Ο δρόμος προς το Μουντιάλ – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα play-off

Ο δρόμος προς το Μουντιάλ – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα play-off

Ήδη ξέρουμε τις 10 από τις 13 χώρες της Ευρώπης που έχουν κλείσει θέση για το Κατάρ - Τον Μάρτιο θα μάθουμε τις άλλες τρεις μέσω της διαδικασίας των play-off - Οι 12 ομάδες που θα παλέψουν για την πρόκριση, το νέο format και η σχέση που έχει το... Nations League - To10.gr αναλύει

Το… κυρίως πιάτο των European Qualifiers ολοκληρώθηκε. Οι όμιλοι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στη ζώνη της Ευρώπης έχουν τελειώσει. Και πλέον ξέρουμε τις 10 ομάδες που έχουν πάρει απευθείας την πρόκριση για τα γήπεδα του Κατάρ. Για το σπουδαιότερο ραντεβού του παγκοσμίου ποδοσφαίρου το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21 Νοεμβρίου με 18 Δεκεμβρίου 2022.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο από την Ευρώπη βρίσκονται ήδη οι Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Κροατία, Αγγλία και Γερμανία. Μένουν άλλα τρία εισιτήρια. Πώς θα βρουν κατόχους; Μέσω της διαδικασίας των play-off.

Το νέο format των μπαράζ που εφαρμόζεται πρώτη φορά σε προκριματικά Μουντιάλ

Μέχρι και την προκριματική διαδικασία του Μουντιάλ 2018 στα μπαράζ πρόκρισης συμμετείχαν οι 8 ομάδες που καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση στους ομίλους τους. Αυτές χωρίζονταν σε 4 ζευγάρια, έπαιζαν διπλά ματς εντός-εκτός έδρας και οι 4 νικητές περνούσαν στα τελικά των διοργανώσεων.

Πλέον, αυτό δεν υπάρχει. Το format των μπαράζ έχει αλλάξει. Στη διαδικασία συμμετέχουν 12 ομάδες. Οι 10 που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στους ομίλους τους και άλλες δύο που προέρχονται από το… Nations League 2020-21. Αυτές οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε τρία μονοπάτια (κάτι σαν ξεχωριστά final-four). Σε κάθε μονοπάτι θα πραγματοποιηθούν μονά ημιτελικά παιχνίδια και οι νικητές θα περάσουν στον εκάστοτε τελικό. Και από εκεί οι 3 νικητές των τελικών θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Η σχέση που έχει το Nations League με τη διαδικασία

Όπως διαβάσατε στην προηγούμενη παράγραφο, εκτός από τις 10 δεύτερες των ομίλων, στα μπαράζ συμμετέχουν και άλλες δύο ομάδες. Ποιες είναι αυτές; Οι δύο καλύτεροι νικητές ομίλων του Nations League 2020-21 που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν είτε την 1η είτε τη 2η θέση στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022.

Οι 12 ομάδες που θα διεκδικήσουν τα 3 εισιτήρια για το Κατάρ

Στα play-off πρόκρισης λοιπόν θα συμμετάσχουν οι εξής ομάδες: Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ουκρανία, Ουαλία, Σκωτία, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία και οι Αυστρία, Τσεχία από το Nations League.

Πότε θα γίνει η κλήρωση και πώς θα χωριστούν οι ομάδες

Η κλήρωση των play-off θα διεξαχθεί στη Ζυρίχη της Ελβετίας την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Οι 12 ομάδες που προαναφέραμε θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας (ισχυροί και ανίσχυροι), με βάση τους βαθμούς που κατέκτησαν στα προκριματικά (οι 2 του Nations League είναι δεδομένα στους ανίσχυρους). Οι 6 ισχυροί θα παίξουν τον μονό ημιτελικό στην έδρα τους. Και οι 6 ανίσχυροι εκτός έδρας. Οι έδρες των 3 τελικών θα βγουν μέσα από νέα κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί μόνο γι΄αυτόν τον σκοπό.

Οι 6 ισχυροί

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν εντός έδρας στα ημιτελικά είναι οι Πορτογαλία, Σκωτία, Ιταλία, Ρωσία, Σουηδία, Ουαλία.

Οι 6 ανίσχυροι

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν εκτός έδρας στα ημιτελικά είναι οι Τουρκία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, Ουκρανία, Αυστρία, Τσεχία.

Συμπέρασμα από τα παραπάνω; Ότι αποκλείεται να δούμε ντέρμπι Πορτογαλίας – Ιταλίας, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να αναμετρηθούν Κριστιάνο Ρονάλντο με Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πορτογαλία – Πολωνία) ή η παρέα του επιθετικού της Μπάγερν να παίξει κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, με φόντο μία θέση στο Κατάρ.

Τα τρία μονοπάτια

Ο 1ος και ο 2ος ημιτελικός συνιστούν το Μονοπάτι Α’. Οι νικητές των ημιτελικών θα προκριθούν στον τελικό και ο νικητής του τελικού αγώνα θα περάσει στο Μουντιάλ.

Ο 3ος και ο 4ος ημιτελικός συνιστούν το Μονοπάτι Β’. Οι νικητές των ημιτελικών θα προκριθούν στον τελικό και ο νικητής του τελικού αγώνα θα περάσει στο Μουντιάλ.

Ο 5ος και ο 6ος ημιτελικός συνιστούν το Μονοπάτι Γ’. Οι νικητές των ημιτελικών θα προκριθούν στον τελικό και ο νικητής του τελικού αγώνα θα περάσει στο Μουντιάλ.

Πότε θα γίνουν τα play-off

Τα ημιτελικά θα πραγματοποιηθούν το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή 24-25 Μαρτίου και οι τελικοί τη Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Μαρτίου 2022. Οι ακριβείς μέρες και ώρες των αγώνων θα γίνουν γνωστές αμέσως μετά την κλήρωση της 26ης Νοεμβρίου 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ