Ο θάνατος 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)

Ο θάνατος 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 το ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό διακόπτεται στο 85' λόγω επεισοδίων και ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία έξω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, με έναν οπαδό των ερυθρόλευκων να χάνει τη ζωή του σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Μία από τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, που έχουν μείνει στην Ιστορία είναι το «ντέρμπι του δακρυγόνου» στις 13 Ιανουαρίου του 1991. Ηταν η 15η αγωνιστική της σεζόν 1990/91 της Α΄ εθνικής.

Ο Ολυμπιακός μετά από εξαιρετική εμφάνιση προηγήθηκε 2-1 της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με σκόρερ τους Τσιαντάκη (6΄), Τσαλουχιδη (55΄) ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Λάμπρο Γεωργιάδη (14΄). Στο 84΄ κι ενώ η ΑΕΚ έπαιζε με 10 λόγω αποβολής του Μανωλά στο 75΄, έπεσε ένα δακρυγόνο στην (ή από την) πλευρά της θύρας 9-11, της «Σκεπαστής» του γηπέδου.

Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική, ενώ κόσμος μπαίνει στο γήπεδο. Μάρτυρες αναφέρουν ότι τα χημικά ήταν τόσο δυνατά που δάκρυσαν ακόμα και οι φίλοι του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στο απέναντι «πέταλο» δηλαδή 200 μέτρα μακριά! Ωστόσο, Το παιχνίδι, το οποίο θα επαναληφθεί από την αρχή μετά από έναν μήνα στη Ρόδο, επισκιάζεται από τον θάνατο του νεαρού φιλάθλου του Ολυμπιακού, Γιώργου Παναγιώτου.

Ο 17χρονος μαθητής της Β’ Λυκείου πήγαινε στο γήπεδο και στις 14:27, στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα από κοντινή απόσταση φωτοβολίδα (θαλάσσης) που είχε εκτοξευθεί από χούλιγκανς με ειδικό πιστόλι για ρίψη φωτοβολίδων. Το 17χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και οι γιατροί το έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο, αλλά στις 16.30 ο Γιώργος Παναγιώτου εξέπνευσε.

Οι νοσοκόμοι μάζεψαν για να δώσουν στους γονείς του ένα μπλουζάκι με μια τρύπα στο ύψος της κοιλιάς, ένα κασκόλ του Ολυμπιακού, ένα ζευγάρι γυαλιά και ένα διπλωμένο εισιτήριο που έγραφε «Κυριακή 13-1-91 Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας, πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ώρα 14:45. Ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Θύρα 21. Δρχ. 1.000».

Όσον αφορά εκείνη τη μέρα, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα καταστράφηκαν, φωτιές έζωσαν το γήπεδο της ΑΕΚ, αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νεαροί ταραξίες συνελήφθησαν.

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε για το τραγικό περιστατικό: «Περί ώρα 14:10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14:50».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ