Που είναι ο… Άγιαξ που είχε «σκορπίσει» την ΑΕΚ;

Που είναι ο… Άγιαξ που είχε «σκορπίσει» την ΑΕΚ;

Το 2018/19 η ΑΕΚ έπαιξε στους ομίλους του Champions League και βρήκε έναν πανίσχυρο Άγιαξ. Τώρα ο «Αίαντας» δεν θυμίζει τίποτα από εκείνη την ομάδα που «γέμισε» τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.

Απόψε (14/12, 22:00) η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στην Γιόχαν Κρόιφ Αρένα με φόντο την τρίτη θέση και την συνέχεια του ευρωπαϊκού ταξιδιού στο Conference League. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η ΑΕΚ επισκέπτεται το Άμστερνταμ.

Τη σεζόν 2018/19 η «Ένωση» συνάντησε τον «Αίαντα» στους ομίλους του Champions League, υποκύπτοντας με 3-0 κόντρα σε εκείνη την υπερομάδα του Άγιαξ.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Να «σφραγίζει» την πρόκριση στο Conference League στο ντεμπούτο του Καρβαλιάλ

Τότε η ομάδα από την Ολλανδία δεν εμφάνιζε το φετινό της πρόσωπο, ούτε «χαροπάλευε» για να ξεφύγει από την ζώνη υποβιβασμού της Eredivisie. Δεν «δεινοπαθούσε» για έναν βαθμό στην Ευρώπη, αλλά διεκδικούσε με αξιώσεις και έφτασε μια ανάσα από την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» κοιτώντας στα μάτια όποιον βρέθηκε μπροστά της. Που βρίσκεται όμως σήμερα η βασική εντεκάδα που παρατάχθηκε εναντίον της «Ένωσης» και ο προπονητής της;

  • Έρικ Τεν Χαγκ

Το μυαλό και ο άνθρωπος που έδωσε ουσία σε εκείνον τον Άγιαξ, η πνοή των Ολλανδών. Πλέον ο Έρικ Τεν Χάγκ αποτελεί κάτοικος Μάντσεστερ και προπονητής της Γιουνάιτεντ. Στη δεύτερη σεζόν του στην Αγγλία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός, καθώς οι «Κόκκινοι διάβολοι» έμειναν εκτός Ευρώπης πριν καν τα Χριστούγεννα, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του ομίλου τους στο Champions League.

  • Αντρέ Ονάνα

Μαζί με τον προπονητή του, και ο Καμερουνέζος γκολκίπερ βρίσκεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ούτε αυτός έχει καταφέρει να εξαιρεθεί από την κάκιστη σεζόν που διανύει η ομάδα του και με τα σοβαρά του λάθη, συχνά αποτελεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο» της κοινής γνώμης για τις ήττες των Άγγλων.

  • Ντάλεϊ Μπλίντ

 Ο Ολλανδός στόπερ, βρίσκεται στην Χιρόνα και συμβάλει τα μέγιστα (δεδομένης της ηλικίας του, έχοντας κλείσει τα 33 του χρόνια), στην ξέφρενη πορεία πρωταθλητισμού που κάνει η ισπανική ομάδα στην La Liga. 

  • Φρένκι Ντε Γιόνγκ 

Πλέον, κινητήριος δύναμη της Μπαρτσελόνα. Αποτελεί βασικό και απαράλλαχτο μέλος «των Καταλανών», ξεχωρίζοντας για την ποδοσφαιρική του νοημοσύνη και την κατανόηση που διαθέτει για το παιχνίδι. Αξίζει να σημειωθεί πως στον εν λόγω αγώνα με την ΑΕΚ ο Φρένκι είχε αγωνιστεί ως κεντρικός αμυντικός!

  • Νουσαϊρ Μαζραουί 

Διανύει την δεύτερη σεζόν του στην Μπάγερν Μονάχου. Αποτελεί μια ασφαλή και τίμια επιλογή για το δεξί άκρο της άμυνας των «Βαυαρών». Διέπρεψε με την χώρα του στο Μουντιάλ του 2022, προσφέροντας πολλά στην αδιανόητη πορεία του Μαρόκου μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

  • Νίκολας Ταλιαφίκο 

Βασικός στην Λυών, στην πιο δύσκολη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς παλεύει για την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. Παρά την κακή του τρέχουσα τύχη στο συλλογικό επίπεδο, στο Μουντιάλ του Κατάρ στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή. Στο ματς με την ΑΕΚ μάλιστα ο αριστερός μπακ σκόραρε δις!

  • Χακίμ Ζιγιές

Ο αρτίστας εκείνης της μεγάλης ομάδας του Άγιαξ. Πρωταγωνιστής σε πολλούς αγώνες με την ύψιστη τεχνική κατάρτιση που διέθετε και τις «μπαλιές αλφάδι». Επίσης μέλος της ομάδας του Μαρόκου που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαζί με τον συμπατριώτη του, Μαζραουί. Έπειτα από ένα αποτυχημένο πέρασμα στην Τσέλσι, όπου «πέρασε και δεν ακούμπησε», ο Μαροκινός έχει ξαναβρεί την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Γαλατάσαραϊ. Εκεί μέχρι στιγμής διανύει μια πολύ καλή σεζόν, εμφανίζοντας δείγματα εκείνου του Ζιγιές του Άγιαξ.

  • Λάσσε Σόνε

Ο Δανός, έπειτα από εκείνη την εξαιρετική του σεζόν στον Άγιαξ αποχώρησε από την Ολλανδία, κάνοντας βαλίτσες για την Ιταλία και την Τζένοα. Τώρα, στα 37  αγωνίζεται ξανά στην Eredivisie και την Ναϊμέγκεν, όπου διανύει την τρίτη σερί γεμάτη χρονιά του σε μια χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδα.

  • Κάρελ Εϊτινγκ

Ένα παιδί βγαλμένο από τα σπλάχνα του Αίαντα που εκείνη την περίοδο είχε καταφέρει να εισχωρήσει και «τρόπον τινά» να ξεχωρίσει σε αυτή την μεγάλη ομάδα του Άγιαξ. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον νεαρό  Ολλανδό. Στην τρέχουσα σεζόν, στα 25 του χρόνια αγωνίζεται στην Τβέντε δίχως να έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στα ευρωπαϊκά σαλόνια όπως οι υπόλοιποι συμπαίκτες του σε εκείνο το ρόστερ.

  • Νταβίντ Νέρες 

Ο εκρηκτικός αυτός εξτρέμ, που εκείνη την χρονιά αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα για τον οποιοδήποτε αντίπαλο προσπαθούσε να τον μαρκάρει, είτε να του πάρει την μπάλα, φέτος βρίσκεται στην Μπενφίκα. Στην Πορτογαλία κάνει μια «μεστή» χρονιά, χωρίς όμως να φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν αγωνιστικά στον Άγιαξ. Πάντως επρόκειτο για ένα παιδί που δεν χάνει ποτέ το χαμόγελο του. 

  • Ντούσαν Τάντιτς

Ίσως το αγαπημένο παιδί της κερκίδας της Γιόχαν Κρόιφ Αρένα. Ένας πιστός στρατιώτης του Άγιαξ. Όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη εκείνος παρέμεινε πιστός στην ομάδα που ξεχώρισε, παραμένοντας στο Άμστερνταμ για τις επόμενες 5 σεζόν. Σκόραρε, ντρίμπλαρε, πάσαρε, έδινε ασίστ, έκανε ευκαιρίες και σε γενικές γραμμές αποτελούσε το υπερόπλο των Ολλανδών. Τώρα, στα 35 του χρόνια, ο Τάντιτς βρίσκεται στην Φενέρμπαχτσε συνεχίζοντας «το ίδιο βιολί» με τα όσα έπραττε στον «Αίαντα», δείχνοντας ξανά, τι σπάνιο κράμα ποδοσφαιριστή αποτελεί.

  • Κλας Γιαν Χούντελαρ

Οι συστάσεις περιττές για τον Ολλανδό εκτελεστή. Ένα πραγματικό «θωρηκτό» στην επίθεση, δυνατός, μαχητικός και κλινικός μπροστά από την εστία. Ηταν αδύνατον να πάρει κάποιος την μπάλα από τα πόδια του. Ο μεγάλος αυτός επιθετικός έκλεισε την καριέρα του το 2021, αγωνιζόμενος στην Σάλκε, σε μια ακόμη ομάδα, στην οποία είχε διαπρέψει στο παρελθόν.

Από τον πάγκο της ομάδας είχε εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο και ο Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ ο οποίος σκόραρε μάλιστα. Αυτή τη σεζόν αγωνίζεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταξιωθεί ούτε στις αλλαγές. Στην αποστολή του Άγιαξ για τον αγώνα με την «Ένωση» βρισκόταν επίσης και ο Έλληνας τερματοφύλακας Κωνσταντίνος Λάμπρου.

Λαμβάνοντας υπόψη μας λοιπόν την ενδεκάδα εκείνου του Άγιαξ, είναι εύκολο να αιτιολογήσουμε την ήττα της ελληνικής ομάδας. Ωστόσο μπορούμε και καθαρά να δούμε ότι ο Άγιαξ του τότε, με τον Άγιαξ του τώρα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, ούτε στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών ούτε στον τρόπο παιχνιδιού. Φυσικά, ούτε η ΑΕΚ είναι η ίδια ομάδα και δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί αυτόν τον «Αίαντα». Έτσι είναι υποχρεωμένη τόσο για τους 3000 φιλάθλους που θα βρεθούν στο πλευρό της, όσο και για τους δεκάδες χιλιάδες που θα παρακολουθούν το ματς από την Ελλάδα, να διεκδικήσει θετικό αποτέλεσμα και να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση στο Conference League.

Εξάλλου, γίνεται να βρει πιο δύσκολα τα πράγματα από ότι το 2018;

Επιμέλεια: Γιάννης Γιαννικόπουλος (Σπουδαστής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ