Ιμπαγάσα και Γκαρσία στον δρόμο του Γκουαρντιόλα και του Ζιντάν…

Ιμπαγάσα και Γκαρσία στον δρόμο του Γκουαρντιόλα και του Ζιντάν…

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές στο παρελθόν που κάνουν πλέον τα πρώτα τους βήματα στην προπονητική, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν «θρύλοι» όπως οι Πεπ Γκουαρντιόλα και Ζινεντίν Ζιντάν. Σε αυτό το μονοπάτι βρίσκονται τόσο ο Αριέλ Ιμπαγάσα, όσο και ο Πάμπλο Γκαρσία.

Πολλοί προπονητές διαλέγουν να πάνε απευθείας στο… ψητό. Χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, παρασυρόμενοι από τον ενθουσιασμό τους και την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους, αναλαμβάνουν απευθείας μια πρώτη ομάδα. Δίχως να έχουν περάσει από τα απαραίτητα στάδια.

Άλλοι παίρνουν το ρίσκο και βρίσκουν τον δρόμο τους, ενώ άλλοι… χάνονται και… ψάχνονται. Από την άλλη, η κατηγορία του «σωστού». Των προπονητών που πρώτα κάνουν όλα τα βήματα που «πρέπει» και μετά αναλαμβάνουν μια πρώτη ομάδα.

Πιο σίγουρη και πιο εγγυημένη επιλογή. Το μεγαλύτερο παράδειγμα του 21ου αιώνα ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ξεκίνησε σιγά-σιγά, ανέλαβε τη Β΄ ομάδα της Μπαρτσελόνα, πήρε στα χέρια του την πρώτη… and the rest is history.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Γάλλος έκατσε πρώτα στο πλευρό του Κάρλο Αντσελότι, έπειτα ανέλαβε τη Β΄ ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, πριν ανέβει στην πρώτη και γράψει τη δική του ιστορία και ως προπονητής.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο μονοπάτι έχει 100% ποσοστό επιτυχίας. Και ούτε σημαίνει πως ο άλλος δρόμος, του «μπαίνω απευθείας στα βαθιά» είναι λάθος. Ο Τσόλο Σιμεόνε είναι το καλύτερο παράδειγμα της συγκεκριμένης κατηγορίας, έχοντας μετατρέψει την Ατλέτικο Μαδρίτης σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης.

Ωστόσο υπάρχουν και ονόματα που δεν τους έχει βγει με τη… μία, όπως θα περίμεναν. Ο Φρανκ Λάμπαρντ έμεινε για έναν χρόνο στην Ντέρμπι Κάουντι και όταν του προσφέρθηκε η θέση της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2019 δεν το σκέφτηκε και δέχτηκε.

Η πρώτη σεζόν ήταν επιτυχημένη με βάση και τις συνθήκες. Στη δεύτερη χρονιά ωστόσο, ο Αμπράμοβιτς του έδωσε μπάτζετ 250+ εκατομμυρίων ευρώ. Ο Άγγλος είχε την Τσέλσι τον Γενάρη του 2021 στην 9η θέση της Premier League, υποχρεώνοντας έτσι τους «μπλε» να τον… στείλουν.

Οι περισσότεροι πλέον μοιάζουν πάντως να πηγαίνουν με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Μεγάλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ραούλ, ο Τσάμπι Αλόνσο, ο Φερνάντο Τόρες και πολλοί ακόμοι, βρίσκονται σε Β’ ομάδες αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα, στον Αλόνσο είχε γίνει πρόταση από την Γκλάντμπαχ το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να συνεχίσει στη Β’ ομάδα της Σοσιεδάδ, για να προετοιμαστεί καλύτερα για το μεγάλο βήμα.

Η συγκεκριμένη… κατηγορία έχει και ελληνικό άρωμα. Ο λόγος για τον Αριέλ Ιμπαγάσα και τον Πάμπλο Γκαρσία. Τόσο ο Αργεντινός «θρύλος» και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, όσο και ο παλαίμαχος μέσος του ΠΑΟΚ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Super League 2.

Ο Ιμπαγάσα στη Β’ ομάδα του Ολυμπιακού και ο Γκαρσία στη 2η ομάδα του ΠΑΟΚ αντίστοιχα, με τη διαφορά πως ο Ουρουγουανός έχει στις πλάτες του και τη «θητεία» στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου του Βορρά, όταν κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος.

Έτσι, τόσο ο προπονητής του Ολυμπιακού Β’, όσο και εκείνος του ΠΑΟΚ Β’ βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη λίστα, με μεγάλα ονόματα του ποδοσφαιρικού πλανήτη, που από ποδοσφαιριστές το έχουν… ρίξει στην προπονητική, ακολουθώντας τον… λογικό δρόμο που χάραξαν οι Γκουαρντιόλα, Ζιντάν και Λουίς Ενρίκε…

Ο Χάιτινγκα με τον Άγιαγ Β’, ο Φαν Νίστελροϊ με την PSV Β’, ο Ακουιλάνι με την Πριμαβέρα της Φιορεντίνα, ο Κίβου στην Πριμαβέρα της Ίντερ και ο Μασεράνο στην U20 της Αργεντινής. Ονόματα που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μπουν πιο… βαθιά στον χώρο της προπονητικής, ευελπιστώντας να γράψουν ιστορία, όπως έκαναν και ως ποδοσφαιριστές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ