Ολυμπιακός: 25 χρόνια από το έπος της Ρώμης και το τρεμπλ (vids)

Ολυμπιακός: 25 χρόνια από το έπος της Ρώμης και το τρεμπλ (vids)

Ο Ολυμπιακός πάτησε σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 73-58 στο Final 4 της Ρώμης το 1997

Ο Ολυμπιακός σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια έγραψε ιστορία, καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 73-58 στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Ρώμη. Από τότε έχει φτάσει στην κορυφή του μπασκετικού Έβερεστ ακόμα 2 φορές.

Οι ερυθρόλευκοι μετά τις αποτυχίες στους τελικούς των Final Four το 1994 και το 1995, αυτή τη φορά δεν λάθεψαν και έναν χρόνο μετά το πρώτο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού ήταν η σειρά τους να κατακτήσουν την κορυφή. Και μάλιστα το έκαναν με εμφατικό τρόπο, σε μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία, ως το πρώτο τρεμπλ, καθώς οι Πειραιώτες εκτός από το ευρωπαϊκό κατέκτησαν και το πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο Ελλάδος.

Ο Ολυμπιακός έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, όμως το ρόστερ το ’97 ήταν γεμάτο με μεγάλες προσωπικότητες. Από τον Τόμιτς μέχρι τον Ρίβερς και από τον Φασούλα μέχρι τον Σιγάλα.

Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να αντικαθιστά τον Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και πολλούς από τους παίκτες να βιώνουν την έντονη αμφισβήτηση, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε.

Η πορεία μέχρι το Final Four και ο Παναθηναϊκός

Στον πρώτο γύρο, ο Ολυμπιακός πέρασε με ρεκόρ 5-5, μαζί με τις Φορτιτούντο, Εστουντιάντες, Τσιμπόνα, Άλμπα και Σαρλερουά.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Αντίπαλος στους «16» ήταν η Παρτιζάν. Οι Σέρβοι μάλιστα κατάφεραν να φύγουν με τη νίκη από το ΣΕΦ (60-61). Παρόλα αυτά, η ενδεχόμενη διασταύρωση με τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό στη φάση των «8» έδωσε φτερά στους παίκτες του Ίβκοβιτς που επικράτησαν με 74-69 μέσα στο Βελιγράδι και πανηγύρισαν μια μεγάλη πρόκριση.

Στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός ήταν ισοπεδωτικός. Στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 69-49 και έβαλαν γερές βάσεις για πρόκριση στο Final-4 της Ρώμης. Το 65-57 του ΣΕΦ ήταν η απόδειξη ότι εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός ήταν φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Οι δυο νίκες άλλωστε επί του αιωνίου αντιπάλου ήταν το προμήνυμα του τι θα ακολουθούσε.

Το Final-4 του Ρίβερς

Οι 4 ομάδες που βρέθηκαν στο Final-4 ήταν η Μπαρτσελόνα, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Βιλερμπάν και ο Ολυμπιακός.

Οι ερυθρόλευκοι έκαναν επίδειξη δύναμης στον ημιτελικό απέναντι στην Ολίμπια, με τους Σλοβένους να βλέπουν τον «αφηνιασμένο» Ρίβερς να φορτώνει το καλάθι τους με 28 πόντους. Το τελικό 74-65 έφερε τον Ολυμπιακό στον τελικό, κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Ο μεγάλος τελικός έγινε στις 24 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη τότε. Για τους οπαδούς του Ολυμπιακού ήταν η πιο μεγάλη μέρα. Ο τελικός απέναντι στη Μπαρτσελόνα ήταν η ιδανική ευκαιρία η ομάδα να γράψει το όνομα της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το παιχνίδι δε ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, παρόλα αυτά το ημίχρονο έκλεισε με τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με 31-29. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως όλα άλλαξαν. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς έστησε το δικό του πάρτι και με 26 πόντους οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη με 73-58.

Οι 54 πόντοι του Ρίβερς στο Final-4 τον ανέδειξαν MVP της διοργάνωσης με τον Ολυμπιακό να κατακτά το πρώτο του Ευρωπαϊκό τίτλο και έβαλα φωτιά στον Πειραιά με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να κάνουν τη νύχτα… μέρα.

Αναλυτικά οι πόντοι του Ολυμπιακού στον τελικό απέναντι στη Μπαρτσελόνα

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ