Έντι Ενκέτια : Το «Golden Boy» της Άρσεναλ που έγραψε ιστορία (pics & vids)

Έντι Ενκέτια : Το «Golden Boy» της Άρσεναλ που έγραψε ιστορία (pics & vids)

Απορρίφθηκε, πάλεψε, δικαιώθηκε και εξελίχθηκε σε ένα από τα wonderkids της Ευρώπης. Ο Έντι Ενκέτια έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων εποχών στην εθνική Ελπίδων της Αγγλίας και το «10» σας μεταφέρει την ιστορία πίσω από την λάμψη του «αστεριού» της Άρσεναλ.

«Ρόδα είναι και γυρίζει» λέει ο λαός. Μία έκφραση που έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στον χώρο του ποδοσφαίρου, είτε με καλή, είτε με κακή έννοια. Ομάδες που δεν υπολογίζαν έναν ποδοσφαιριστή, τον βλέπουν να χαράζει τον δικό του, επιτυχημένο, δρόμο με τα χρώματα άλλου συλλόγου. Η Τσέλσι αποτελεί ένα από τα μεγάλα παραδείγματα, αφού, μετά το βράδυ της Τρίτης (13/10), συνεχίζει να το «φυσάει και να μην κρυώνει».

Ο Έντι Ενκέτια ήταν ο σκόρερ του δεύτερου γκολ της εθνικής Αγγλίας K21, στη νίκη με 2-1 κόντρα στην αντίστοιχη της Τουρκίας. Ένα παιδί 21 ετών που κατάφερε να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των «τριών λιονταριών» στις Ελπίδες και να συνεχίσει να αποτελεί το καμάρι της Άρσεναλ. Η απόρριψη των «μπλε» του Λονδίνου, ο πατέρας του και η αποδοχή στους «κανονιέρηδες» συνθέτουν αυτόν τον επιθετικό.

Ο ρόλος του πατέρα του και η Τσέλσι

Ο Έντι Ενκέτια είναι γεννημένος στις 30 Μαΐου του 1999 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Γκάνα, με τον πατέρα του να μετατρέπεται στον βασικό λόγο που ο νεαρός επιθετικός ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιζε τόσο με τον γονιό στην αυλή, όσο και με τα παιδιά της γειτονιάς. Η ένταξη του στις ακαδημίες της Χέλιφιλντερς ήταν η αφορμή για το επόμενο βήμα.

Σε ηλικία 9 ετών, η Τσέλσι ανακαλύπτει τον ταλαντούχο άσο μέσα από ένα τουρνουά και τον ενσωματώνει στις ακαδημίες της. Ο μικρός Ενκέτια μοιράστηκε τα αποδυτήρια με τους Μέισον Μάουντ και Καλούμ Χάντσον-Οντόι, καθώς βρισκόταν στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον σύγκριναν με τον Ζερμέιν Ντεφόε, λόγω του τρόπου παιχνιδιού του.

Η απόρριψη και η αναγέννηση

Μέχρι το 2015, όλα κυλούσαν ομαλά, όμως εκείνη την χρονιά, ήρθαν τα πάνω-κάτω. Με τους «μπλε» να εστιάζουν στην ακαδημία τους για την εύρεση του νέου Ντρογκμπά, ο 16χρονος, τότε, επιθετικός δείχνει να μην πληροί τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, στην Τσέλσι αποφασίζουν να μην τον παραχωρήσουν καν ως δανεικό αλλά να τον… διώξουν από τις ακαδημίες.

Η απογοήτευση για τον Βρετανό ήταν τεράστια αφού μετά από 8 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, κατέληξε να μείνει χωρίς ομάδα. Μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στο να τα παρατήσει, ωστόσο, ο πατέρας του δεν τον άφησε. Επενέβη για ακόμα μία φορά, ανυψώνοντας το ηθικό του γιού του και στέλνοντάς τον για δοκιμαστικά στην Άρσεναλ.

Οι «κανονιέρηδες» έμειναν έκπληκτοι από το ταλέντο του και τον δέχτηκαν στην ομάδα τους, μόλις δύο βδομάδες αφότου τον είχε αφήσει η Τσέλσι. Αρχικά, έγινε μέλος της Κ18 του αγγλικού συλλόγου, όμως γρήγορα έπεισε ότι η ποιότητά του, δεν μπορεί να περιοριστεί εκεί. Η πρώτη του διάκριση, ήταν τα 24 γκολ που πέτυχε σε διάστημα 28 συμμετοχών (!), κάτι που του έδωσε το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Ήταν αρκετό για την έναρξη στη νέα σελίδα της καριέρας του.

 Ο δανεισμός που μετατράπηκε σε «εισιτήριο» για την πρώτη ομάδα

Η εξέλιξή που είχε ήταν αξιοζήλευτη και γρήγορα οι άνθρωποι της Άρσεναλ κατάλαβαν ότι ο Ενκέτια αποτελεί το next big thing του συλλόγου. Μόλις ενηλικιώθηκε, υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα. Οι «κανονιέρηδες» είχαν αρκετούς ποδοσφαιριστές στη θέση του, με αποτέλεσμα να πάρουν την απόφαση να παραχωρηθεί δανεικός.

Το καλοκαίρι του 2019, η Λιντς τον κάνει δικό της με μονοετή δανεισμό και χωρίς οψιόν αγοράς. Στόχος ήταν ο νεαρός φορ να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να επιστρέψει έτοιμος να προσφέρει. Έξι μήνες ήταν αρκετοί. Η Άρσεναλ αποφασίζει να τον επαναφέρει στις τάξεις της, αφού οι εμφανίσεις του με τα «παγώνια» ήταν εντυπωσιακές. Μέτρησε πέντε γκολ και μία ασίστ σε διάστημα 19 συμμετοχών.

Η καθιέρωση

Η επιστροφή του, του πρόσφερε και μία θέση στα πλάνα του Μικέλ Αρτέτα. Παρά την παρουσία αρκετών αστέρων στο ρόστερ, κατάφερε να γράψει 13 παρουσίες με δύο γκολ στο ενεργητικό, βάζοντας τις απαραίτητες βάσεις για την επόμενη χρονιά. Έτσι, η φετινή σεζόν αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο «στοίχημα» και δεν είναι λίγοι που την θεωρούν την πιο σημαντική στη καριέρα του.

Έχει αγωνιστεί και στα επτά επίσημα παιχνίδια της φετινής χρονιάς και έχει βρει δύο φορές δίχτυα ενώ η παρουσία του, μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ροή του αγώνα. Μεγάλο παράδειγμα, το ματς με την Γουέστ Χαμ για την δεύτερη αγωνιστική της Premier League, όπου πέρασε ως αλλαγή στο 77ο λεπτό και χάρισε τη νίκη στους «κανονιέρηδες» με δικό του τέρμα στο 85ο.

Ο πανηγυρισμός-«τηλεφώνημα»

Ο 21χρονος επιθετικός, εκτός από ταλέντο και ποιότητα, έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο και έναν ιδιαίτερα πανηγυρισμό. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019, στη νίκη της Άρσεναλ επί της Έβερτον στο πλαίσιο της Premier League, ο νεαρός φορ κατάφερε να βρει δίχτυα.

Ο τρόπος που το πανηγύρισε, δημιούργησε απορίες, καθώς έκανε την χαρακτηριστική κίνηση πως μιλάει στο… τηλέφωνο. Ο ίδιος, είχε δηλώσει μετά το παιχνίδι τους λόγους που το έκανε, αναφέροντας: «Πολλοί φίλοι μου έλεγαν πως αν χρειαστουν κάποιον για να σκοράρει, να μου τηλεφωνήσουν. Έτσι και εγώ, όποτε σκοράρω, πανηγυρίζω με αυτόν τον τρόπο για αυτό το λόγο».

Το ιστορικό ρεκόρ με την εθνική Ελπίδων της Αγγλίας

Ήταν Μάιος του 2018, όταν ο Ενκέτια έκανε ντεμπούτο με την Κ21 της Αγγλίας. Από τότε, έχει στο παλμάρε του 12 διεθνή συμμετοχές, με τελευταία αυτή, κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα της Τουρκίας για τα προκριματικά του EURO. Ο 21χρονος φορ βρήκε δίχτυα και βοήθησε την χώρα του να μείνει στην κορυφή του ομίλου.

Ωστόσο, αυτό το τέρμα, δεν ήταν ένα απλό γκολ αλλά μία ιστορική στιγμή για τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ. Συγκεκριμένα, αυτή ήταν η 14η φορά που ο ταλαντούχος επιθετικός σκοράρει με το εθνόσημο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας στις Ελπίδες. Αξιοσημείωτο δε, πως ο Άγγλος δεν έχει κάνει ακόμα το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της χώρας του.

Ο 21χρονος φορ δείχνει ότι έχει όλα τα «φώτα» για να πετύχει και το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει μία θέση για εκείνον. Η ευκολία που παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, συνδυάζονται με το ταλέντο που έχει. Η τελευταία του επιτυχία, ωστόσο, τον συστήνει με τον καλύτερο τρόπο στον «μαγικό» κόσμο του αθλήματος. Ο Έντι Ενκέτια είναι, δικαιωματικά, το μεγάλο «πολυβόλο» της εθνικής Αγγλίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ