Η ΑΕΚ στην αγορά του Γενάρη – Οι πρωταθλητές και τα… παλτά (pics & vids)

Η ΑΕΚ στην αγορά του Γενάρη – Οι πρωταθλητές και τα… παλτά (pics & vids)

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος είναι δύσκολη υπόθεση για όλες τις ομάδες, με την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια να έχει δει και τα δύο της πρόσωπα. Παίκτες που ήρθαν και ήταν σαν έτοιμοι από καιρό για να φορέσουν τα κιτρινόμαυρα κι άλλοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Ανέκαθεν η χειμερινή μεταγραφική περίοδος συνιστούσε μία περίεργη, δύσκολη και ιδιαίτερη ιστορία, πολύ διαφορετική από εκείνη του καλοκαιριού. Μικρότερης διάρκειας με λιγότερες επιλογές οι οποίες τις περισσότερες φορές προσφέρονται κυρίως για μπαλώματα, παρά για λύσεις διαφοράς.

Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις και η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει έντονα και τα δύο πρόσωπα του Γενάρη. Από παίκτες που ήρθαν κι έδεσαν με το… καλημέρα, μέχρι περιπτώσεις που όχι απλά δεν πρόσφεραν ποτέ, αλλά έμειναν και στη συνείδηση των οπαδών της ομάδας ως παλτά για τα κρύα βράδια του χειμώνα. Χωρίς υπερβολή.

Πάνε να δούμε αρχικά την πρώτη κατηγορία, αυτών που βρήκαν στην ΑΕΚ την Ιθάκη τους:

Γιάκομπ Γιόχανσον

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2014, η ΑΕΚ που τότε αγωνιζόταν ακόμη στη Β’ Εθνική, ανακοίνωνε την απόκτηση του Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο Σουηδός μέσος είχε μόλις μείνει ελεύθερος από την Γκέτεμποργκ αφού αρνήθηκε να υπογράψει νέο συμβόλαιο έχοντας την επιθυμία για το βήμα παραπάνω στο εξωτερικό.

Ο Γιόχανσον αγωνίστηκε για έξι μήνες στη δεύτερη κατηγορία, αλλά αυτό δεν τον απασχόλησε καθόλου. Από το πρώτο του παιχνίδι έδειξε την ποιότητά του και σύντομα εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Ένωσης με την οποία έπαιξε στην Ευρώπη και πανηγύρισε την κατάκτηση ενός Κυπέλλου κι ενός πρωταθλήματος ενώ έγινε και διεθνής με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Το καλοκαίρι του 2018 αποχώρησε ως ελεύθερος από την ΑΕΚ αφού παρά τις προτάσεις των «κιτρινόμαυρων» για νέο συμβόλαιο, ακόμη κι όταν ήταν εκτός με σοβαρό τραυματισμό, εκείνος είχε πάρει την απόφαση να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Με τον Δικέφαλο στο στήθος αγωνίστηκε 127 φορές πετυχαίνοντας 10 γκολ με 8 ασίστ.

Όγκνιεν Βράνιες

Εχοντας τη φήμη του κακού παιδιού που ναι μεν έχει ταλέντο, αλλά λόγω του χαρακτήρα του δεν στεριώνει πουθενά, ο Όγκνιεν Βράνιες ήρθε από τα μέρη μας τον Ιανουάριο του 2017. Μπορεί στο ντεμπούτο του σε μία ήττα της ΑΕΚ στην Τρίπολη να αποβλήθηκε και πολλοί να φοβήθηκαν ότι ίσως πρόκειται για ακόμη μία αποτυχημένη μεταγραφή, αλλά η συνέχεια ήταν μάλλον αποστομωτική.

Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του τον έφερνε συχνά στην επικαιρότητα για λάθος λόγους, σε αγωνιστικό όμως επίπεδο ο Βόσνιος έκανε τη διαφορά και με το παραπάνω. Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της ομάδας, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα ενώ απέφερε και περίπου 3,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Ένωσης με την πώλησή του στην Άντερλεχτ.

Η ΑΕΚ όμως είναι όπως φαίνεται το πεπρωμένο του κι αφού δεν στέριωσε στο Βέλγιο, γύρισε δύο φορές στα Σπάτα, με την τελευταία να είναι και η φαρμακερή. Συνολικά έχει αγωνιστεί 98 φορές με τη φανέλα της ΑΕΚ ενώ έχει πετύχει και 9 γκολ.

Σέρχιο Αραούχο

Τον Ιανουάριο του 2017 η ΑΕΚ «καιγόταν» για την απόκτηση ενός φορ, με τον Περέιρα Ντίας από την Τζοχόρ της εξωτικής Μαλαισίας να είναι ο πρώτος στόχος. Ο Αργεντινός τη μία μέρα ερχόταν και την άλλη ΔΕΝ, ώσπου τελικά η υπόθεση ναυάγησε οριστικά και η Ένωση στράφηκε σε άλλες λύσεις.

Έτσι έπεσε πάνω στην περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο ο οποίος ψαχνόταν να φύγει από τη Λας Πάλμας όχι για αγωνιστικούς λόγους, αλλά λόγω προσωπικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Η ΑΕΚ και ο Μανόλο Χιμένεθ του… άπλωσαν το χέρι, εκείνος το έπιασε, άρπαξε την ευκαιρία και αναγέννησε την καριέρα του ενώ εξελίχθηκε σε λατρεία των οπαδών της Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε από το αεροπλάνο.

Ήταν κι αυτός στο πρωταθληματικό παρεάκι με Γιόχανσον και Βράνιες, πήγε κι ήρθε από και προς τις Κανάριες Νήσους αρκετές φορές μέχρι το περασμένο καλοκαίρι όταν και υπέγραψε συμβόλαιο ζωής με την ΑΕΚ. Σε 95 εμφανίσεις με τα κιτρινόμαυρα, ο «Τσίνο» έχει κουνήσει τα δίχτυα 32 φορές ενώ έχει δώσει και 15 ασίστ. Κι ακόμα είναι στην αρχή…

Στην καλύτερη παλτά, στη χειρότερη… ανέκδοτα:

Όλεγκ Νταντσένκο

O Ουκρανός μπακ ήταν η μοναδική χειμερινή μεταγραφή της ΑΕΚ την περασμένη σεζόν, με την απόκτησή του να εξελίσσεται σε σίριαλ χωρίς λόγο, αφού όπως αποδείχθηκε, ο Μανόλο Χιμένεθ δεν πέταγε και την σκούφια του για την περίπτωσή του. Και μάλλον δεν είχε κι άδικο.

Ο 27χρονος άσος φόρεσε για 11 φορές τη φανέλα της Ένωσης, δεν έπεισε ποτέ για τις ικανότητές του, με τον κόσμο να τον αμφισβητεί πριν καλά καλά τον δει. Μία επιλογή καταδικασμένη από την πρώτη στιγμή. Ανήκει ακόμη στο ρόστερ της ομάδας, συμμετέχει στις προπονήσεις, αλλά δεν βρήκε θέση ούτε στην ΑΕΚ Β’ για την οποία προοριζόταν τον Σεπτέμβρη όταν και ξέμεινε στην Ένωση.

Μακόλεϊ Κρισάντους

Ο «Μάκης», «Το γελαστό παιδί» ή απλά ο Μακόλεϊ Κρισάντους. Γιατί στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2015 δεν είχε αποκτηθεί μόνο ο Γιόχανσον. Μαζί του είχε έρθει και ο Νιγηριανός φορ που στα μικράτα του είχε θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

«Το καλό μου πόδι είναι το δεξί. Αλλά σκοράρω με κάθε μέρος του σώματός μου», είχε πει στην πρώτη του συνέντευξη ως παίκτης της ΑΕΚ. Δυστυχώς για εκείνον και την ομάδα του όμως αποδείχθηκε πως με δυσκολία έβρισκε επαφή γενικότερα με την μπάλα, πόσω μάλλον με τα δίχτυα.

Γρήγορα το όνομά του εξελίχθηκε σε ανέκδοτο για τους οπαδούς της ΑΕΚ και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν ποδοσφαιριστή. Να τον χλευάζουν οι οπαδοί της ίδιας του της ομάδας. Αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016, με 27 συμμετοχές και 8 γκολ στο ενεργητικό του.

Ολιβιέ Ενσιαμπαμφούμου

Ένα όνομα, μία ιστορία. Λίγο παλιότερη περίπτωση από τις προηγούμενες, αλλά δεν γινόταν να λείπει. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής (;) αποτέλεσε τη μοναδική προσθήκη της ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2009 και καλύτερο θα ήταν να μην είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.

Με τη φανέλα της Ένωσης έπαιξε σε δύο παιχνίδια, μετρώντας συνολικά 135 λεπτά, με κάκιστη παρουσία ειδικά στο δεύτερο και τελευταίο του το οποίο ήταν ένα παιχνίδι με τη Λάρισα στα πλέι οφ όταν και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι παρέλαβε κανονικά και μετάλλιο στον αξέχαστο τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό που είχε κριθεί στα πέναλτι.

Ο Ενσιαμπαμφούμου σταμάτησε την μπάλα στα 27 του χρόνια και κατέγραψε συνολικά 52 μόλις συμμετοχές με όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε. Η… καριέρα του μιλάει από μόνη της για την περίπτωσή του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ