Νίμπο – Ήρθε για να μείνει και να κάνει τη διαφορά (pics, vids)

Νίμπο – Ήρθε για να μείνει και να κάνει τη διαφορά (pics, vids)

Ο Τζος Νίμπο κάνει τα πρώτα του βήματα στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, αποτελώντας έναν από τους πιο σταθερούς σέντερ της Euroleague, τη στιγμή μάλιστα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το... ταβάνι του.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία από τις εκπλήξεις της φετινής σεζόν στη Euroleague. Με το πρώτο μισό της σεζόν να έχει ολοκληρωθεί, αρκετοί είναι οι παίκτες ομάδων από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ της Ευρώπης, που έχουν δείξει πως μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Ένας από εκείνους είναι και ο Τζος Νίμπο.

Ο σέντερ της Ζάλγκιρις Κάουνας, μοιάζε με… όαση στον Λιθουανικό σύλλογο, που δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά, όντας στον πάτο της βαθμολογίας. Η αγωνιστική κάμψη της ομάδας όμως δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον 24χρονο να δείξει τι αξίζει. Τουναντίον μάλλον, φαίνεται πως του κάνει καλό ατομικά.

Έτσι λοιπόν, to10.gr ξετυλίγει το… κουβάρι της μπασκετικής ζωής του Νίμπο. Από το Κολέγιο και την επιλογή της Ευρώπης, στο ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά και για το, μέχρι στιγμής, πρώτο εξαιρετικό δείγμα με τη φανέλα της Ζάλγκιρις.

Από το Κολέγιο στη Γηραιά Ήπειρο

Το 2015 βρέθηκε στο πρόγραμμα του Saint Francis όπου και από τον πρώτο καιρό άρχισε να παίρνει ύψος και βάρος με πολλή δουλειά. Την πρώτη του σεζόν τερμάτισε δεύτερος, στην Περιφέρεια, σε μπλοκ με 56, ενώ μετρούσε 4,9 πόντους και 5,1 ριμπάουντ.

Στη δεύτερη χρονιά εμφανίστηκε ακόμα καλύτερος, με τα νούμερα του να ανεβαίνουν (12 πόντοι, 8,3 ριμπάουντ). Ακόμα, επιλέχθηκε στην τρίτη καλύτερη πεντάδα της Βορειοανατολικής Περιφέρειας, με σημαντικότερη διάκριση φυσικά την ανάδειξή του σε καλύτερο αμυντικό της σεζόν. Έχοντας συνολικά 89 μπλοκ.

Ο Τεξανός ψηλός, αποφάσισε να επιστρέψει σπίτι του και να ενσωματωθεί στο Texas A&M ώστε να μπορούν οι γονείς του να τον βλέπουν από κοντά. Την πρώτη χρονιά κατέγραψε 8,1 πόντους και 5,3 ριμπάουντ, ενώ στο δεύτερο έτος ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό, καταφέρνοντας παρόλα αυτά να έχει μ.ο. 12,5 πόντους και 6,2 ριμπάουντ.

Το καλοκαίρι του 2020 όπου και τελείωσε τις σπουδές του, δεν κατάφερε να επιλεγεί σε κάποια θέση του Draft. Έτσι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετακομίσει στην Ευρώπη. Το Ισραήλ και η Χάποελ Εϊλάτ έμοιαζαν ιδανικός προορισμός (πάντα βοηθά τέτοιους ψηλούς το ισραηλινό πρωτάθλημα), με τις δύο πλευρές να δικαιώνονται.

Στη μία και μοναδική σεζόν που βρέθηκε στην «Israeli Premier League» τράβηξε επάνω του τα βλέμματα. Με μέσους όρους σχεδόν double double (13,9 πόντοι, 9,7 ριμπάουντ) ήταν ένας από τους καλύτερους ψηλούς της λίγκας βοηθώντας την ομάδα του να τερματίσει 4η και να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά στην postseason.

Το ελληνικό ενδιαφέρον και η Ζάλγκιρις

Το Ισραήλ φημίζεται για τους ψηλούς που μπορεί να βγάλει και ο Νίμπο δεν αποτελούσε εξαίρεση. Το ενδιαφέρον από πολλές ομάδες ήταν ήδη έντονο. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν ρίξει τα δίχτυα τους και προσπαθούσαν να τον κάνουν δικό τους, βλέποντας τα περιθώρια εξέλιξης.

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ήταν και οι δύο «γίγαντες» του ελληνικού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε ασχοληθεί μαζί του από τον προηγούμενο χειμώνα, όμως η απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να δώσει προτεραιότητα σε παίκτη τύπου Μουσταφά Φαλ, αλλά και η πολύ καλή παρουσία του Χασάν Μάρτιν σε εκείνο το σημείο, δεν έφεραν εξελίξεις.

Το όνομα του Παναθηναϊκού ήρθε λίγο αργότερα στο προσκήνιο. Οι Πράσινοι ήταν δεδομένο πως θα κοιτούσαν ένα ψηλό, με τον τότε προπονητή της ομάδας, Όντεντ Κάτας, να τονίζει σε δηλώσεις του πως το «τριφύλλι» θα εξετάσει την περίπτωση του Αμερικανού σέντερ. Φυσικά δεν ήταν μόνο οι «αιώνιοι» καθώς υπήρχαν ομάδες όπως η Αρμάνι Μιλάνο που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις.

Η ομάδα που κατάφερε να τον πείσει ήταν τελικά η Ζάλγκιρις Κάουνας. Ο Μάρτιν Σίλερ (ξεκίνησε τη σεζόν και αποχώρησε μετά το κακό ξεκίνημα του συλλόγου) τον εμπιστεύτηκε και μαζί με τον Μάρεκ Μπλάζεβιτς έφτιαξε τη νεανική γραμμή των ψηλών του. Συν φυσικά και τον Ζοφρί Λοβέρν που έχει μείνει εκτός λόγω τραυματισμού.

Σαν έτοιμος από καιρό

Από την αρχή ο Νίμπο άρπαξε την ευκαιρία και δεν την άφησε να φύγει. Ακόμα κι όταν ο Γιούρι Ζντοβτς ανέλαβε τα ηνία των Λιθουανών δεν έκανε ποτέ… πίσω βήματα. Μέχρι στιγμής, αριθμεί 8,5 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ σε περίπου 24′ συμμετοχής, παίζοντας σε 15 ματς, ενώ η αξιολόγησή του φτάνει τους 12,7 βαθμούς.

Οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν, όμως δείχνουν τη μεγάλη προοπτική του. Ένας παίκτης που σκοράρει 119,6 πόντους ανά 100 κατοχές, το οποίο είναι εξαιρετικό. Στο δίποντο έχει σχεδόν 70% (69,2%) σε περίπου 5 προσπάθειες, ενώ το True Shooting του (δηλαδή πόσο αποτελεσματικός είναι στις συνολικές προσπάθειες που παίρνει) είναι στο τρομερό 69,8%.

Προφανώς και πρόκειται για έναν παίκτη που κατά κύριο λόγο σκοράρει από το pick n roll, παίρνοντας τις πάσες των γκαρντ της Ζάλγκιρις και τελειώνοντας τις φάσεις. Αυτό εξηγείται και από τους αριθμούς, μιας και το 78% των πόντων του προέχονται ύστερα από τελική πάσα.

Αμυντικά δεν έχει δείξει ακόμα αυτό που μπορεί, όμως τα πηγαίνει αρκετά… τίμια. Δέχεται 111,6 πόντους ανά 100 κατοχές, που είναι στον μέσο όρο. Ωστόσο, αν εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο θα δούμε πως το Stop% του (δηλαδή σε τι ποσοστό καταφέρνει να αναχαιτίσει τους αντιπάλους από το καλάθι) φτάνει στο πολύ καλό 57,3%.

Φυσικά και είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Όμως σε αυτό το πρώτο μισό, ο Τζος Νίμπο έχει δείξει σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό τι μπορεί να κάνει. Και αν συνεχίσει έτσι, είναι πιθανό το καλοκαίρι να τον δούμε σε ένα σύλλογο που κυνηγά ακόμα περισσότερα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ