Η καραμπόλα που έφερε στον Ολυμπιακό τον Μίτσελ και όχι τον Ουνάι Έμερι

Η καραμπόλα που έφερε στον Ολυμπιακό τον Μίτσελ και όχι τον Ουνάι Έμερι

 Μια ιστορία με τον Έμερι και ένα «αν» από το ξεκίνημα του 2013. Πως ο Ολυμπιακός επέλεξε τον αντικαταστάτη του Λεονάρντο Ζάρντιμ

Είναι το πρόσωπο της ημέρας δεδομένα. Και μεταξύ μας; Ο Ουνάι Έμερι είναι μάλλον και η πιο σημαντική υποψηφιότητα για τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της σεζόν με όσα κάνει κάτω από τα άστρα του Champions League. Με όλα εκείνα που επιβεβαιώνουν πως η περσινή κατάκτηση του Europa League δεν ήταν η κορύφωση της ευρωπαϊκής… τρέλας που χωρά μέσα στο κίτρινο υποβρύχιο της Βιγιαρεάλ.

Απέκλεισε την Αταλάντα από τα νοκ άουτ –στον όμιλο φωτιά με τους Ιταλούς και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- και θεωρήθηκε από πολλούς τυχαίο γεγονός. Έστειλε στον καναπέ της, τη Γιουβέντους και έδωσε την εντύπωση πως δεν είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση. Πλέον κάνοντας το αυτό και απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου; Είναι δεδομένο ότι οι Ισπανοί προχώρησαν σε… πολεμική πράξη. Και με τη φόρα που έχουν πάρει; Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι τους στη φωτιά για εκείνους. Ακόμη και αν όπως όλα συνηγορούν η επόμενη αποστολή τους θα είναι με αντίπαλο την ποδοσφαιρική απόλαυση που ακούει στο όνομα Λίβερπουλ.

Σωκράτης και Φουστέρ 

Και αν το κίτρινο υποβρύχιο είχε να αποφασίσει τέτοια περιπολία από το μακρινό 2006 και εκείνη την απίθανη «συμμορία» του Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, του Ντιέγκο Φορλάν, του Χουάν Πάμπλο Σορίν (και του Ντιέγκο Φουστέρ που μόλις είχε βγει από το… ποδοσφαιρικό αυγό του και ήταν στο ρόστερ εκείνης της ομάδας του Μανουέλ Πελεγκρίνι); Τον ίδιο τον Έμερι τον λες και σεσημασμένο. Έστω σε παρονομαστή Europa League: 4 κατακτήσεις είναι αυτές (Σεβίλλη 3, Βιγιαρεάλ) συν ο τελικός με την Άρσεναλ (2019) του Σωκράτη Παπασταθόπουλου! Πέντε τελικοί και ένας ημιτελικός Champions League σε οκτώ χρόνια. Ε, μάλλον κάτι καλά θα κάνει.

Και μιας και η διαδρομή της Βιγιαρεάλ έχει με έναν τρόπο σχέση με την επόμενη ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού (καθώς αν οι Ισπανοί κατακτήσουν το τρόπαιο όντας 7οι στη La Liga, στέλνουν τους Πειραιώτες στον πρώτο προκριματικό του Champions League σε μια εξέλιξη που δεν θέλει κανείς); Μια ιστορία από τα παλιά υπενθυμίζει πως ο Ουνάι Έμερι δεν είναι ακριβώς… άγνωστος με την κορυφαία ελληνική ομάδα.

Δέκα χρόνια πίσω λοιπόν. Στο φινάλε του 2012. Ο Ολυμπιακός έχει κληρωθεί με τη Λεβάντε για τους «32» του Europa League και δύο άνθρωποι της ομάδας ταξιδεύουν στη Βαλένθια για να τσεκάρουν τις λεπτομέρειες. Για να κλείσουν ξενοδοχείο, να βρουν γήπεδο για προπόνηση και όλα αυτά τα «μικρά» της ρουτίνας που προβλέπονται πριν από τέτοιες αποστολές. Το ματς εκείνο ήταν προγραμματισμένο για τον Φλεβάρη.

O Ερνέστο

Εκείνες τις ημέρες στη Βαλένθια μόλις έχει πιάσει δουλειά ο Ερνέστο Βαλβέρδε (7/12/12) στην πρώτη του απόπειρα μετά το δεύτερο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό. Ο Τσινγκούρι φυσικά περιμένει «πως και πως» τους δύο ανθρώπους των Ερυθρόλευκων και ένα από τα βράδια της παραμονής τους εκεί, τους κάνει το τραπέζι σε ένα από τα γνωστά εστιατόρια της πόλης. Μαζί του εκείνο το βράδυ είναι και ο Ινιάκι Ιμπάνιεθ, ο ατζέντης τους.

Και ο Ιμπάνιεθ

Ο γνωστός Ισπανός μάνατζερ που είχε δύο πελάτες προπονητές. Τον Ερνέστο και τον Ουνάι Έμερι που μόλις έχει αποχωρήσει από τη Μόσχα (25/11/12) έπειτα από ένα πέρασμα-εξπρές. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ εκεί ο Έμερι. Και ο Ιμπάνιεθ εκείνο το βράδυ έλεγε με λεπτομέρειες την εμπειρία του πελάτη του, αλλά και με έναν τρόπο εξηγούσε στους Πειραιώτες πόσο καλή ευκαιρία θα ήταν και για εκείνους αλλά και για τον Έμερι μια μελλοντική συνεργασία. Ο Έμερι μάλιστα είχε πάρει μόλις μια τεράστια αποζημίωση από τους Ρώσους. Και το κασέ του δεν ήταν απαγορευτικό.

Το «αν» 

Αν το κράτησε ο Ολυμπιακός αυτό; 100%. Με μεγάλο ενδιαφέρον. Καμιά φορά όμως κάποια πράγματα είναι απλά να μην γίνουν, Οι Ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να λήξουν τη συνεργασία τους με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στις 16 Ιανουαρίου του 2013 μετά την 2-0 νίκη επί της Καβάλας. Ήθελαν να επιστρέψουν στο Ισπανικό μοντέλο σε μια επιλογή αλά… Βαλβέρδε. Δύο μέρες νωρίτερα όμως στις 14/1 είχε αλλάξει προπονητή και η Σεβίλλη. Στη θέση του Μίτσελ οι Ανδαλουσιανοί έστειλαν τον Ουνάι Έμερι. Μια επιλογή που έμελλε να αποδειχθεί ως μια από τις πλέον επιτυχημένες της σύγχρονης ιστορίας τους.

Και αν τα «αν» δεν γράφουν την ιστορία και τέλος πάντων δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτε; Αν ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει 10-15 μέρες να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή, το πιθανότερο είναι ο Έμερι να ήταν ο εκλεκτός τους. Δεν έγινε και ο επόμενος προπονητής τους ήταν ο Μίτσελ (4/2/13) που βεβαίως με τη σειρά του πέτυχε πολλά με τους Πειραιώτες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ