Ένας τεχνικός διευθυντής-ιδιοφυΐα που οδηγεί την Σεβίλλη στην κορυφή

Ένας τεχνικός διευθυντής-ιδιοφυΐα που οδηγεί την Σεβίλλη στην κορυφή

Η Σεβίλλη αποτελεί ομάδα-μοντέλο τα τελευταία χρόνια, και αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα έχει ονοματεπώνυμο. Ο λόγος φυσικά για τον Μόντσι, τον Μίδα του Ισπανικού ποδοσφαίρου.

Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές ακούμε πως πρωταγωνιστές είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές αυτοί οι τύποι που τρέχουν με τα σορτσάκια, παίρνοντας όλοι την δόξα κάνοντας όλες αυτές τις μαγικές ενέργειες στο χορτάρι, και που μοιάζουν στα μάτια των φιλάθλων ως σούπερ ήρωες.

Μέχρι ενός σημείου συμφωνούμε, υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται(σιγά το νέο ρε μεγάλε) και αναδακνύονται, νέα πρόσωπα, χωρίς σορτς και ιδρωμένη φανέλα, αλλά με οπλισμένη φαντασία γνώση, και εξειδίκευση. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας.

Ή αποτυχημένη καριέρα του ως τερματοφύλακας…και η παραλαβή μια ομάδας βομβαρδισμένης.  

Ή καριέρα του τωρινού τεχνικού διευθυντή της Σεβίλλης, ως τερματοφύλακας δεν πήρε την τροπή που θα ήθελε ο ίδιος, με την ατυχία βέβαια να του χτυπά πολλές φορές την πόρτα, μη αφήνοντας τον να ξεδιπλώσει το όποιο ταλέντο του κάτω από τα δοκάρια. Έτσι ο Μόντσι έπειτα από έναν τραυματισμό του στον ώμο αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του γάντια, στις αρχές του 1999 και σε ηλικία 32 ετών να ρίξει τίτλους τέλους στην καριέρα του. Βέβαια η αγάπη του για την Σεβίλλη(γέννημα θρέμα Ανδαλουσιανός) δεν μπορούσε να τον αφήσει μακριά από την ομάδα της καρδιάς του.

Έτσι το 2000, ήρθε η πρόταση από τους ανθρώπους των Σεβιγιάνων προς τον Μόντσι, ώστε να αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή, και έχοντας σπουδάσει Νομική, η Σεβίλλη του ζήτησε να μεγαλώσουν μαζί! Παράλληλα.

Βέβαια εκείνη την περίοδο τα πράγματα, ήταν πολύ δύσκολα με την Σεβίλλη να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και την ομάδα να μετρά τον δεύτερο υποβιβασμό μέσα σε τρία χρόνια.

21 χρόνια αργότερα η Σεβίλλη έχει κατακτήσει 6 Europa League, από τα οποία τα 3 τα κατέκτησε ισάριθμες σεζόν. Σπουδαίο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι τις αρχές του 2000, οπού και ανέλαβε ο Μόντσι η Σεβίλλη είχε γευτεί την χαρά ενός τροπαίου, όλες και όλες 4 φορές.

Το μυστικό της επιτυχίας 

Όπως έχει παραδεχτεί, και ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, το μεγαλύτερος βάρος το ρίχνει στην συνεχείς παρακολούθηση αγώνων, και προσπάθεια εύρεσης ακατέργαστων διαμαντιών. Από τις πρώτες κινήσεις του Μόντσι, ήταν η ανάπτυξη των ακαδημιών, έχοντας καταφέρει να κάνει τις ακαδημίες των Σεβιγιάνων ευρέως γνωστή. Σταδιακά μεγάλωσε το τμήμα σκάουτινγκ, έχοντας απλώσει δίχτυα στα πρωταθλήματα, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας. Έχει καταφέρει να πουλάει παίκτες σε υπέρογκα ποσά, και παράλληλα να αγοράζει παίκτες με πολύ μικρότερα. Ξεχωρίζει για την ικανότητα του να αναγνωρίζει αγνώστους παίκτες, και στην πορεία να βγάζει τεράστια κέρδη από αυτούς, με αποτέλεσμα να έχει φέρει στα ταμεία της Σεβίλλης πάνω από 300 εκατομμύρια τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι 15 κορυφαίες πωλήσεις του Μόντσι 

ΠαίκτηςΠώλησηΑγοράΔιαφοράΑύξηση
Φεντερίκο Φάτσιο100.89.21150%
Σεϊντού Κεϊτά14410250%
Ντάνι Άλβες35.50.5534.956355%
Κόκε41.82.2122%
Κεβίν Γκαμεϊρό327.524.5327%
Κάρλος Μπάκα30723329%
Ιβάν Ράκιτιτς182.515.5620%
Ζοφρί Κοντογκμπιά20416400%
Ζούλιο Μπαπτίστα203.516.5471%
Γκρέγκορζ Κριχόβιακ33.65.528.1511%
Γκάρι Μεδέλ13310333%
Αντριάνο9.52.17.4352%
Αλεξάντερ Κερζακόφ85360%
Αλέις Βιδάλ17314467%
Αλβάρο Νεγρέδο25151067%

Η φετινή μεγάλη ευκαιρία για κάτι σπουδαίο 

Με τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να μην θυμίζουν σε τίποτα τα μεγαθήρια των περασμένων ετών, και την περσινή πρωταθλήτρια Ατλέτικο να μην τρομάζει, η Σεβίλλη έχει την ευκαιρία την φετινή χρονιά να «μπει» στα ρουθούνια τους και να ζήσει το δικό της «παραμύθι».

Άλλωστε στην καθημερινότητα της Σεβίλλης δεν υπάρχει κάπου η λέξη πρωταθλητισμός, οι παίκτες του Λοπετέγκιν παίζουν απελευθερωμένα και παρουσιάζουν στο χορτάρι μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος.

Αυτό το μαρτυρά και η εκκίνηση της ομάδας την φετινή σεζόν, καθώς μετά από εννέα αγωνιστικές η Σεβίλλη φιγουράρει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με απολογισμό έξι νίκες, δύο ισοπαλίες, και μονάχα μια ήττα έχοντας συλλέξει 20 βαθμούς.

Το αν θα γίνει η Σεβίλλη η Λέστερ της Ισπανίας, κανείς δεν το ξέρει, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως βαδίζει στις «ράγες» ενός πετυχημένου project το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο η κατά κόσμον Μόντσι. 

Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ