Ερυθρός Αστέρας – Όταν ο μόνος τρόπος να… επιβιώσεις είναι η άμυνα (pics, vids)

Ερυθρός Αστέρας – Όταν ο μόνος τρόπος να… επιβιώσεις είναι η άμυνα (pics, vids)

Ο Ερυθρός Αστέρας αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της φετινής Euroleague, διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση, αφού οι παίκτες του παίζουν κάθε κατοχή σαν να... εξαρτάται η ζωή τους από αυτήν.

Έχοντας συμπληρώσει το 1/4 της φετινής σεζόν της Euroleague και με το πέρας της 9η αγωνιστικής, μπορούμε να βγάλουμε σιγά-σιγά τα πρώτα συμπεράσματα όσον αφορά το μπάσκετ που προσπαθεί να παίξει κάθε ομάδα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά της. Τι όπλα θα χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να επιβιώσει σε αυτήν τη… ζούγκλα.

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν είναι ο Ερυθρός Αστέρας. Οι Σέρβοι μπορεί να μην είναι τόσο «φανταχτεροί» όσο η Βιλερμπάν ή η Μονακό (από τους συλλόγους που ίσως δεν περιμέναμε) διαθέτουν όμως κάτι που λίγες ομάδες μπορούν να υπερηφανεύονται. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση με παθητικό μόλις 605 πόντους.

Το10.gr θα προσπαθήσει να εμβαθύνει στις τακτικές που χρησιμοποιεί ο Ντέγιαν Ράντονιτς και έχει μετατρέψει τον Ερυθρό Αστέρα σε ένα αμυντικό «υπερόπλο».

Ποντάρει τα πάντα στην άμυνα

Alexey Shved - CSKA Moscow - EB21

Μετά την προηγούμενη σεζόν που επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό, οι άνθρωποι του σερβικού συλλόγου αποφάσισαν να ρίξουν το μπάτζετ και από τα 8 εκατομμύρια έπεσαν στα 5! Για να καλύψουν τις οικονομικές ζημιές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο 51χρονος τεχνικός έπρεπε να χτίσει μια ομάδα χωρίς κάποιον σταρ και με συγκεκριμένα κομμάτια.

Όσο λιγότερους πόντους δέχεσαι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να χάσεις. Έτσι και στους Ερυθρόλευκους τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο πίσω μέρος του παρκέ. Καθαρός σκόρερ δεν υπάρχει και η επίθεση δεν είναι το δυνατό τους όπλο (τρίτη χειρότερη με 622 πόντους). Συνεπώς όλο το βάρος πέφτει στην άμυνα, καθώς μέσα από αυτή μπορεί στον αιφνιδιασμό να βρει ανοιχτό γήπεδο και εύκολα καλάθια.

Όποιος θέλει να σκοράρει φτύνει… αίμα

Kyle Hines - AX Armani Exchange Milan - EB21

Κάποιο μυστικό δεν υπάρχει στο αμυντικό… playbook του Ράντονιτς. Όλα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια και τη διάθεση. Παίζουν στα όρια του φάουλ (ίσως και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις), βάζουν εξαιρετικά τα χέρια τους πάνω στην μπάλα και στο πρόσωπο του αντιπάλου. Επιπλέον προσπαθούν να επιτρέπουν, όσο γίνεται, λιγότερα «κοψίματα» στη ρακέτα, να καλύπτουν τις passing lanes (γραμμές πάσας) και να υπάρχει συνεχώς μια κίνηση των αμυνόμενων για να δίνονται οι βοήθειες.

Deny στα γκαρντ: Η άρνηση (deny) σε έναν αντίπαλο γκαρντ για να πάρει την μπάλα είναι από τις βασικές τακτικές των Σέρβων. Όταν ο ψηλός βγαίνει εκτός ρακέτας και παίρνει κατοχή, τότε οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα φροντίζουν να μην επιτρέπουν στον γκαρντ να ανακτήσει την μπάλα με σκοπό να «κολλήσει» η επίθεση.

Σε μια παραλλαγή της εν λόγω τακτικής, η πίεση ξεκινά σε όλο το γήπεδο, με τον σέντερ του Ερυθρού Αστέρα να κάνει «παγίδα» στον πόιντ γκαρντ, ώστε εκείνος να αναγκαστεί να πασάρει στον δικό του σέντερ. Όπως είναι λογικό, μέχρι να ελευθερωθεί η μπάλα, χάνονται αρκετά πολύτιμα δευτερόλεπτα που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της επίθεσης. Ένα τρικ που χρησιμοποιεί τόσο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όσο και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Mike James - AS Monaco - EB21

Close Out άμυνες: Όταν αμύνεσαι τόσο δυναμικά, είναι λογικό η κίνηση του αμυντικού όταν η μπάλα μεταφέρεται από την αδύνατη στη δυνατή πλευρά (Close Out) να δημιουργήσει μια αναταραχή καθώς ο αντίπαλος μπορεί να περάσει τον παίκτη. Εκεί είναι σημαντικό να υπάρχουν οι βοήθειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος συμπαίκτης να καλύψει το κενό και αυτός που έχασε τον αντίπαλο θα πάει στο μαρκάρισμα εκείνου που μάρκαρε ο συμπαίκτης του. Το λεγόμενο Peel Switch.

Εξαιρετικό διάβασμα του αντιπάλου: Το προπονητικό team φροντίζει να ενημερώνει τους παίκτες για τους εκάστοτε αντιπάλους, ώστε να χρησιμοποιούν τα μειονεκτήματά τους σε πλεονέκτημα στο πίσω μέρος του παρκέ. Για παράδειγμα, όταν στην αδύνατη πλευρά υπάρχει αντίπαλος με χαμηλό ποσοστό στα σουτ, τότε ο παίκτης μπορεί να κλείνει προς τα μέσα για βοήθεια σε περίπτωση που γίνει κάποιο high low, περάσει δηλαδή η μπάλα στη ρακέτα.

Ibrahima Faye - AS Monaco - EB21

Επίσης, κάτι που πολλές φορές συμβαίνει μετά από πικ εν ρολ είναι το High Flat. Ο σέντερ του Ράντονιτς ακολουθεί ψηλά τον αντίπαλο σέντερ, όμως στο σκριν που γίνεται μένει περίπου στην γραμμή του τριπόντου (ή και λίγο πιο πίσω) και να λαμβάνει χώρα μια «παγίδα». Εκεί έρχεται ο Νίκολα Κάλινιτς (συνήθως) να καλύψει το κενό του συμπαίκτη του, παίρνοντας ρίσκο να αφήσει ελεύθερο το σουτ. Κάτι που συμβαίνει μόνο όταν ο αντίπαλος, όπως προείπαμε, δεν σουτάρει καλά.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις Close Out, ο Ράντονιτς έχει παροτρύνει τους παίκτες του να χρησιμοποιούν έξυπνα τα τέσσερα φάουλ που έχουν στη διάθεσή τους, με στόχο να μη δίνουν εύκολους πόντους από βολές. Πολύ σημαντικά είναι και τα φάουλ στους αιφνιδιασμούς, τα οποία γίνονται με το σώμα, με σκοπό να αποφεύγονται όσο γίνεται τα αντιαθλητικά.

Ο παράγοντας Κάλινιτς και ο Νέιτ Γουόλτερς

Nikola Kalinic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB21

Σταρ στην ομάδα δεν υπάρχει. Όπως είναι λογικό ο άνθρωπος που τραβάει τα βλέμματα πάνω του είναι ο Νίκολα Κάλινιτς. Ο Σέρβος φόργουορντ είναι ο λεγόμενος «παίκτης του προπονητή», που κάνει συγκεκριμένα πράγματα στο παρκέ. Όμως φέτος είναι εκείνος που πρέπει να ανεβάσει τις επιδόσεις του, αν θέλει να πάει καλά ο Ερυθρός Αστέρας και να μείνει ανταγωνιστικός.

Τη φετινή σεζόν αριθμεί 12,2 πόντους (54,5% δίποντα, 31,3% τρίποντα), 4,1 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,1 κλέψιμο σε περίπου 31 λεπτά συμμετοχής. Μάλιστα στον τελευταίο αγώνα κόντρα στη Βιλερμπάν (11/11) είχε βραδιά καριέρας, αφού ισοφάρισε το career high του σε πόντους με 22, θέτοντας νέο σε PIR, με 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Καθοριστικός έχει αποδειχθεί και ο Νέιτ Γουόλτερς που μέχρι στιγμής, αναπάντεχα σε έναν βαθμό, τραβάει μεγάλο… κουπί στο επιθετικό κομμάτι και είναι ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες. Παίζοντας παράλληλα και εξαιρετική άμυνα, για την οποία μάλιστα και φημίζεται.

Γεμίζει σε κάθε ματς τη στατιστική του αφού καταγράφει, 12 πόντους (67,9% δίποντα, 34,6% τρίποντα), 4,3 ασίστ, 2,7 ριμπάουντ και περίπου 1 κλέψιμο, στα 25 λεπτά που μένει στο παρκέ.

Nate Wolters - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB21

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο Ερυθρός Αστέρας αμύνεται ψάχνοντας πάντα τα μειονεκτήματα του αντιπάλου. Λόγω της έλλειψης ταλέντου στην επίθεση όλοι παίζουν άμυνα σαν να… εξαρτάται η ζωή τους από αυτό, καθώς δεν έχουν άλλον τρόπο για να μείνουν ανταγωνιστικοί. Και δίχως αμφιβολία, πρόκειται για μια ομάδα που όποιος την υποτιμήσει θα το πληρώσει. Μην ξεχνιόμαστε άλλωστε, μιλάμε για την καλύτερη άμυνα της Euroleague.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ