Γκουστάβο Πογέτ: Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με επιθετική φιλοσοφία για το τιμόνι της Εθνικής

Γκουστάβο Πογέτ: Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με επιθετική φιλοσοφία για το τιμόνι της Εθνικής

Ο Γκουστάβο Πογέτ θα είναι ο νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός και «to10» σας παρουσιάζει τον Ουρουγουανό τεχνικό με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την επιθετική φιλοσοφία.

Μετά την αποχώρηση του Τζον Φαν Σιπ από τον πάγκο της Εθνικής τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελληνική Ομοσπονδία βρισκόταν σε αναζήτηση του ανθρώπου που θα αντικαταστήσει τον Ολλανδό στον «γαλανόλευκο» πάγκο και θα προσπαθήσει να επαναφέρει τη χώρα μας στο μονοπάτι των επιτυχιών.

Οι άνθρωποι της ΕΠΟ είχαν καταλήξει σε δύο ονόματα. Τον Μαρσέλ Κόλερ και τον Γκουστάβο Πογέτ. Τελικά η… μπίλια έκατσε στον Ουρουγουανό, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τις τύχες της Εθνικής. Ο 54χρονος προπονητής γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις στη χώρα μας, μετά το πέρασμά του από τον πάγκο της ΑΕΚ και φάνταζε ιδανική επιλογή σε αυτό το σημείο.

Έτσι, «to10» σας παρουσιάζει τον νέο προπονητή της Ελλάδας. Από την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, στους πάγκους ως προπονητής και το πέρασμά του από την ΑΕΚ, ο Γκουστάβο Πογέτ έχει κοινό παρονομαστή το πάθος και την όρεξη για δουλειά.

Ένας μέσος με επιθετικές αρετές

Ο Γκουστάβο Αουγκούστο Πογέτ Ντομίνγκεζ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1967 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Αγωνιζόμενος ως μέσος, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στη Γαλλία με τη φανέλα της Γκρενόμπλ (1988-89) και στη Ρίβερ Πλέιτ του Μοντεβιδέο (1989-90).

Το 1990 πήρε μεταγραφή στην Ισπανία για τη Σαραγόσα, ξεκινώντας σιγά-σιγά να χτίζει το όνομά του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Έμεινε επτά χρόνια στον σύλλογο και κατέκτησε ένα Copa Del Rey το 1994, αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων έναν χρόνο αργότερα, νικώντας την Άρσεναλ στον τελικό 2-1 (παράταση). Συνολικά, σε 240 συμμετοχές μέτρησε 60 γκολ. Μάλιστα το 1995 έφτασε και στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα με την Ουρουγουάη.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έφεραν στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι το 1997. Η καριέρα του στο Νησί δεν άρχισε ιδανικά, καθώς αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού στους συνδέσμους. Όμως επέστρεψε δυναμικά στην δράση και βοήθησε τους «μπλε» να περάσουν στον τελικό του 1998 του Κυπέλλου Κυπελλούχων σκοράροντας απέναντι στη Βιτσέντζα. Με τους Λονδρέζους να κατακτούν το τρόπαιο νικώντας στον τελικό 1-0 την Στουτγκάρδη.

Κατάφερε να καταγράψει 145 συνολικές συμμετοχές με την Τσέλσι, στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στο Λονδίνο, σκοράροντας 49 φορές. Η έλευση του Κλαούντιο Ρανιέρι δεν τον βοήθησε, με τον Ιταλό να μην τον υπολογίζει και έτσι αποχώρησε το 2001 για την Τότεναμ, όπου έμεινε μέχρι το 2004.

Η Μπράιτον και το «θαύμα» της Σάντερλαντ

Το 2006 αποφάσισε να υπογράψει στη Σουίντον, ως παίκτης-προπονητής και βοηθός του Ντένις Γουάις. Ακολούθησε η Λιντς (2006-07) ως βοηθός, όπως και η Τότεναμ (2007-08) στο πλευρό του Χουάντε Ράμος. Τον Νοέμβριο του 2009, ανέλαβε τις τύχες της Μπράιτον στη League One, με τους «γλάρους» να βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού. Κατάφερε να τους σώσει, ενώ στην πρώτη του γεμάτη σεζόν μπόρεσε να ανεβάσει την ομάδα στην Championship.

Τη σεζόν 2011-12 η Μπράιτον τερμάτισε στη 10η θέση της δεύτερης κατηγορίας, και την επόμενη χρονιά ο Πογέτ την έφερε στην τετράδα. Μία θέση που ήταν η υψηλότερη του συλλόγου, από το 1983 όταν και υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία.

Μετά την αποχώρησή του από τους «γλάρους», το 2013, ανέλαβε τη Σάντερλαντ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ο Ουρουγουανός τεχνικός  κατάφερε να φτάσει τις «μαύρες γάτες» μέχρι τον τελικό του League Cup, ενώ μέσα στη στη σεζόν πανηγύρισε νίκες απέναντι στην Τσέλσι μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αλλά και κόντρα στη… μισητή Κρίσταλ Πάλας.

Ωστόσο, η ομάδα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την παραμονή της. Τελικά με ένα «θαύμα», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ο σύλλογος πήρε 13 βαθμούς στα πέντε τελευταία ματς και έμεινε στην Premier League. Η περιπέτειά του στη Σάντερλαν κράτησε μέχρι τον Μάρτιο του 2015 όταν και απολύθηκε, αφήνοντας την ομάδα 17η θέση, έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Το πέρασμα από την ΑΕΚ και οι επόμενοι σταθμοί του

Ο Πογέτ ανέλαβε το τιμόνι της ΑΕΚ τον Νοέμβριο του 2015 και στους 5,5 μήνες που παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία είχε ικανοποιήσει με το έργο του. Οι αριθμοί του ήταν θετικοί καθώς σε 28 συνολικά παιχνίδια που κάθισε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο μέτρησε 18 νίκες, πέντε ισοπαλίες και πέντε ήττες με 47 γκολ ενεργητικό και 13 παθητικό,

Μάλιστα έκανε και πολύ καλή δουλειά στα ντέρμπι που έδωσε η Ένωση στη σεζόν νικώντας τον Ολυμπιακό με 1-0 στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Βάργκας τον Φλεβάρη του 2016, ενώ νωρίτερα είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ (1-0), και μετά τους Ερυθρόλευκους ακολούθησε η επικράτηση επί του Παναθηναϊκού πάλι με 1-0, με σκόρερ όλων των ντέρμπι τον Βενεζουελάνο άσο.

Όμως δεν έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη χώρα μας. Τον Απρίλιο του 2016 και ενώ στην ΑΕΚ ήταν όλοι ικανοποιημένοι μαζί του, συμφωνεί να συναντηθεί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη για να συζητήσουν την ανανέωση της συνεργασίας τους. Οι δύο άνδρες αποφασίζουν πως θα ήταν καλύτερο να συζητήσουν τελικά το καλοκαίρι. Την επομένη όμως ο Πογέτ με δήλωσή του γνωστοποίησε πως θα αποχωρήσει από τον σύλλογο με τη λήξη τη σεζόν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς απολύθηκε άμεσα.

Επόμενος σταθμός η Μπέτις, όπου υπέγραψε διετές συμβόλαιο τον Μάιο του 2016, αλλά απολύθηκε στον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Λίγες μέρες αργότερα μετακόμισε στην Κίνα για την Σανγκάι Σενχούα, μένοντας μέχρι το τέλος της σεζόν.

Τον Γενάρη του 2018 βρέθηκε στην Μπορντό. Εκεί έμεινε μέχρι το καλοκαίρι όταν και απολύθηκε καθώς κριτίκαρε την πώληση του Γκαετάν Λαμπόρντ στην Μονπελιέ. Έπειτα από ένα διάλειμμα τριών περίπου ετών, πήγε στη Χιλή για λογαριασμό της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Στους έξι μήνες που κάθισε τον πάγκο της ομάδας κατέκτησε το Σούπερ Καπ, ενώ έφτασε στους «16» του Κόπα Λιμπερταδόρες, πριν λύσει το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει.

Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με επιθετική φιλοσοφία

Ο Γκουστάβο Πογέτ είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του. Ως παίκτης, παρότι αγωνιζόταν στο κέντρο είχε ευχέρεια στο γκολ και αυτό είναι κάτι που πέρασε στο… προπονητικό του DNA. Προτιμά το σύστημα 4-3-3, χρησιμοποιεί επιθετικά χαφ, ενώ του αρέσει να εναλλάσσει τους ρόλους των παικτών του στην επίθεση, δοκιμάζοντας πιο ευέλικτα σχήματα.

Αυτό που θα κρίνει πολλά είναι ο… χαρακτήρας του. Είναι εργατικός και σε όποιες ομάδες έχει δουλέψει έχει παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά. Είναι αρκετά επικοινωνιακός όμως συχνά δυσκολεύεται να συνεργαστεί και λέει πράγματα που εκθέτουν. Όπως πχ οι δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, αλλά και η δυσαρέσκεια που έδειξε στην πώληση του Λαμπόρντ όταν ήταν στην Μπορντό. Το αν θα αποτελέσει την ιδανική επιλογή για τον πάγκο της Ελλάδας θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ