Άοσμαν – Η φετινή αποκάλυψη του Ιωνικού (vids)

Άοσμαν – Η φετινή αποκάλυψη του Ιωνικού (vids)

Ο Άιας Άοσμαν έχει πάρει από «το χεράκι» τον νεοφώτιστο Ιωνικό, επιθυμώντας να τον καθιερώσει ξανά στα «μεγάλα σαλόνια» της Super League. To10.gr εκθέτει τους σταθμούς στην καριέρα του Σύριου μεσοεπιθετικού, που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, μέχρι να πάρει το περασμένο καλοκαίρι μεταγραφή στην ομάδα της Νίκαιας.

Δυναμικό ξεκίνημα έχει κάνει ο Ιωνικός στην φετινό πρωτάθλημα της Super League, καθώς μετά το πέρας των 8 πρώτων αγωνιστικών η ομάδα της Νίκαιας βρίσκεται στην 7η θέση με 9 βαθμούς ισοβαθμώντας με ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολης. Αν ήταν μάλιστα λίγο πιο τυχερή και δεν ισοφαριζόταν στο τέλος (86’) από τον Βόλο τώρα θα ήταν στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Η μέχρι στιγμής πετυχημένη πορεία του Ιωνικού έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Άιας Άοσμαν.

Ο 27χρονος Σύριος με την ασίστ που έβγαλε στο παιχνίδι με τους Βολιώτες σημείωσε ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αφού έχει συμμετοχή και στα 6 γκολ της ομάδας του, μετρώντας ήδη 3 τέρματα και ισάριθμες ασίστ. Εντυπωσιακό αν μη τι άλλο για παίκτη που αγωνίζεται σε νεοφώτιστη ομάδα. Συγκεκριμένα έχει σκοράρει κόντρα σε Άρη και Ατρόμητο, όπου ο Ιωνικός έφυγε με τους τρεις βαθμούς, αλλά και στην ήττα από την Λαμία, ενώ έχει σερβίρει γκολ στα τρία τελευταία παιχνίδια των Νικαιωτών με Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και Βόλο.

Βλέποντας, λοιπόν, την μεγάλη επιδραστικότητα του Άοσμαν στον τρόπο παιχνιδιού του Ιωνικού, to10.gr μπήκε στον πειρασμό να σκιαγραφήσει το προφίλ του διεθνούς μεσοεπιθετικού παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του στις προηγούμενες ομάδες που αγωνίστηκε.

To ξεκίνημά του στη Γερμανία

Ο Άοσμαν, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Κουαμίσλι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, έφυγε μόλις στην ηλικία των 5 με την οικογένειά του για να γλιτώσει την φρίκη του πολέμου. Εγκαταστάθηκε μετά από πολλές περιπέτειες στο Ανόβερο και το 2009 έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε τοπική ακαδημία της πόλης. Λίγο αργότερα ακολούθησε η Αρμίνια Μπίλεφελντ, καταγράφοντας μαζί της 23 συμμετοχές και 8 γκολ στην 4η κατηγορία, για να μετακινηθεί στη συνέχεια στην Κολωνία, όπου συμμετείχε στις χαμηλές κατηγορίες της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, τη διετία 2012-2013 με την φανέλα των «τράγων», μέτρησε συνολικά 31 παρουσίες βρίσκοντας τον δρόμο προς τα δίχτυα 5 φορές, ενώ μοίρασε και 4 ασίστ. Το ίδιο διάστημα, κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εμπορικό κομμάτι μέσω υποτροφίας που είχε λάβει. Επόμενος σταθμός του η Ρέγκενσπουργκ, ομάδα τρίτης κατηγορίας, με την φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για δύο σεζόν (2013-14, 2014-15), καταγράφοντας γεμάτες χρονιές με 76 συμμετοχές, 21 γκολ και 12 ασίστ.

Οι γεμάτες σεζόν στη Ντιναμό Δρέσδης και το κάλεσμα στην Εθνική

Το καλοκαίρι του 2015 έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του, υπογράφοντας στην Ντιναμό Δρέσδης, που αγωνιζόταν τότε στην τρίτη κατηγορία. Εκεί έγινε ο ηγέτης της ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας οδηγώντας την στην άνοδο και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Άοσμαν έκατσε εκεί για μια τετραετία(μέχρι το 2019), έχοντας συνολικά στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας 66 συμμετοχές, 8 τέρματα και 4 ασίστ. Οι επιδόσεις αυτές έκαναν γνωστό το όνομά του, με αποτέλεσμα να κληθεί σύντομα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο 27χρονος Σύριος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα παρά το γεγονός ότι έφυγε πολύ μικρός από την πατρίδα του, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Συρίας στις 9 Ιουνίου 2018 στο φιλικό με το Ουζμπεκιστάν. Έκτοτε, έχει αγωνιστεί με το εθνόσημο σε άλλα 11 παιχνίδια, βρίσκοντας δίχτυα μάλιστα δύο φορές σε παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, κόντρα σε Μαλβίδες και Κίνα.

Η παράλληλη ενασχόληση με το ποδόσφαιρο σάλας και το ζήτημα με την ηλικία του

Πέρα από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ο Άοσμαν φημίζεται και για τις επιδόσεις του στο κλειστό γήπεδο futsal. Στη Γερμανία αγωνιζόταν στην FSP Turbo Minden παρέα με τον αδελφό του Κάοα, κατακτώντας αρκετούς εγχώριους τίτλους. Όσον αφορά το μπέρδεμα που προέκυψε σχετικά με την ημερομηνία γέννησής του, αυτό λύθηκε επίσημα τον Φλεβάρη του 2017. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την μεγάλη «Οδύσσεια» που πέρασε αυτός και η οικογένειά του, λόγω του πολέμου στην Συρία, μέχρι να εγκατασταθούν στην Γερμανία. Εκεί όπως ήταν εύλογο δεν είχε μαζί του το πιστοποιητικό γέννησης, με αποτέλεσμα οι αρχές να τον έχουν καταχωρήσει ως γεννημένο στις 1/1/1993 αντί για τις 21/10/1994.

Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του

Την σεζόν 2019-20, ο Άοσμαν έκανε το «άλμα» παραπάνω με την μεταγραφή του στην Τουρκία για λογαριασμό της Αδάνασπορ που έπαιζε τότε στη TFF 1.Lig (δεύτερη κατηγορία Τουρκίας). Ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του, μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, λόγω των διπλωματικών ιδιαιτεροτήτων της εποχής. Η θητεία του στην γειτονική χώρα ήταν άκρως θετική, παρότι τέθηκε ζήτημα αποχώρησής του, λόγω της όξυνσης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Συρίας, έχοντας απολογισμό 8 γκολ και 3 ασίστ σε 30 παρουσίες.

Την επόμενη χρονιά μετακινήθηκε στην Τούζλασπορ, επίσης ομάδα της TFF 1. Lig,  δίχως να καταφέρει να στεριώσει, αποχωρώντας έτσι στο τέλος της σεζόν.

Η περιπλάνησή του στην Ρουμανία πριν τη Νίκαια

Τελευταίος του σταθμός πριν από τον Ιωνικό, η ρουμανική Χέρμανσταντ, το δεύτερο μισό της σεζόν 2020-2021, στην οποία δεν κατάφερε να θυμίσει τον παίκτη (1 γκολ σε 13 συμμετοχές) που γνωρίσαμε σε Ντιναμό Δρέσδης και Αδάνασπορ.

Τώρα, ο Άοσμαν όντας από τους βασικούς συντελεστές της πορείας των Νικαιωτών, έχει την μεγάλη ευκαιρία να διακριθεί για πρώτη φορά σε ομάδα πρώτης κατηγορίας και γιατί όχι να αποτελέσει ο Ιωνικός για τον ίδιο το «σκαλοπάτι», ώστε ο διεθνής Σύριος να κάνει το βήμα παραπάνω αγωνιζόμενος κάποια στιγμή σε κάποιον από τους λεγόμενους «μεγάλους» της Super League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ