Μανόλο Χιμένεθ : Επιστροφή στον τόπο του… πρωταθλήματος (vids)

Μανόλο Χιμένεθ : Επιστροφή στον τόπο του… πρωταθλήματος (vids)

Ο Μανόλο Χιμένεθ έβαλε ξανά το... τρένο (της ΑΕΚ) στις ράγες και τώρα καλείται να «εκτροχιάσει» μια και καλή τον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα, εκεί που ουσιαστικά στέφθηκε πρωταθλητής.

Την τέταρτή της νίκη πανηγύρισε η ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής με το 2-1 επί του Ατρόμητου που σε συνδυασμό με την ήττα του Άρη, έφερε την Ένωση μόνη δεύτερη στη βαθμολογία της Superleague. Ποιος να έλεγε λίγες εβδομάδες μόλις πριν ότι οι «κιτρινόμαυροι» θα κατάφερναν να πετύχουν ένα τέτοιο σερί και ότι στα τρία από αυτά τα ματς θα κρατούσαν μηδέν παθητικό.

Η ΑΕΚ που επί Μάσιμο Καρέρα είχε φτάσει να δέχεται μέσο όρο δύο γκολ ανά ματς και να κινδυνεύει να χάσει τη νίκη σε παιχνίδι που λίγο πριν τα 90′ είχε προηγηθεί με 4-2. Κι όμως, η ΑΕΚ το κατάφερε και μπορεί να αισιοδοξεί για ακόμη καλύτερη συνέχεια χάρη στον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός που επέστρεψε για τρίτη φορά, στην τέταρτη θητεία του στην ομάδα, κατάφερε αυτό που κανείς μάλλον δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Να μετατρέψει ένα σύνολο του «όσα πάνε κι όσα έρθουν» σε μια ομάδα που όχι μόνο θα κρατάει το μηδέν αλλά θα δέχεται και φάσεις με το σταγονόμετρο. Δεν ξέρουμε αν ο Χιμένεθ έχει κάποιο… μαγικό ραβδί, σίγουρα πάντως έχει τον τρόπο του να βγάζει την ΑΕΚ από δύσκολες καταστάσεις, όπως έκανε με επιτυχία και στο παρελθόν. Και τώρα έρχεται το πιο δύσκολο έως τώρα τεστ, εξαιρείται το 3-0 στο Φάληρο αφού δεν πρόλαβε να αλλάξει και πολλά μέσα σε λίγες μέρες ώστε να μπορεί να κριθεί, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Βras de fer τίτλου και η διακοπή στην Τούμπα

Χιμένεθ και ΠΑΟΚ λοιπόν, μια σχέση που κρατά εδώ και μια δεκαετία και μας έχει προσφέρει ουκ ολίγες αξιομνημόνευτες στιγμές. Πρώτο και σπουδαιότερο γεγονός βέβαια στο οποίο δεν γίνεται να μην σταθεί κανείς, είναι πως κόντρα στον έτερο Δικέφαλο ο Ισπανός οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο βασικός ανταγωνιστής της ΑΕΚ για τον τίτλο της σεζόν 2017-18 και η κόντρα τους κορυφώθηκε στο περιβόητο ματς της Τούμπας που δεν τελείωσε ποτέ. Ωστόσο… ανέδειξε νικήτρια την Ένωση που αγκάλιασε τον τίτλο μετά από εκείνο το βράδυ και την τιμωρία που επιβλήθηκε στους «ασπρόμαυρους» λόγω του ντου του Σαββίδη. Στην Τούμπα όπου ο Χιμένεθ θα επιστρέψει το βράδυ της Κυριακής για πρώτη φορά μετά από εκείνο το ντέρμπι-τίτλου.

Οι… μαύροι τελικοί

Στον αντίποδα υπάρχουν και οι τρεις σερί χαμένοι τελικοί της ΑΕΚ με τον Χιμένεθ στον πάγκο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Δεν είναι και συχνό φαινόμενο να παίζουν τρεις συνεχόμενες φορές οι ίδιες ομάδες στον τελικό και να κερδίζει σε όλες η μία. Πρόκειται για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ, όπως και να το δει κανείς.

Έστω κι αν στους δύο από τους τρεις η ΑΕΚ έχει πολλά και δικαιολογημένα παράπονα για τη διαιτησία, η ιστορία έγραψε τον ΠΑΟΚ τρεις φορές Κυπελλούχο και την ΑΕΚ ισάριθμες φορές φιναλίστ. Κάτι που σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει ο Ισπανός και οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων».

Η παράδοση και τα μεγάλα σκορ

Όσον αφορά τη συνολική παράδοση που έχει ο Χιμένεθ κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά και τα αποτελέσματά του όταν επισκέπτεται την Τούμπα, οι αριθμοί δεν δείχνουν κάποια ξεκάθαρη υπεροχή για μία από τις δύο πλευρές. Μία νίκη και τρεις ήττες έχει ο Ανδαλουσιανός ως φιλοξενούμενος του ΠΑΟΚ όσον αφορά στο πρωτάθλημα μαζί με πλέι οφ, και χωρίς να υπολογίζεται το ματς που διεκόπη με το αποτέλεσμα στο 0-0 και την ΑΕΚ να παίρνει τελικά τη νίκη στα χαρτιά. Επίσης έχει και μία νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο όταν η ΑΕΚ είχε κερδίσει με γκολ του Δέλλα και πέρασε στον τελικό όπου κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στον Ατρόμητο.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ αρνητική είναι γενικά και η παράδοση που έχει η ΑΕΚ στην Τούμπα εδώ και 15 χρόνια όπου σε επίπεδο πρωταθλήματος μετρά μόλις πέντε νίκες και έχει υποστεί 13 ήττες. Την τελευταία φορά ωστόσο που ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την ΑΕΚ, στα περσινά πλέι οφ, η Ένωση έφυγε νικήτρια με 2-0 χάρη στα γκολ των Τσιγκρίνσκι και Λιβάγια.

Ο Χιμένεθ πάντως έχει το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα όπου μετράει έξι νίκες (χωρίς να μετράμε πάλι τη διακοπή) και τρεις ήττες, όλες στην Τούμπα, μιας και στο ΟΑΚΑ όχι μόνο δεν έχει χάσει από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν έχει δεχτεί ούτε γκολ από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό είναι πάλι το παιχνίδι της σεζόν 2017-18 όπου αν και με παίκτη λιγότερο για αρκετή ώρα, η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 χάρη σε γκολ του Μάρκο Λιβάγια.

Τέλος, με τον Χιμένεθ στον πάγκο η ΑΕΚ έχει και δύο μεγάλα σκορ να επιδείξει, τ0 4-0 της σεζόν 2010-11 με τον Νάτσο Σκόκο να κάνει «όργια» αλλά και το 3-0 στη δεύτερη θητεία του για τη σεζόν 2016-17, με έναν άλλο Αργεντινό, τον Σέρχιο Αραούχο να είναι αυτή τη φορά ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Μια τριάρα έχει δεχτεί και ο ίδιος όταν λίγο πριν το τέλος της πρώτης του θητείας στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, ο Χιμένεθ ηττήθηκε με 3-0 στην Τούμπα και λίγες μέρες αποτέλεσε παρελθόν από την ΑΕΚ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ