Ο «σεφ» Τρινκιέρι και η συνταγή της επιτυχίας

Ο «σεφ» Τρινκιέρι και η συνταγή της επιτυχίας

Η Μπάγερν Μονάχου πάλεψε με πολλές δυσκολίες τη φετινή σεζόν, παρόλα αυτά έχει καταφέρει να φτάσει στα όρια της την Μπαρτσελόνα και κύριος υπεύθυνος για όλα αυτά είναι ο Αντρέα Τρινκιέρι.

«Έχω ένα πολύ γενικό πλάνο. Προσπαθώ να καταλάβω ποιος είναι ο ηγέτης στην ομάδα. Προσπαθώ να καταλάβω ποιους παίκτες να κοιτάξω.

Είμαι σαν σεφ. Μπορείς να έχεις καυτερό. Μπορείς να έχεις αλμυρό. Μπορείς να έχει γλυκό. Πρέπει να κατανοήσω τι ταιριάζει στη γεύση των παικτών μου. Ξέρω πως δεν είμαι ένας μεγάλος καρχαρίας στη θάλασσα. Δεν μπορώ να κυνηγήσω όλα τα ψάρια και να φτιάξω το ρόστερ.

Συνεπώς δεν είμαι ένας λευκός καρχαρίας. Αλλά μπορώ να είμαι ένα μπαρακούντα (σφύραινα); Που είναι πολύ γρήγορο, απειλητικό. Άρα πρέπει να βρω έναν τρόπο να εμπνεύσω τους παίκτες μου να γίνουν μπαρακούντα».

Είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο Αντρέα Τρινκιέρι σε δηλώσεις του, χρησιμοποιώντας τη μία παρομοίωση μετά την άλλη, για τον τρόπο που χτίζει το ρόστερ του. Ο Ιταλός τεχνικός προσπάθησε μέσα σε λίγες γραμμές να εξηγήσει τι τον τραβάει σε έναν παίκτη και πως διαχειρίζεται τις διαφορετικές προσωπικότητες.

Ένας σεφ που συνδυάζει διαφορετικά υλικά για να φτιάξει ένα γευστικό πιάτο. Προσοχή, όχι το καλύτερο, αλλά ένα γευστικό. Αυτό που έχει κάνει και με τη φετινή Μπάγερν Μονάχου, που έρχεται να συνεχίσει την εξαιρετική περσινή της πορεία στη Euroleague. Δεν είναι η καλύτερη ομάδα, δεν είναι το καλύτερο πιάτο, δεν είναι ένας καρχαρίας. Βρήκε όμως τον τρόπο να μας εντυπωσιάσει για ακόμη μία σεζόν. Και κύριος υπεύθυνος για όλα αυτά; Ο Αντρέα Τρινκιέρι.

Απίστευτη κακοτυχία σε όλη τη σεζόν και το… θαύμα

Οι Βαυαροί κάνουν πάλι το… θαύμα τους και έχουν βάλει τα «γυαλιά» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πέρυσι, έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα play-offs και αποκλείστηκαν στο πέμπτο παιχνίδι από την Αρμάνι Μιλάνο. Φέτος, τους χτύπησαν αλύπητα ο κορωνοϊός και οι τραυματισμοί, μπήκαν 8οι στα play-offs, έπεσαν πάνω στην Μπαρτσελόνα και έχουν βγάλει το… λάδι στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διεκδικώντας στα ίσα την πρόκριση τους στο Final Four.

Για να φτάσουν εδώ που βρίσκονται όμως δεν έχουν περάσει λίγα. Για την ακρίβεια είναι τόσα πολλά αυτά που συνέβησαν που είναι πραγματικό «θαύμα» όχι μόνο που κοντράρουν στα ίσα τους «μπλαουγκράνα», αλλά και που κατάφεραν να μπουν στα play-offs. Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί πέρασαν τρία κύματα κορωνοϊού μέσα στη σεζόν. Ένα λίγο πριν την αρχή της Euroleague, ένα τον Φεβρουάριο και ένα στα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον είχαν τραυματισμούς σε παίκτες «κλειδιά» και παρόλα αυτά άντεξαν.

Παραδείγματος χάρη, ορισμένοι παίκτες βρέθηκαν θετικοί δύο φορές σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Υπήρχαν περιπτώσεις που ένα άτομο είχε τη μετάλλαξη Δέλτα αρχικά και σε δύο εβδομάδες κόλλησε και τη μετάλλαξη Όμικρον! Και δεν σταματάμε εδώ. Ο Νταρούν Χίλιαρντ είχε μείνει εκτός για τρεις μήνες λόγω τραυματισμού στο γόνατο, και έπειτα από τέσσερις προπονήσεις κόλλησε κορωνοϊό. Ο Νιχάντ Τζέντοβιτς είχε επιστρέψει από τη θεραπεία του και τρεις μέρες πριν το προγραμματισμένο ματς βρέθηκε κι εκείνος θετικός.

Τουλάχιστον δύο φορές το προπονητικό σταφ, πλην ενός ατόμου που δεν έχει κολλήσει καθόλου, βρέθηκε θετικό στον ιό. Ο Τρινκιέρι από εκεί που απλά δεν μπορούσε να προπονήσει την ομάδα σε κάποιο ματς, έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να τρέξει ούτε καν την προπόνηση! «Είναι απίστευτο τι προβλήματα έχουμε περάσει από τον περασμένο Ιούνιο», ανέφερε ο Ντανιέλ Μπαϊέσι, αθλητικός διευθυντής του συλλόγου. Και αυτό ήταν ένα απλό δείγμα όλων όσων πέρασε αυτή η ομάδα. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις με εκείνα που πέρασαν οι Γουόλντεν, Χάντερ, Γουάιλερ-Μπαμπ, Ραντόσεβιτς και Ζίπσερ.

Ο mastermind Τρινκιέρι

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση», λέει μια φράση. Κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Μπάγερν. Ο Τρινκιέρι έχει καταφέρει έχοντας στη διάθεσή του το 12ο μεγαλύτερο καθαρά αγωνιστικό μπάτζετ να βγάλει στα play-offs την ομάδα του και να δείξει πως η περσινή πορεία μόνο τυχαία δεν ήταν.

Το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα μπορεί να έμοιαζε αρχικά ανυπέρβλητο καθώς πρόκειται για την κορυφαία ομάδα της κανονικής περιόδου. Ακόμα και ο ίδιος ο Ιταλός έλεγε χαρακτηριστικά πως: «Αν παίξουν καλά και εμείς παίξουμε εξαιρετικά, μάλλον και πάλι θα μας νικήσουν». Όμως τα πράγματα στην πράξη έχουν γίνει εντελώς διαφορετικά και δείχνουν πόσο καλός είναι στη δουλειά του.

Ο 53χρονος τεχνικός έχει να διαχειριστεί τις απουσίες των Κόρι Γουόλντεν (δεν έχει παίξει λεπτό στα play-offs) και Νταρούν Χίλιαρντ (έπαιξε 17 λεπτά στο Game 1 και τραυματίστηκε). Όχι δύο τυχαίων παικτών. Οι δύο Αμερικανοί παράγουν το 31% των πόντων της Μπάγερν μέσα στη σεζόν! Ο Τρινκιέρι θα μπορούσε εύκολα να αποδεχθεί την ήττα του. Είχε κάθε πιθανή δικαιολογία να αραδιάσει. Όμως δεν έχει μάθει έτσι.

Χωρίς τους δύο κορυφαίους παίκτες του, έχει πετύχει να φτάσει στα όριά τους τούς Καταλανούς, οι οποίοι ακόμα και στις δύο νίκες που πήραν δεν πέρασαν… καλά από τους Βαυαρούς. Η ομάδα του αντί να καταρρεύσει και να τα παρατήσει, βρήκε κίνητρο και πλέον μπορεί να λέει με περηφάνια πως έχει παρόμοιες ελπίδες με την Μπαρτσελόνα για να βρεθεί στο Βελιγράδι.

Η «γεύση» μιας νίκης στα play-offs είναι πάντοτε εξαιρετική. Ειδικά για μία ομάδα που βρίσκεται εκεί για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της. Ο άνθρωπος που «ευθύνεται» για όλα αυτά έχει ονοματεπώνυμο. Αντρέα Τρινκιέρι. Σαν άλλος… σεφ, όπως είπε και ο ίδιος άλλωστε, βρήκε τα κατάλληλα υλικά και δημιούργησε τη δική του συνταγή της επιτυχίας.

Κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο που παλεύει κάθε φάση, κάθε περίοδο, κάθε αγώνα μέχρι το τέλος. Όσα πέρασε όλη τη σεζόν είναι απλά αδιανόητα και μπόρεσε να τα διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία φτάνοντας όσο πιο μακριά μπορούσε. Και ίσως καταφέρει να πάει μακρύτερα. Όλα θα κριθούν στο πέμπτο ματς. Ό,τι κι αν συμβεί, για εκείνον η ομάδα του θα είναι κερδισμένη. «Θέλω να το απολαύσω. Γνωρίζω τι έρχεται. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το προνόμιο να παίξουμε αυτό το παιχνίδι», ανέφερε ο ίδιος για το Game 5, δείχνοντας έτοιμος για άλλη μία υπέρβαση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ