Φέστα – Αναζητώντας το πρώτο του τρίποντο με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» και την προσωπική του εξιλέωση

Φέστα – Αναζητώντας το πρώτο του τρίποντο με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» και την προσωπική του εξιλέωση

Ο Τζιανλούκα Φέστα, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ανέλαβε τον πάγκο του Απόλλωνα Σμύρνης, με την ομάδα του ωστόσο να μην έχει καταφέρει να βρει ακόμα τον δρόμο προς τα δίχτυα. Το προσωπικό στοίχημα του Ιταλού τεχνικού μετά και την αποτυχία στην Λάρισα.

Συνεχίζει να προβληματίζει ο Απόλλωνας Σμύρνης στη φετινή Super League, καθώς έπειτα από 6 αγωνιστικές μετράει μόλις 2 βαθμούς, όντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Το απογοητευτικό ξεκίνημα έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», με το αυριανό (23/10, 19:00) εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα να θεωρείται τελικός για τους παίκτες του Τζιανλούκα Φέστα.

Ο Ιταλός τεχνικός, ο οποίος αντικατέστησε στις 24 Σεπτέμβρη τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του Απόλλωνα, παρέλαβε τους «κυανόλευκους» άποντους,  με τον ίδιο να έχει βελτιώσει μεν την εικόνα της ομάδας, αλλά να μην έχει κατορθώσει ακόμα να την επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών αλλά και των γκολ.

Συγκεκριμένα, στα τρία παιχνίδια που έχει κοουτσάρει μέχρι στιγμής, μετράει 2 λευκές ισοπαλίες απέναντι σε Ιωνικό (εντός) και Άρη (εκτός) αλλά και την πρόσφατη εντός έδρας ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης (0-1). Αναμφίβολα, η ανασταλτική εικόνα του Απόλλωνα είναι αισθητά καλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι, επί ημερών Πετράκη, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» είχε δεχθεί 11 γκολ όντας μάλιστα χωρίς βαθμό. Βέβαια, ο Κρητικός τεχνικός είχε την ατυχία να βρει στο δρόμο του ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Βόλος, που έχουν ξεκινήσει πολύ καλά το πρωτάθλημα και βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Αντίθετα, ο Φέστα έχει πετύχει να κρατήσει πολύ χαμηλά τους αντιπάλους του, όμως η «μπάλα» έχει πάρει και την ομάδα του, η οποία δεν έχει καταφέρει να σκοράρει παρόλο που είχε απέναντί της σχετικά βατούς αντιπάλους(με εξαίρεση τον Άρη). Και στα 3 ματς ο Απόλλωνας έχει αποτύχει να παίξει παιχνίδι κατοχής, πόσο μάλλον να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες, όπως έκανε με τον προκάτοχό του.

Με αφορμή λοιπόν την επιθετική δυστοκία των «κυανόλευκων», ψάξαμε και βρήκαμε τα πεπραγμένα του 52χρονου στις άλλες ομάδες που έχει εργαστεί ως προπονητής. Γιατί μην ξεχνάμε έχει διαγράψει και σημαντική πορεία ως ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός σε Ιταλία και Αγγλία, με τις φανέλες των Κάλιαρι, Ίντερ (κατέκτησε το Κύπελλο UEFA), Ρόμα αλλά και των Μίντλεσμπρο, Πόρτσμουθ αντίστοιχα.

Το ξεκίνημα στην Κάλιαρι

Ο Φέστα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην ιταλική Κάλιαρι, στις 13 Απριλίου του 2010, ως βοηθός του Τζιόρτζιο Μέλις. Εκεί πήρε μια πρώτη γεύση από πάγκους, αφού μέχρι την λήξη της σεζόν έκατσε σε 4 παιχνίδια κόντρα σε Μπολόνια, Ρόμα, Ουντινέζε και Παλέρμο με απολογισμό 3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Εκείνη την χρονιά, η Κάλιαρι κατέλαβε την 16η θέση στην Serie A, εξασφαλίζοντας σχετικά εύκολα την παραμονή της.

Την επόμενη σεζόν, μεταπήδησε στην U19 του ιταλικού συλλόγου όπου κι ανέλαβε πρώτος προπονητής, πραγματοποιώντας και την πρώτη του μεγάλη θητεία. Έκατσε συνολικά 2 σεζόν (2010-11, 2011-12), δείχνοντας τα πρώτα ψήγματα του προπονητικού του ταλέντου. Σε σύνολο 52 παιχνιδιών στον πάγκο της Κάλιαρι, είχε 17 νίκες, 12 ισοπαλίες και 23 ήττες, με τους Ιταλούς να καταλαμβάνουν την 9η και 10η θέση αντίστοιχα.

Αποτελεί κλασικό παράδειγμα Ιταλού προπονητή, ο οποίος αρέσκεται σε αμυντικές διατάξεις (4-5-1,3-5-2) περιμένοντας τον αντίπαλο και χτυπώντας στην κόντρα-επίθεση.

Επόμενος σταθμός η Λουμετζάνε

Τη σεζόν 2012-13 μετακινήθηκε στην Λουμετζάνε, ομάδα της Serie C, αναλαμβάνοντας χρέη πρώτου προπονητή. Έκατσε στον πάγκο συνολικά σε 28 ματς, μετρώντας 9 νίκες, 11 ισοπαλίες και 8 ήττες. Προσπάθησε να δημιουργήσει μια σφιχτή ομάδα που να δέχεται, αναλογικά πάντα με την χαμηλή της ποιότητα, δύσκολα γκολ, και τα κατάφερε εν μέρει (37-35 η διαφορά τερμάτων) καταλαμβάνοντας την 8η θέση στο πρωτάθλημα.

Η χαμένη ευκαιρία να εδραιωθεί στην Κάλιαρι

Μετά από διάλειμμα δύο χρόνων, όπου κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά, επέστρεψε στην Κάλιαρι, τον Απρίλιο του ’15, αυτή την φορά ως head coach, αντικαθιστώντας τον Ζντένεκ Ζέμαν. Δεν κάθισε όμως πολύ εκεί, καθώς στο τέλος της σεζόν αποχώρησε, πληρώνοντας το μάρμαρο του υποβιβασμού(18η η Κάλιαρι). Ο ίδιος πάντως είχε θετικό  απολογισμό (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες).

Το αποτυχημένο πέρασμά από την Serie B και την Κόμο

Τον Νοέμβριο του ’15 ο Φέστα ανακοινώθηκε από την ιταλική Κόμο, με στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού. Απέτυχε όμως παταγωδώς, οδηγώντας τον σύλλογο στην τελευταία θέση (16 βαθμούς με μόλις 2 νίκες) και τον ίδιο στην απόλυση.

Η διπλή θητεία με τους «βυσσινί»

Το 2018 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΛ, όπου πραγματοποίησε μια σχετικά καλή χρονιά, τερματίζοντας στην 10η θέση της Super League. Ο Ιταλός αν μη τι άλλο θα έχει να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι έκοψε βαθμούς από τους λεγόμενους «μεγάλους», αποσπώντας πολύτιμες ισοπαλίες με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη, ΠΑΟΚ, ενώ στο προτελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο των «βυσσινί» είχε πανηγυρίσει σπουδαίο διπλό με αντίπαλο την «Ένωση».

Μετά από 1,5 χρόνο, ο Φέστα επέστρεψε πάλι στην ΑΕΛ για το δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21, με στόχο να γλιτώσει άλλον έναν σύλλογο από τον υποβιβασμό. Δεν τα κατάφερε ούτε αυτή την φορά πληρώνοντας το κάκιστο ξεκίνημα του προκατόχου του, Μιχάλη Γρηγορίου. Παρά την φιλότιμη προσπάθειά του(16 βαθμούς σε 17 ματς), η Λάρισα τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε στην Super League 2.

Ψάχνοντας την εξιλέωση

Τώρα, όντας στον πάγκο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», ψάχνει την δικιά του εξιλέωση, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «γευτεί» για ακόμα μία φορά το «πικρό ποτήρι» του υποβιβασμού. Πάντως, με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα στην προπονητική του καριέρα, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά…

 

Επιμέλεια: Ιπποκράτης Φινδάνης

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ