Κριστιάν Καρεμπέ : Ολυμπιακός και πολίτης του κόσμου, ετών 50

Κριστιάν Καρεμπέ : Ολυμπιακός και πολίτης του κόσμου, ετών 50

Ο Κριστιάν Καρεμπέ συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και to10.gr προσπαθεί να χωρέσει ένα κομμάτι της μεγάλης καριέρας του σε 843 λέξεις.

Ο Ολυμπιακός έχει φέρει στην Ελλάδα σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο, οι Ερυθρόλευκοι κάνουν το δικό τους «μπαμ» και δίνουν την ευκαιρία στο ελληνικό πρωτάθλημα να δει και να απολαύσει μοναδικές προσωπικότητες και αξιοζήλευτα ποιοτικούς αθλητές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ένας από τους πιο σημαντικούς συμπληρώνει σήμερα μισό αιώνα ζωής.

Σαν σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου του 1970, γεννιέται, στο Λιφού της Νέας Καληδονίας, ο Κριστιάν Καρεμπέ. Ενας περήφανος Κανάκ. Ενας παίκτης που ήρθε στην Ευρώπη ως ποδοσφαιρικός «μετανάστης», πέρασε από χίλια κύμματα στη Γαλλία, κέρδισε την αναγνώριση, μεγαλούργησε στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Εθνική Γαλλίας Και τελικά βρέθηκε στο Μεγάλο Λιμάνι της καριέρας του, τον Πειραιά. Εκεί όπου βρίσκεται έως σήμερα. Το πρώτο μέρος που τον έκανε να σταματήσει για λίγο να είναι πολίτης του κόσμου.

Το απροσδόκητο πρωτάθλημα, η πρώτη μεταγραφή και η «Βασίλισσα»…

Τα πρώτα χρόνια του καριέρας του, ο Κριστιάν Καρεμπέ έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι διαθέτει όλο το απαραίτητο ταλέντο να πάει ψηλά. Η Ναντ τον εντόπισε και τον ενσωμάτωσε στην δεύτερη ομάδα της σε ηλικία 18 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, πραγματοποιεί τις πρώτες του εμφανίσεις με τους άνδρες και το 1995 πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του, κάνοντας την έκπληξη στην Γαλλία.

Το ίδιο καλοκαίρι, δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες προτάσεις και η Σαμπντόρια τον πείθει να αφήσει για πρώτη φορά την χώρα του και να αγωνιστεί στην Ιταλία. Μπορεί να άλλαξε πολλές θέσεις, ωστόσο ο νεαρός Γάλλος ανταποκρινόταν με τον καλύτερο τρόπο, με αποτέλεσμα να τον παρομοιάσουν με τον Γκούλιτ. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, έφτασε το καλοκαίρι του 1997.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας μείνει εντυπωσιασμένη από τις παρουσίες του σε Ιταλία και Ευρώπη, βγάζει από τα ταμεία της 12,5 εκατ. ευρώ και τον κάνει δικό της. Μπορεί να μην μπόρεσε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ωστόσο πανηγύρισε δύο Champions League και ένα Διηπειρωτικό μέσα σε τρία χρόνια. Μάλιστα, μέτρησε συνολικά 82 συμμετοχές με απολογισμό τέσσερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Από την Αγγλία, στο «λιμάνι» της καρδιάς του…

Το καλοκαίρι του 2000, η Μίντλεσπρο κάνει την δική της μεγάλη μεταγραφή και με περίπου εννιά εκατ. ευρώ, βάζει τον Καρεμπέ στο αεροπλάνο για το Νησί. Τελικά, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί πλήρως και το επόμενο καλοκαίρι έψαχνε να βρει τη νέα του ομάδα. Δεν περίμενε, ότι στα 31 του χρόνια, ο επόμενο σταθμός της καριέρας του, θα ήταν και εκείνος που θα αγαπούσε περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός κάνει (για ακόμη μία φορά) την υπέρβαση και φέρνει έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ποδοσφαιριστές της εποχής στον Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι σε ελληνικό έδαφος, αντιλήφθηκε ότι βρήκε το δικό του «λιμάνι». Έμεινε στους Ερυθρόλευκους για τρία ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία μάγεψε το ελληνικό κοινό με την ευφυΐα και το ταπεραμέντο του.

Έφτασε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (τα μοναδικά μαζί με της Γαλλίας) και μέτρησε συνολικά 99 συμμετοχές με τέσσερα τέρματα και πέντε ασίστ. Η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του ήταν εμφανή και ο ίδιος, όπου και να στεκόταν μίλαγε για τον Ολυμπιακό της καρδιάς του, παρότι είχε αγωνιστεί το υψηλότερο επίπεδο της εποχής και αποτελούσε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ωκεανία το 1995 και το 1998.

Μέλος της «χρυσής» γενιάς της Γαλλίας

Μπορεί με τους συλλόγους να έγραψε ιστορία αλλά με την εθνική ομάδα, μετατράπηκε σε πραγματικό είδωλο. Δεν είναι μόνο οι 57 παρουσίες και τα δύο γκολ του με το εθνόσημο αλλά και όσα πέτυχε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ο Καρεμπέ ήταν μέλος της «χρυσής» γενιάς των Γάλλων.

Συγκεκριμένα, η εθνική Γαλλίας κατέκτησε, αρχικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, στα δικά της γήπεδα, με τον 28χρόνο, τότε, Καρεμπέ, να αγωνίζεται στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Βραζιλία. Αυτή η επιτυχία έβγαλε όλους τους Γάλλους στους δρόμους για να πανηγυρίσουν αφού αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αιώνα. Ωστόσο οι «τρικολόρ» δεν αρκέστηκαν σε αυτό.

Στο EURO 2000 επιβεβαιώνουν την κυριαρχία και με τον Γάλλο μέσο στην αποστολή, φτάνουν στην κατάκτηση και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Έτσι, το όνομα του αθλητικού διευθυντή του Ολυμπιακού μπαίνει στην ιστορία του γαλλικού ποδόσφαιρο και σφραγίζεται με μεγάλα «χρυσά» γράμματα.

Η επιρροή του στον Ολυμπιακό από άλλο πόστο…

Η αγάπη μεταξύ των δύο πλευρών, τους έφερε και πάλι μαζί. Ο Κριστιάν Καρεμπέ αποδέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού να αναλάβει το πόστο του αθλητικού διευθυντή το 2012/13 και από τότε παραμένει σταθερός στην θέση του. Ο Γάλλος παλαίμαχος βρίσκεται πίσω από πολύ μεγάλα deal των Ερυθρολεύκων ενώ είναι μία προσωπικότητα που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το στάτους του ελληνικού συλλόγου στην Ευρώπη.

Ο ίδιος, απολαμβάνει αυτή την εμπιστοσύνη και προσπαθεί την επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τις κινήσεις και τις ενέργειες του. Η παρουσία του στον πάγκο της ομάδας, της βοήθειας που δίνει στον προπονητή και στους παίχτες αλλά και η ηρεμία που περνάει στα αποδυτήρια, είναι τα βασικά συστατικά που κάνει τον Ολυμπιακό να μεγαλώνει μέρα με την μέρα και τον εορτάζων, να παίρνει πίσω την αγάπη που νιώθει για το «λιμάνι».

Ο Ολυμπιακός ευχήθηκε στον Γάλλο για τα 50α γενέθλια του με μία ανάρτηση στα social media, όπου γράφει: «Χρόνια πολλά στον Θρύλο & Αθλητικό Διευθυντή της ομάδας μας, Κριστιάν Καρεμπέ!»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ