Ζαλγκίρις, ένας κακός δαίμονας που ο Ολυμπιακός δεν λέει να ξορκίσει… (vids)

Ζαλγκίρις, ένας κακός δαίμονας που ο Ολυμπιακός δεν λέει να ξορκίσει… (vids)

Ο Ολυμπιακός ακούει Ζαλγκίρις και... τρέμει πλέον. Ο αποκλεισμός από το Final Four του 2018 με πλεονέκτημα έδρας, το απίστευτο 6-0 στο Κάουνας την τελευταία τριετία και το φετινό 2-0 που «πετάει» εκτός οκτάδας την ομάδα του Μπαρτζώκα...

Θρύλε πόσα θες να μας τρελάνεις; Πραγματικά αυτό που γίνεται φέτος είναι πέρα από κάθε λογική. Εκεί που νομίζεις ότι ο Ολυμπιακός κάνει… άλμα πρόκρισης, ξαφνικά… τρώει ένα χαστούκι και το όνειρο «σβήνει». Μέσα σε μερικά δέκατα του δευτερολέπτου, από την 6η θέση πέφτει στη 10η! Και η προσγείωση γίνεται απότομη. Πολύ απότομη. Από μία ομάδα κιόλας, που τα τελευταία χρόνια του προκαλεί μόνο εφιάλτες. Τη Ζαλγκίρις.

Οι σπουδαίες νίκες με Μπάγερν, Μακάμπι που «σβήστηκαν» σε μία εβδομάδα!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εξαιρετικά το 2021. Η νίκη επί της Χίμκι στη «δύση» του 2020, συνοδεύτηκε με δίποντο κόντρα στην Μπάγερν στο ΣΕΦ (84-82) και το Θρυλικό «διπλό» στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι του Σφαιρόπουλου (87-89 στην παράταση). Εκεί λες «τελείωσε, αυτός ο Ολυμπιακός είναι για μεγάλα πράγματα».

Το πρώτο μεγάλο χαστούκι δεν αργεί να έρθει. Και είναι πολύ σκληρό. Η προτελευταία Βιλερμπάν, την οποία ο Παναθηναϊκός δύο μέρες νωρίτερα είχε «καθαρίσει» μέσα σε ένα ημίχρονο, έρχεται και παίρνει «διπλό» στο ΣΕΦ. 63-69. Την Τρίτη (19/1) όμως ο Ολυμπιακός με σπουδαία εμφάνιση από Σλούκα (το τρίποντο με το οποίο ισοφαρίζει στο φινάλε της κανονικής διάρκειας είναι όλα τα λεφτά) και ΜακΚίσικ φεύγει με μία παλικαρίσια νίκη από το Αστρομπάλ (101-93, παράταση) και το όνειρο ζωντανεύει ξανά.

Χθες, Παρασκευή (22/1), με νίκη στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις ο Ολυμπιακός θα ανέβαινε 6ος και θα γινόταν το φαβορί για τη μεγάλη πρόκριση στην οκτάδα της Euroleague. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν πολύ κοντά, προηγούνταν 72-79 στο 38′ και όλα έδειχναν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Αλλά κάπου εκεί, ξύπνησε ξανά ο δαίμονας. Ο κακός δαίμονας που ο Ολυμπιακός δεν λέει να ξορκίσει.

Η απίθανη ανατροπή και η συνέχιση μίας εφιαλτικής παράδοσης που δεν λέει να τελειώσει

Με ένα αδιανόητο σερί 9-0, η Ζαλγκίρις παίρνει τη νίκη και αφήνει τους «ερυθρόλευκους» με… άδεια χέρια. Σωρεία λαθών στα τελευταία δευτερόλεπτα έφεραν την απίθανη ανατροπή και το 81-79, που αφήνει τον Ολυμπιακό στη 10η θέση με ρεκόρ 11-10, σε ένα σημείο μάλιστα όπου το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι κάτι παραπάνω από ανηφορικό. Μιλάνο εκτός, Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκός εντός, Εφές εκτός, ΤΣΣΚΑ εντός, Μπασκόνια εκτός και πάει λέγοντας…

Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, αυτό που συνέβη χθες είναι απλά η συνέχιση του ίδιου εφιάλτη. Που τελειωμό δεν έχει. Η λιθουανική ομάδα τα τελευταία χρόνια, όπου βρίσκει τους «ερυθρόλευκους», πραγματικά θριαμβεύει. Θέλετε σε κανονική διάρκεια; Θέλετε σε κρίσιμα ματς για πρόκριση; Θέλετε στα play offs; Παντού!

Καταρχάς, το σερί της ομάδας από το Κάουνας επί του Ολυμπιακού την τελευταία τετραετία είναι 10 νίκες και 2 ήττες! Ένα 10-2 που στοιχειώνει τους Πειραιώτες. Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Οι Λιθουανοί στην έδρα τους μετρούν ένα τρομερό σερί 6-0 επί του Ολυμπιακού στη Euroleague.

Όλα ξεκίνησαν από τη σεζόν 2017-18. Όταν η Ζαλγκίρις αρχικά νίκησε 2 φορές τον Ολυμπιακό στη regular season και στη συνέχεια τον πέταξε έξω από το Final Four του Βελιγραδίου. Και με μειονέκτημα έδρας μάλιστα! Ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα, αλλά στον πρώτο αγώνα της σειράς ηττήθηκε 87-78 στην παράταση μέσα στο ΣΕΦ. Στη συνέχεια απάντησε με νίκη στον Πειραιά 79-68, ωστόσο με 2/2 στη Λιθουανία η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε το 3-1 στη σειρά και κατέκτησε τη σπουδαία πρόκριση για το Final Four. Συνοψίζοντας, τη σεζόν 2017-18 το ρεκόρ στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων έφτασε στο 5-1 υπέρ της Ζαλγκίρις.

Την επόμενη χρονιά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Ξανά 2-0 στη regular season η Ζαλγκίρις κόντρα στον Ολυμπιακό (83-75, 68-72). Έπρεπε να φτάσουμε στη σεζόν 2019-20 για να καταφέρει η ελληνική ομάδα να πάρει την πρώτη (!) της νίκη σε κανονική διάρκεια Euroleague κόντρα στον κακό της δαίμονα. Ήταν το 83-74 στο ΣΕΦ, στις 15 Νοεμβρίου 2019. Στη Λιθουανία βέβαια ο Ολυμπιακός πήρε την απάντησή του, με το εφιαλτικό 94-69.

Και ερχόμαστε στο τώρα. Στην πρεμιέρα της φετινής regular season (1η Οκτωβρίου 2020) οι Λιθουανοί κατακτούν τη νίκη με σκορ 68-67 στο Φάληρο και την 21η αγωνιστική, σε ένα σπουδαίο ντέρμπι για την οκτάδα (ισόβαθμες στο 11-9 οι δύο ομάδες), ο Ολυμπιακός ξαναχάνει με τον πιο απίθανο τρόπο! Μένοντας πολύ πίσω στην υπόθεση πρόκριση. Κοινός παρονομαστής των δύο φετινών ηττών της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα; Ότι στα τελευταία λεπτά κρατούσε ένα σχετικά ασφαλές προβάδισμα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ηττήθηκε. Με ανατροπές που θα μείνουν στην ιστορία.

Μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό και σε όποιο κρίσιμο (και μη) παιχνίδι βρίσκει μπροστά του τη Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει ευχέλαιο πλέον, διότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί…

2017-18

Regular Season:

Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 74-68
Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 85-86

Play offs:

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 78-87
Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 79-68
Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 80-60
Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 101-91

2018-19

Regular Season:

Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 83-75
Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 68-72

2019-20

Regular Season:

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 83-74
Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 94-69

2020-21

Regular Season:

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 67-68
Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 81-79

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ