντίπαλό του Μπέρνι Σάντερς εννέα πολιτείες: Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Αρκανσα, Μινεζότα, Μασαχουσέτη και Τέξας.

Ομως ο «σοσιαλιστής» γερουσιαστής του Βερμόντ κερδίζει την Καλιφόρνια, κρίσιμη πολιτεία ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων.

Από την έδρα του, ο Μπέρνι Σάντερς επέμεινε, πιστός στο μαχητικό του στιλ, ότι είναι βέβαιος για την τελική νίκη.

«Σας το λέω με απόλυτη πεποίθηση: θα κερδίσουμε τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος και θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας», δήλωσε μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος επαναλαμβάνοντας τις επιθέσεις κατά του ενοίκου του Λευκού Οίκου χωρίς ποτέ να τον κατονομάζει.

Χαστούκι στον Μπλούμπεργκ

Μεγάλος ηττημένος της βραδιάς, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος μπήκε πολύ καθυστερημένα στην κούρσα για το χρίσμα ελπίζοντας, με την στήριξη της τεράστιας προσωπικής του περιουσίας, ότι θα διαψεύσει τα προγνωστικά.

Πολύ πίσω από τους αντιπάλους του, είχε μέτρια επίδοση στην Βιρτζίνια, εμβληματική πολιτεία στην οποία είχε επενδύσει.

«Εχω ανάγκη την βοήθειά σας, έχω ανάγκη τις ψήφους σας», δήλωσε από το Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, εν μέσω φημολογίας ότι αποσύρεται από την καμπάνια.

Αλλη ήττα της «Σούπερ Τρίτης», αυτή της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που πέρασε μία πολύ κακή βραδιά χάνοντας και το προπύργιό της Μασαχουσέτης.

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι αποσύρεται, είναι βέβαιο ότι το όνειρό της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πετάξει.

Ο Τζο Μπάιντεν, «παλιά καραβάνα» της αμερικανικής πολιτικής, παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος των «εγγυημένων αποτελεσμάτων», απέναντι στην «υπόσχεση για επανάσταση» του πολιτικού του αντιπάλου που διεκδικεί για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό «σοσιαλιστής».

Συνολικά, οι χθεσινές προκριματικές θα επιτρέψουν την κατανομή άνω του ενός τρίτου των εκλεκτόρων (επί συνόλου 3.979), οι οποίοι θα ορίσουν τον προεδρικό υποψήφιο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.

Επειτα από ένα καταστροφικό ξεκίνημα της κούρσας για το χρίσμα, ο Τζο Μπάιντεν νίκησε το Σάββατο στην Νότια Καρολίνα εξασφαλίζοντας την αφροαμερικανική της ψήφο, που είναι κρίσιμη, αν όχι απαραίτητη, για κάθε υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Τις τελευταίες ημέρες κέρδισε την υποστήριξη των αποσυρθέντων από την προκριματική εκλογή, του Πιτ Μπούτιτζετζ, της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουτσαρ, δημοφιλούς στις μεσοδυτικές πολιτείες, και του Τεξανού Μπέτο Ο’Ρουρκ.

Και, λίγες ώρες πριν από τις ψηφοφορίες της «Σούπερ Τρίτης», έλαβε την πολιτική υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ