Ολυμπιακός, 948 μέρες μετά… (vids)

Ολυμπιακός, 948 μέρες μετά… (vids)

O Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το πρώτο του επίσημο παιχνίδι μετά την επιστροφή του στην Basket League, με αντίπαλο τον Κολοσσό στη Ρόδο (18/9, 19:00) για το Κύπελλο, και to10.gr θυμάται όσα μεσολάβησαν από τη 13η Φεβρουαρίου του 2019 μέχρι και σήμερα. Τι άλλαξε στους «ερυθρόλευκους» αλλά και στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Ήταν 29 Ιουλίου του 2021 όταν ο Ολυμπιακός επέστρεφε κι επίσημα στην Basket League. Το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Πειραιωτών οι οποίοι δύο χρόνια και… κάτι, μετά την αποχώρησή τους, ήταν και πάλι στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Και πλέον ετοιμάζονται για το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι εντός συνόρων, μετά το come back, κόντρα στον Κολοσσό στη Ρόδο (18/9, 19:00) για το Κύπελλο. Τι μεσολάβησε και τι έχει αλλάξει ωστόσο σε αυτό το διάστημα που ο Ολυμπιακός ήταν απών;

Το χρονικό της αποχώρησης

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2019 ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για αγώνα Κυπέλλου και με το σκορ στο 40-25 στο ημίχρονο, οι Πειραιώτες αρνήθηκαν να βγουν στο δεύτερο μέρος και να συνεχίσουν το παιχνίδι. Ο λόγος; Η εχθρική διαιτησία που θεώρησαν ότι υπήρχε προς την ομάδα τους από τη διαιτητική τριάδα των Παναγιώτη Αναστόπουλου, Τάσου Μάνου και Χρήστου Παναγιώτου. Χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός χρεώθηκε με τρία φάουλ στο πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα.

Ήταν η αρχή του τέλους ή του #mexritelous το οποίο κορυφώθηκε όταν οι Πειραιώτες αρνήθηκαν να κατέβουν στα ματς των πλέι οφ κόντρα στον Παναθηναϊκό και υποβιβάστηκαν στην Α2. Νωρίτερα, στις 8 Μάϊου είχαν δώσει και το τελευταίο τους παιχνίδι, κόντρα στον Προμηθέα για την 26η αγωνιστική της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Τα όσα ακολούθησαν γνωστά. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε βήμα πίσω στην απόφασή του, έπαιξε για δύο χρόνια στην Α2 με την αναπτυξιακή ομάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα έγινε πιο φτωχό χάνοντας και την όποια αίγλη του είχε απομείνει.

Η περιπέτεια στην Α2 μέχρι την άνοδο

Στην Α2 τα πράγματα για τον Ολυμπιακό Β΄, που δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί σε αυτή την κατηγορία, δεν ήταν εύκολα ενώ μέσα σε όλα εμπόδιο στάθηκε και η πανδημία. Την πρώτη χρονιά το πρωτάθλημα διακόπηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αν και δεν είναι βέβαιο πως και να κέρδιζε την άνοδό ο Ολυμπιακός στο γήπεδο, θα ήθελε να παίξει στην Basket League αφού το τοπίο παρέμενε ίδιο. Τη δεύτερη σεζόν, αν και απέτυχε να ανέβει απευθείας, κέρδισε τελικά το εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία μέσω των μπαράζ ανόδου κόντρα στο Μαρούσι.

Και πάλι δεν ήταν δεδομένη η συμμετοχή της ομάδας στην Basket League αλλά μετά από πολλή σκέψη οι Πειραιώτες αποφάσισαν ότι ήταν η ώρα να επιστρέψουν. Και το έκαναν δημιουργώντας μια ομάδα που δείχνει να είναι το φαβορί για τους εγχώριους τίτλους που τόσο έχουν λείψει τα προηγούμενα χρόνια όσο και για να γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Από το ρόστερ που είχε η ομάδα του 2019 ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν παραμείνει στο δυναμικό της ομάδας.

Τρεις συνδετικοί κρίκοι και το μεγάλο αντίο

Καταρχάς ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας της οποίας τα ηνία τότε είχε ο Ντέιβιντ Μπλατ ενώ σε επίπεδο ρόστερ μόλις τρεις παίκτες συνδέουν το τότε με το τώρα. Ο αρχηγός, Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σάσα Βεζένκοφ. Μεγαλύτερη αλλαγή από όλες φυσικά, η αποχώρηση του θρύλου της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος μετά από μια τεράστια καριέρα αποφάσισε να αποσυρθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού όταν αποχώρησε:

Μπριάντε Γουέμπερ

Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος

Αλεξ Τουπάν

Βασίλης Σπανούλης

Γιάνις Τίμα

Νικόλα Μιλουτίνοφ

Γιάνις Στρέλνιεκς

Σάσα Βεζένκοφ

Γιώργος Πρίντεζης

Κώστας Παπανικολάου

Βαγγέλης Μάντζαρης

Αλεξέι Πουκουσέφσκι

Δημήτρης Αγραβάνης

Γιώργος Μπόγρης

Ζακ Λεντέι

Βασιλακόπουλος τέλος

Αλλαγή σκηνικού είχαμε βέβαια και στο ελληνικό μπάσκετ, εξέλιξη για την οποία τον καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση του Ολυμπιακού την προηγούμενη διετία και το γεγονός πως το #mexritelous δεν έμεινε στα λόγια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος -επιτέλους- αποχώρησε από την προεδρία της ΕΟΚ και στην… αγαπημένη του καρέκλα θα κάθεται πλέον ο Βαγγέλης Λιόλιος. Μια δικαίωση για τον Ολυμπιακό που μπορεί να λέει και να πιστεύει πως άξιζε η θυσία του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ