Γιώργος Μπαρτζώκας: Οι 1461 μέρες ενός «σκακιστή» που άλλαξε τον Ολυμπιακό (vids)

Γιώργος Μπαρτζώκας: Οι 1461 μέρες ενός «σκακιστή» που άλλαξε τον Ολυμπιακό (vids)

Ήταν 12 Ιανουαρίου 2020 όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα - Τέσσερα χρόνια μετά τίποτα δεν είναι πια το ίδιο...

12 Ιανουαρίου 2020: «H KAE Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο έμπειρος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μας διάρκειας δυόμιση ετών». Μία ιστορική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της επιστροφής του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό έπειτα από 5,5 χρόνια.

16 Ιουνίου 2023: «Ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων των εποχών». Τάδε έφη Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου τελικού του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και την κατάκτηση του 2ου σερί νταμπλ! Δεν είχε άδικο. Ο Ολυμπιακός την περσινή χρονιά έπαιξε, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Και για ελάχιστα δευτερόλεπτα δεν έκανε ένα μυθικό triple crown που θα έγραφε ιστορία!

Διαβάστε επίσης: Στον Ολυμπιακό για 3,5 χρόνια ο Τσικίνιο, παλεύει να τον φέρει άμεσα – Το θρίλερ με Παλομίνο και οι επαφές για 2ο στόπερ και κόφτη

12 Ιανουαρίου 2024: Τέσσερα χρόνια και 1461 μέρες μετά ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει σαρώσει όλα:

  • 2× Πρωταθλήματα Ελλάδας
  • 2× Κύπελλα Ελλάδας
  • 2× Σούπερ Καπ Ελλάδας
  • 2× Προπονητής της χρονιάς στη Euroleague
  • 1× Προπονητής της χρονιάς στην Ελλάδα

Στην πρώτη του θητεία είχε κατακτήσει και μία Euroleague (2013), ένα Intercontinental Cup (2013) και τα βραβεία του κορυφαίου προπονητή της Euroleague (2012-13) και του κορυφαίου προπονητή της Basket League (2009-10).

Ολική επαναφορά

Ο «αρχιτέκτονας» επανέφερε τον Ολυμπιακό στον δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων. Και δικαίωσε πλήρως τους Αγγελόπουλους για την απόφασή τους να τον προσλάβουν για δεύτερη φορά στην «ερυθρόλευκη» τεχνική ηγεσία, κάνοντας εν τέλει πράξη το «μέχρι τέλους» που υποσχέθηκαν στους οπαδούς του πειραϊκού συλλόγου!

Ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη και ο καλύτερος, πιθανότατα, της ιστορίας του Ολυμπιακού, τέσσερα χρόνια μετά συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο των Πειραιωτών και να θέτει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους. Νταμπλ ξανά και μία τρίτη σερί συμμετοχή σε Final Four Euroleague. Στο Βελιγράδι ήταν ο Βασίλιε Μίτσιτς (ημιτελικός). Στο Κάουνας ήταν ο Σέρχιο Γιουλ (τελικός). Λεπτομέρειες και… τρελά buzzer beater έχουν στερήσει από τον Γιώργο Μπαρτζώκα το δεύτερο ευρωπαϊκό με τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ μέχρι να τα καταφέρει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Με αφορμή την επέτειο τεσσάρων χρόνων από την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, to10.gr σας παρουσιάζει τις Top-5 στιγμές και ημερομηνίες-σταθμούς του Έλληνα τεχνικού σε αυτή τη δεύτερή του θητεία. Η επιστροφή στους τίτλους και τα πρωταθλήματα, το ιστορικό 14-0 επί του Παναθηναϊκού, το… χιτσκοκικό 3-2 κόντρα στη Μονακό το 2022 και η επιστροφή στα Final Four μετά από 5 χρόνια, το ανεπανάληπτο 27-2 στην τρίτη περίοδο του περσινού ημιτελικού και το μυθικό 35-63 μέσα στο ΟΑΚΑ!

20 Φεβρουαρίου 2022: Επιστροφή στους τίτλους με την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό

Σε έναν τελικό στον οποίο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται μέχρι και με 12 πόντους διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο (59-47), ο Ολυμπιακός βρήκε την ψυχολογία και τα ψυχικά αποθέματα να… τουμπάρει το ματς στην 4η περίοδο και να πάρει εκείνος το Κύπελλο Ελλάδος με το τελικό 81-73 επί του «αιωνίου» αντιπάλου.

Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η «σκούπα» στους τελικούς του πρωταθλήματος (3-0) και η κατάκτηση του νταμπλ.

4 Μαΐου 2022: Η… λάβα του ΣΕΦ «κατάπιε» τη Μονακό και η επιστροφή στα Final Four ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο

Πέντε χρόνια ήταν πολλά. Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας φρόντισε να διακόψει την αναμονή. Η σειρά με τη Μονακό είναι στο 2-2, το «καυτό» ΣΕΦ υποδέχθηκε όπως έπρεπε το σύνολο του Σάσα Ομπράντοβιτς και η πρόκριση στο Βελιγράδι δεν μπορούσε να χαθεί. Και το 94-88 απλώς επικύρωσε την επιστροφή στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το Final Four της Euroleague.

19 Μαΐου 2023: Το ανεπανάληπτο 27-2 που έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό

Η Μονακό μπήκε καλύτερα στον περσινό ημιτελικό της Euroleague, προηγήθηκε μέχρι και με 41-29 στο ημίχρονο, αλλά ο Ολυμπιακός εκείνη την ημέρα ήταν αποφασισμένος να περάσει στον τελικό. Στο τρίτο δεκάλεπτο έκανε την ολική ανατροπή και χάρη στο ιστορικό 27-2 κατάφερε να προκριθεί, επικρατώντας των Μονεγάσκων με το εμφατικό 76-62.

4 Ιουνίου 2023: Το 14-0 και το πρώτο βήμα για το δεύτερο σερί νταμπλ

Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει ξανά το πλεονέκτημα έδρας στην κανονική περίοδο και φιλοξενούσε στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό για τον πρώτο τελικό της Basket League. Το σερί νικών του Γιώργου Μπαρτζώκα επί των «πράσινων» είχε ανέλθει σε 13-0. Στην πρώτη περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σαρωτικοί, αλλά τελικά έφτασαν με… άγχος στο 1-0 (73-70). Η νίκη αυτή τους έδωσε το προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ το ιστορικό σερί διευρύνθηκε σε 14-0.

15 Ιουνίου 2023: Το ιστορικό 35-63 και τα… φιλάκια του Μπαρτζώκα

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατάφερε στον δεύτερο τελικό να κόψει το σερί των 14 σερί αγώνων χωρίς νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου, αλλά δεν ανέκοψε την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι το δεύτερο συνεχόμενο εγχώριο νταμπλ. Η ομάδα του Μπαρτζώκα πήρε τα δύο επόμενα ματς και ειδικά στο ΟΑΚΑ έφυγε θριαμβεύτρια με εκείνο το ιστορικό 35-63, το οποίο δεν άφησαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να ολοκληρωθεί. 2:46 πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου ξέσπασαν επεισόδια, ο τέταρτος τελικός διεκόπη και δεν μάθαμε ποτέ αν ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων των εποχών θα έσπαγε εκείνη τη μέρα το ανεπανάληπτο 73-38.

Ο Μπαρτζώκας όπως και να ‘χει κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα και έστειλε τα… φιλιά του στους οπαδούς των γηπεδούχων.

Ανήμερα της επετείου των τεσσάρων χρόνων από την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται απόψε (12/1, 21:30) να οδηγήσει την ελληνική ομάδα σε ένα κρίσιμο ματς στην έδρα της Μπασκόνια, με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τον κρατήσει σε επαφή με την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

Ένα «διπλό» στην Ισπανία θα είναι για τον Μπαρτζώκα το «κερασάκι» σε μια τούρτα που έχει, πιθανώς, πολλά κεράκια ακόμα να προσθέσει τα επόμενα χρόνια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ