Ο Ολυμπιακός «παίζει» μπάλα στην Premier League (vids)

Ο Ολυμπιακός «παίζει» μπάλα στην Premier League (vids)

Ο Ζοσέ Σα αποχωρεί από τον Ολυμπιακό για τη Γουλβς και to10.gr θυμάται τους ερυθρόλευκους που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου

Ο Ολυμπιακός αποτελεί τον κορυφαίο σύλλογο στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Είναι η ομάδα με τους περισσότερους εγχώριους τίτλους, ενώ από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει «εκτοξευτεί» σε όλα τα επίπεδα. Ο Ολυμπιακός ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης, πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παράγει συνεχώς και εξελίσσει ποδοσφαιριστές και φυσικά συναλλάσσεται με τα κορυφαία κλαμπ στην Ευρώπη.

Τρανή απόδειξη αποτελεί ο Ζοσέ Σα, ο οποίος μετά από δυο χρόνια στο λιμάνι αποχωρεί για την Premier League και τη Γουλβς, προκειμένου να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του, Ρούι Πατρίσιο που έφυγε για να πάει στη Ρόμα. Ο Ολυμπιακός που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους Λύκους (λόγω Μέντες, Ποντένσε, Βινάγκρε) συμφώνησε για τη μεταγραφή του Πορτογάλου που γίνεται ακόμη ένας «ερυθρόλευκος» που θα αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ειδικά τα τελευταία χρόνια εξάλλου, ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει να παίζει μεγάλη «μπάλα» στην Premier League, αφού σχεδόν κάθε χρόνο στέλνει τουλάχιστον έναν παίκτη του στο Νησί.

To10.gr λοιπόν με αφορμή την πώληση του Ζοσέ Σα στη Γουλβς, που είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί και επίσημα παρουσιάζει όλους τους ερυθρόλευκους που μετά από τις σπουδαίες σεζόν που έκαναν στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, πήραν μεταγραφή στο Νησί. Με τους περισσότερους μάλιστα να μεγαλουργούν και εκεί, δείγμα και του επιπέδου που βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Από τον Νίκο Νταμπίζα που ήταν ο πρώτος και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, μέχρι τον Κώστα Τσιμίκα, τον Ντάνιελ Ποντένσε και φυσικά τον Ζοσέ Σα, συνολικά δέκα παίκτες έχουν παίξει κατευθείαν μετά τους Πειραιώτες στην Premier League.

Ο Νταμπίζας και ο «Stelios»

Ο Νίκος Νταμπίζας ήταν ο πρώτος ερυθρόλευκος που έκανε το ταξίδι για τη Μεγάλη Βρετανία τη σεζόν 1997-98 μετά από μια καταπληκτική χρονιά στο λιμάνι όπου σε μισή σεζόν είχε 27 παιχνίδια και 5 τέρματα. Τότε η Νιούκαστλ ήταν η αγγλική ομάδα που κατέβαλε στον Ολυμπιακό περίπου 2 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και τον απέκτησε, με τον Έλληνα στόπερ να γίνεται τότε μόλις ο τρίτος που αγωνίζεται από το ελληνικό πρωτάθλημα. Με τις «καρακάξες» στο υπόλοιπο μισό της σεζόν είχε 11 παιχνίδια στην Premier League και 2 στο Κύπελλο, έχοντας ένα γκολ.

Ο δεύτερος παίκτης του Ολυμπιακού που πήγε στην Αγγλία κατευθείαν ήταν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος το 2003 ως ελεύθερος στην Μπόλτον. Μετά από μια σεζόν όπου είχε με τον Ολυμπιακό 38 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις είχε 17 γκολ και μια ασίστ, ενώ στην Μπόλτον από το 2003 μέχρι το 2008 όπου έμεινε και μεγαλούργησε είχε συνολικά 177 συμμετοχές, 28 γκολ και 7 ασίστ.

Μιραλάς, Μήτρογλου και… Ομάρ

Ο επόμενος που έφυγε με μεγάλη μεταγραφή από τον Ολυμπιακό για το Νησί ήταν ο Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος μετά από μια σπουδαία σεζόν στο λιμάνι, όπου μέτρησε 38 συμμετοχές, 20 γκολ και 8 ασίστ, αποχώρησε για την Έβερτον το καλοκαίρι του 2012, έναντι του ποσού των 7,6 εκατ. ευρώ. Με τα ζαχαρωτά είχε συνολικά από το 2012-2018 σε όλες τις διοργανώσεις 186 ματς, 38 γκολ και 34 ασίστ. Βέβαια, μέσα σε αυτό το διάστημα παραχωρήθηκε αρκετές φορές δανεικός, με μια εξ αυτών να είναι και η επιστροφή στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Έναν χρόνο μετά τον Μιραλάς, για την ακρίβεια μισή χρόνια μετά ο Κώστας Μήτρογλου πραγματοποίησε μεταγραφή-ρεκόρ. Από τον Ολυμπιακό για τη Φούλαμ έναντι 15,2 εκατ. ευρώ ο Έλληνας επιθετικός αγωνίστηκε στην Premier League, αλλά λόγω τραυματισμού δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Παρόλα αυτά η Φούλαμ τον έδωσε δανεικό στον Ολυμπιακό ξανά και εν συνεχεία στην Μπενφίκα, όπου έκανε… όργια με 52 γκολ και 10 ασίστ σε 88 παιχνίδια. Από τον Ολυμπιακό έφυγε χάρη στη μαγική μισή σεζόν, όπου έγραψε σε 19 ματς, 17 γκολ και 3 ασίστ, ενώ στη Φούλαμ είχε μόλις 3 συμμετοχές στην Premier League.

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είναι ο μοναδικός που πήγε από τον Ολυμπιακό στην Premier League με δανεισμό. Ο Νορβηγός μπακ πήγε στη Χαλ τη σεζόν 2016-17, όπου κατέγραψε 9 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και εν συνεχεία επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Στο λιμάνι είχε συνολικά 170 συμμετοχές, 11 γκολ και 17 ασίστ, ενώ έγινε και αρχηγός και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα.

Οι Μιλιβόγεβιτς και Μαζουάκου που βρίσκονται ακόμα στο Νησί

Ο Αρτούρ Μαζουάκου και ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς είναι οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις για το τι παίκτες παράγει και τι καριέρες εκτοξεύονται στο λιμάνι. Ο μεν Μαζουάκου πωλήθηκε στη Γουέστ Χαμ το καλοκαίρι του 2016 έναντι 7,1 εκατ. ευρώ μετά από 74 συμμετοχές, 2 γκολ και 8 ασίστ και βρίσκεται μέχρι σήμερα στα σφυριά όπου μετράει 107 συμμετοχές, 1 γκολ και 10 ασίστ, έχοντας συνήθως γεμάτες χρονιές.

Και αν ο Μαζουάκου ήταν απόλυτα πετυχημένη μεταγραφή του Ολυμπιακού στην Αγγλία, τι να πει κανείς για τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος μέσος μετά από 1,5 σπουδαίο χρόνο στο λιμάνι, όπου πραγματοποίησε 94 εμφανίσεις και είχε 15 γκολ και 7 ασίστ, αλλά και 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο, πωλήθηκε στην Κρίσταλ Πάλας, έναντι 15 εκατ. ευρώ. Στο Νησί λοιπόν εγκλιματίστηκε με το «καλημέρα», πήρε τη φανέλα βασικού σπίτι του και μέχρι σήμερα είναι στο Λονδίνο, όπου έχει 157 ματς, 28 γκολ, 6 ασίστ, ενώ είναι εδώ και περίπου 2 χρόνια ο αρχηγός της Πάλας.

Το ρεκόρ του Ποντένσε και η τεράστια μεταγραφή του Τσιμίκα

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια δουλεύει πολύ με την Αγγλία σε μεταγραφικό κομμάτι, ενώ μαζί με την κίνηση του Ζοσέ Σα στη Γουλβς φτάνει τις τρεις σερί. Ο πρώτος επί Μαρτίνς που έφυγε από τον Ολυμπιακό ήταν ο Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος στις 30 Γενάρη του 2020 πωλήθηκε στη Γουλβς έναντι 19,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία.

Ο «κοντός» σε 1,5 χρόνο έβγαλε μάτια στην Ελλάδα και έδειξε ότι είναι φτιαγμένος για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αφού είχε 68 ματς, 13 γκολ και 14 ασίστ, ενώ θα είναι για πάντα στο μυαλό των οπαδών του Ολυμπιακού για όσα έκανε στο γήπεδο. Στη Γουλβς πήρε το «10» και μετά από ένα διάστημα προσαρμογής πλέον είναι βασικός και έχει συνολικά 38 συμμετοχές, 4 γκολ και 5 ασίστ με τα χρώματα των «λύκων».

Τελευταίος (χρονικά) στη λίστα είναι ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας. Ο Έλληνας αριστερός μπακ έφυγε περίπου 6 μήνες μετά τον Ποντένσε, αλλά αποτελεί σίγουρα τη σπουδαιότερη μεταγραφή που έγινε ποτέ από ελληνική ομάδα. Ο Τσιμίκας μετά από μια σεζόν-όνειρο στο λιμάνι παραχωρήθηκε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης -τότε- αλλά και Αγγλίας για το ποσό των 13 εκατ. ευρώ και έκανε πράξη ένα από τα όνειρα του.

Πριν έρθει η πρόταση από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ το περασμένο καλοκαίρι, ο Τσιμίκας έχει κάνει ανεπανάληπτη σεζόν και αποτελεί έναν από τους καλύτερους μπακ στην Ευρώπη. Σε 46 παιχνίδια είχε 7 ασίστ, ενώ κατέκτησε και το νταμπλ στην Ελλάδα. Συνολικά στον Ολυμπιακό (με έναν ενδιάμεσο δανεισμό στη Βίλεμ) είχε 86 ματς και 12 ασίστ, όμως στη Λίβερπουλ ήταν άτυχος, αφού στο ξεκίνημα του νόσησε με κορωνοϊό, ενώ στη συνέχεια τραυματίστηκε και έχασε πολύτιμο έδαφος. Στο Μέρσεσαϊντ κατέγραψε πέρσι μόλις 7 συμμετοχές, έχοντας τις 4 εξ αυτών στο Champions League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ