Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 64 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου (pics, vids)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 64 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου (pics, vids)

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου του 1958, τα θρυλικά μωρά του Ματ Μπάσμπι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μόναχο. Από τότε το ρολόι σταματάει πάντα στις 15:04...

64 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα, που ξεκληρίστηκε η πιο σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα εκείνης της εποχής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H 6η Φεβρουαρίου 1958, είναι συνδεδεμένη με μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Τζον Βαλεντάιν γεννήθηκε το 1958, το έτος της καταστροφής. Πλέον είναι 60 χρονών, πουλάει κασκόλ έξω από το Ολντ Τράφορντ και δηλώνει «το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου είναι ριζωμένο στην ιστορία αυτού του συλλόγου. Αν επιστρέψω σε άλλα 500 χρόνια, θα συζητιέται ακόμα. Δεν μπορείς να ξεχάσεις κάτι τέτοιο – μια ομάδα σχεδόν εξαλείφθηκε».

Πέρασαν 61 χρόνια από το αεροπορικό δυστύχημα που διέλυσε την μεγάλη Γιουνάιτεντ, μα το ρολόι στο Μάντσεστερ δεν θα ξεκολλήσει ποτέ από τις 15:04 και κάθε 6η του Φλεβάρη ολόκληρη η πόλη θα αφιερώνει τις σκέψεις της σε 23 ανθρώπους, ανάμεσά τους 8 παίκτες της ομάδας, που έχασαν τη ζωή τους στο Μόναχο στο θλιβερό εκείνο αεροπορικό δυστύχημα σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου του 1958!

Μετά από έναν αγώνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι, η πτήση τσάρτερ της British Airways όπου επέβαινε η Γιουνάιτεντ, κάνει μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου, πρωτεύουσα της Βαυαρίας, στη Δυτική Γερμανία. Η αγγλική ομάδα είχε φτάσει στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, εξασφαλίζοντας την πρόκριση με το 3-3 εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, μία ημέρα πριν από την τραγωδία.

Η κακή κατάσταση του πάγου που κάλυπτε τον διάδρομο δεν επέτρεπε στο αεροσκάφος να απογειωθεί. Μετά από δύο προσπάθειες, το αεροσκάφος προσπαθεί, μέσα σε χιονοθύελλα, να σηκωθεί, αλλά καταλήγει να συντριβεί σε ένα φράχτη στον αερολιμένα και να καταπέσει. Οι 23 από τους 44 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών της ομάδας, μελών του προπονητικού προσωπικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φιλάθλων και δημοσιογράφων.

Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Ήταν εκείνη η ομάδα, ισχυρή και πολύ νεαρή, που εξαιτίας το όνομα του προπονητή της Ματ Μπάσμπι, βγήκε και το ψευδώνυμο «μπέμπηδες» του Μπάσμπι, που χαροπάλευε στο νοσοκομείο και μήνες μετά ανάρρωσε για να δημιουργήσει ξανά από το «μηδέν» την μεγάλη Γιουνάιτεντ. Μεταξύ των επιζώντων, ο Μπόμπι Τσάρλτον, τότε πολύ νέος, που αργότερα έγινε έμβλημα της αγγλικής ομάδας και μέρος της ιστορίας της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο δυστύχημα. ενώνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο άλλες ομάδες, τη μεγάλη Τορίνο με την τραγωδία Superga του 1949 και πιο πρόσφατα τη βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε , στις 28 Οκτωβρίου, το 2016, που ενώ ετοιμαζόταν να παίξει στον τελικό του Sudamericana, το αεροπλάνο της κατέπεσε στη Μεντεγίν.

Στο Μάντσεστερ το ρολόι θα σταματάει πάντα στις 15:04

Όταν «πάγωσε» ο χρόνος στο Μόναχο

We love them – Τους αγαπάμε
We mourn for them – Θρηνούμε για αυτούς
Unlucky boys of Red – Άτυχα αγόρια του Κόκκινου

I wish I’d gone down – Εύχομαι να πήγαινα κάτω
Gone down with them – Κάτω μαζί τους
To where Mother Nature makes their bed – Εκεί που η Μητέρα Φύση ετοίμασε τα κρεβάτια τους

We miss them – Μας λείπουν
Every night we kiss them – Κάθε βράδυ τους φιλάμε
Their faces fixed in our heads – Τα πρόσωπά τους υπάρχουν στα κεφάλια μας

I wish I’d gone down – Εύχομαι να πήγαινα κάτω
Gone down with them – Κάτω μαζί τους
To where Mother Nature makes their bed – Εκεί που η Μητέρα Φύση ετοίμασε τα κρεβάτια τους

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ