Μακέντα – Η σταθερή αξία της επιθετικής γραμμής των «πρασίνων» (vids)

Μακέντα – Η σταθερή αξία της επιθετικής γραμμής των «πρασίνων» (vids)

To10.gr με αφορμή την αγωνιστική άνοδο του Φεντερίκο Μακέντα, σας παρουσιάζει τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Ιταλού φορ με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός με την νίκη του στο «Απόστολος Νικολαΐδης» επί του Βόλου (2-1), απέκτησε ένα μικρό προβάδισμα πρόκρισης για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «πράσινους» ο Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 25΄με μία άκρως «σεντερφορίσια» κίνηση.

Έπειτα από χαμηλή σέντρα του Παλάσιος, πήρε την μπάλα με πλάτη στην εστία και με ωραίο γύρισμα σημάδεψε χαμηλά στη γωνία του Κότνικ. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι που βρήκε δίχτυα, μετά από εκείνα κόντρα σε Λαμία (εκτός) και Παναιτωλικό (εντός), φτάνοντας αισίως τα 4 τέρματα με την φανέλα του «τριφυλλιού».

O Ιταλός μπορεί να ξεκίνησε νωθρά τη φετινή σεζόν παίρνοντας λίγα λεπτά συμμετοχής από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι ενοχλήσεις στον αστράγαλο που δεν του επέτρεπαν να αποδώσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Είναι γεγονός ότι η εκτελεστική του δεινότητα είχε λείψει πολύ από τους «πράσινους» το προηγούμενο διάστημα και ειδικά στους εκτός έδρας αγώνες όπου ήταν ολοφάνερη η επιθετική δυστοκία της ομάδας (βλέπε ΠΑΣ Γιάννινα, Άρης, Αστέρας).

Όπως και να το κάνουμε, ο 30χρονος στράικερ, ο οποίος ήρθε στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2018, είναι από τους ελάχιστους παίκτες στο υπάρχον ρόστερ που έχει το «εύκολο» γκολ. Αυτό το έχει αποδείξει άλλωστε και τις προηγούμενες σεζόν του με τον Παναθηναϊκό, όπου σε σύνολο 98 εμφανίσεων μέτρησε 36 τέρματα και 9 ασίστ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας επί μια τριετία.

Παρατηρώντας μάλιστα τα στατιστικά του Μακέντα διαπιστώνουμε ότι όποτε σκοράρει ο Ιταλός, οι «πράσινοι» φεύγουν σπάνια ηττημένοι από τον αγωνιστικό χώρο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα συνολικά 40 τέρματα που έχει πετύχει, τα 25 έχουν οδηγήσει το «τριφύλλι» σε νίκες.

Με αφορμή λοιπόν την αγωνιστική ανάκαμψη του Μακέντα, πάμε να δούμε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την επιδραστικότητά του με την φανέλα του Παναθηναϊκού:

Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, που ήταν και η πρώτη του χρονιά στην ομάδα, ο Ιταλός στράικερ σε 28 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα 11 φορές, σκοράροντας σε 9 παιχνίδια. Στα έξι από αυτά μάλιστα έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Ποσοστό επιτυχίας δηλαδή 66,6% όταν ο «Κίκο» σκοράρει, με το «τριφύλλι» να μετράει μόλις μία ήττα με τον ίδιο σκόρερ (από ΟΦΗ 1-3).

Την σεζόν 2019-2020, ο Μακέντα κατέγραψε άλλη μια γεμάτη χρονιά με το «τριφύλλι» έχοντας σε 37 εμφανίσεις, 15 γκολ και 5 ασίστ. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι η συμμετοχή του σχεδόν στο 50% των γκολ της ομάδας, αν λάβουμε υπόψιν ότι στο πρωτάθλημα της Super League ο Παναθηναϊκός σκόραρε την σεζόν εκείνη 43 τέρματα. Βέβαια, το τέλος της χρονιάς βρήκε τους «πράσινους» στην 4η θέση και άλλη μια χρονιά εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων λόγω της τιμωρίας από την UEFA.

Tην περσινή χρονιά, ο Ιταλός συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις» του με τον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζοντας σαν τη μύγα μες στο γάλα στη «γραμμή κρούσης». Σε 33 παρουσίες του σε εγχώριες διοργανώσεις σημείωσε δέκα γκολ αποτελώντας την μόνη αξιόπιστη λύση στην προβληματική τότε -από άποψη παραγωγής φάσεων- ομάδα του Λάζλο Μπόλονι (μόλις 41 γκολ σε 36 αγώνες στο πρωτάθλημα).

Αναμφίβολα, η αγωνιστική άνοδος του Μακέντα έρχεται σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να ξεμένει από επιθετικές λύσεις μετά τον τραυματισμό του Καρλίτος και την περιπέτεια του Ιωαννίδη με τον Covid-19. Είναι επομένως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να εδραιωθεί στην βασική ενδεκάδα ώστε να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια από τον καθένα…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ