Don Carlo Ancelotti (pics, vids)

Don Carlo Ancelotti (pics, vids)

Επέστρεψε στη Μαδρίτη ως... τελειωμένος και χωρίς φιλοδοξίες. Ο Κάρλο Αντσελότι σήκωσε το φρύδι του, οδήγησε τη Ρεάλ σε ένα ακόμα Champions League και παράλληλα έκλεισε... στόματα!

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Τι να πω; Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Είμαι άνθρωπος των ρεκόρ. Είχα την τύχη να επιστρέψω εδώ στη Ρεάλ πέρσι και να ζήσω μια φανταστική σεζόν Ένας φανταστικός σύλλογος, μια πραγματικά καλή ομάδα με ποιότητα και δυνατό χαρακτήρα».

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Κάρλο Αντσελότι μετά το έπος του Παρισιού. Η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στον θρόνο της, καθώς επικράτησε στον τελικό του Champions League της Λίβερπουλ με 1-0 και σήκωσε για 14η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο με τα μεγάλα… αυτιά, με τον Αντσελότι να γράφει παράλληλα και τον δικό του «μύθο».

To10.gr κάνει μια αναδρομή της τεράστιας καριέρας του Ιταλού τεχνικού…

Η φάρμα, το όνειρο του ποδοσφαιριστή και η Πάρμα

Γεννημένος στις 10/8/1959 στη Βόρεια Ιταλία. Μεγάλωσε βοηθώντας τους γονείς του στη φάρμα. Μέχρι που πήρε τη μεγάλη απόφαση να κυνηγήσει το όνειρο του ποδοσφαίρου. Ο μικρός Κάρλο πήρε το «οκ» από τους γονείς του και ξεκίνησε τη σκληρή δουλειά.

Μέχρι που δικαιώθηκε για αυτό. Η Πάρμα τον απέκτησε το 1976 και τον «έριξε» αμέσως στα βαθιά. Αν και αγωνιζόταν στον άξονα, ο Τσέζαρε Μαλντίνι ο οποίος ήταν ο τότε προπονητής της Πάρμα τον έβαζε κυρίως πίσω από τον σέντερ φορ ή κάποιες φορές και δίπλα του, λόγω της ικανότητας που είχε να «βλέπει» εστία.

Ο Αντσελότι ήταν καταλυτικός στην πορεία της Πάρμα στη Serie C και μάλιστα στα play offs ανόδου, ήταν αυτός που σκόραρε δύο μεγάλα γκολ και βοήθησε την ομάδα του να προβιβαστεί στη Serie B.

Η μεταγραφή στη Ρόμα και η ιστορία με τη Μίλαν

Το 1979 έκανε το μεγάλο… βήμα και μετακόμισε στην πρωτεύουσα για χάρη της Ρόμα. Εκεί ο Αντσελότι κατέκτησε τους πρώτους του τίτλους. Συνολικά με τους «τζιαλορόσι», ο Ιταλός κατέκτησε τέσσερα Κύπελλα, ενώ οδήγησε την ομάδα και στο δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Το 1987, ο Αντσελότι πήρε μεταγραφή για τη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι ο οποίος ήταν ο προπονητής τότε. Τι κατάφερε ο Αντσελότι με τους «ροσονέρι» ως ποδοσφαιριστής; Σήκωσε πρωτάθλημα και κατέκτησε δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά, γράφοντας μια φοβερή ιστορία με τη Μίλαν, με την οποία συνολικά είχε 112 συμμετοχές και 10 γκολ.

Το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας,  η επιστροφή στην Πάρμα, η Γιουβέντους και ο πρώτος τίτλος

Ήταν δεδομένο πριν καν τελειώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα πως μια μέρα θα έπαιρνε θέση στους πάγκους. Έτσι και έγινε. Με το που «κρέμασε» τα παπούτσια του το 1992, ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή στην εθνική Ιταλίας, δίπλα στον Αρίγκο Σάκι, υπηρετώντας τον ρόλο για περίπου τρία χρόνια.

Από εκεί, ο Αντσελότι είδε να του έρχεται η ευκαιρία να αναλάβει μόνος του μια ομάδα και συγκεκριμένα τη Ρετζιάνα, μία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. Και μάλιστα έδειξε από την αρχή τις ικανότητες του, καθώς οδήγησε την ομάδα στην άνοδο στη Serie A!

Στη Ρετζιάνα ο Αντσελότι έμεινε για μόλις έναν χρόνο. Την πόρτα του, τη «χτύπησε» η Πάρμα. Στην πρώτη σεζόν του, ο Αντσελότι οδήγησε την Πάρμα στη 2η θέση του πρωταθλήματος και στην έξοδο στο Champions League.

Τα πράγματα ωστόσο δεν κύλησαν ομαλά την επόμενη χρονιά, καθώς η Πάρμα τερμάτισε στην 6η θέση, με τον Αντσελότι να βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Ο Ιταλός συνέχισε την καριέρα του στο Τορίνο και τη Γιουβέντους. Εκεί μάλιστα κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του ως προπονητής, σηκώνοντας το 1999 το ιντερτότο. Με τους «μπιανκονέρι» ο Αντσελότι δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον άλλον τίτλο πέρα από εκείνον του 1999 και μάλιστα ο Ιταλός απομακρύνθηκε από την τεχνική της Γιουβέντους κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος με την  Αταλάντα τη σεζόν 2000/2001!

Τα… πάντα όλα με τη Μίλαν!

Το 2001 κλήθηκε να αναλάβει να καλύψει τη θέση του Φατίχ Τερίμ. Ο Αντσελότι είχε μπροστά του ένα δύσκολο πέργο, καθώς η Μίλαν προερχόταν από πολύ άσχημα αποτελέσματα, ωστόσο στο τέλος της σεζόν κατάφερε να την οδηγήσει στην είσοδο της στο Champions League.

Μέχρι που έφτασε στην πρώτη του μεγάλη κούπα. Το Champions League. Η Μίλαν κατάφερε να επικρατήσει της Γιουβέντους το 2003 στον τελικό του «Ολντ Τράφορντ» στα πέναλτι και έτσι ο Αντσελότι… έκλεισε στόματα. Μάλιστα, την ίδια σεζόν, οι «ροσονέρι» κατέκτησαν και το Κύπελλο, επικρατώντας της Ρόμα στον τελικό.

Την επόμενη σεζόν, η Μίλαν κατάφερε να κατακτήσει και το πρωτάθλημα και μάλιστα με έναν ιστορικό τρόπο, καθώς οι «ροσονέρι» το έκαναν με τον τότε αριθμό ρεκόρ των 82 βαθμών. Η ομάδα του Μιλάνου «γεύτηκε» τη σοκαριστική ανατροπή από τη Λίβερπουλ στον τελικό της Πόλης, καθώς είδε και τη Γιουβέντους να κάνει το back to back στη Serie A.

Η  εκδίκηση για τον Αντσελότι και τη Μίλαν ήρθε δύο χρόνια αργότερα και μάλιστα στην Αθήνα. Οι «ροσονέρι» επικράτησαν της Λίβερπουλ στον τελικό του ΟΑΚΑ με 2-1 και σήκωσαν για 7η φορά στην ιστορία τους την κούπα με τα μεγάλα… αυτιά, με τον Αντσελότι να το κατακτά για 2η φορά στην καριέρα του ως προπονητής.

Ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να βάλει τέλος το 2009, όταν αποχώρησε μόνος του από το «Σαν Σίρο», έχοντας κατακτήσει τα πάντα…

Το νταμπλ με την Τσέλσι, η δοκιμασία της Παρί και το πρώτο challenge στη Ρεάλ

Το 2009 υπέγραψε με την Τσέλσι. Και κατάφερε να την οδηγήσει σε μια ιστορική χρονιά. Με τους «μπλε» ο Αντσελότι κατέκτησε την Premier League και το FA Cup στην πρώτη του σεζόν, δίνοντας συνέχεια στους τίτλους.

Ωστόσο αυτή η… μανία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς τον… έστειλε εκτός Λονδίνου την επόμενη χρονιά, όταν τερμάτισε με την Τσέλσι μόλις στη 2η θέση του πρωταθλήματος, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Δεν άργησε ωστόσο να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, καθώς λίγους μήνες αργότερα έγινε προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν. Με τη γαλλική ομάδα, ο Αντσελότι κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2013, το οποίο ήταν το πρώτο μετά από 19 χρόνια! Ουσιαστικά, ήταν αυτός που ξεκίνησε τη δυναστεία της Παρί στην Ligue 1.

Μέχρι που κλήθηκε από τη Ρεάλ. Η απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο έφερε τον Ιταλό τεχνικό στον πάγκο της Βασίλισσας το καλοκαίρι του 2013. Και μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα έγραψε ιστορία, καθώς ήταν αυτός που οδήγησε τη Ρεάλ στο ιστορικό 10ο Champions League στην Πορτογαλία, σε εκείνον τον δραματικό τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το 2015 ωστόσο ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του, μετά από μια σεζόν χωρίς τίτλους.

Το σύντομο πέρασμα από την Μπάγερν, η Νάπολι και η επιστροφή στην Premier League

Ο Αντσελότι κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν. Η πρώτη του χρονιά στον Μόναχο έφερε το πρωτάθλημα, ωστόσο στο Champions League οι Βαυαροί αποκλείστηκαν από τη Ρεάλ.

Παρότι ο Ιταλός είχε συμβόλαιο τριών ετών με τους πρωταθλητές Γερμανίας, η διοίκηση της Μπάγερν αποφάσισε να τον απομακρύνει από τον πάγκο τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να έχει χάσει εντελώς τα αποδυτήρια.

Λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας ανάμεσα στη Νάπολι και τον Αντσελότι. Το ταξίδι του ωστόσο με τους «παρτενοπέι» κράτησε για περίπου έναν χρόνο, καθώς οι δύο πλευρές «χώρισαν» τον χειμώνα του 2019…

Ο Κάρλο Αντσελότι ωστόσο έμεινε εκτός μόλις για… μια εβδομάδα, καθώς στις 21/12/2019 έγινε γνωστή η συμφωνία του με την Έβερτον. Το ταξίδι του στο Μέρσεϊσαϊντ δεν κράτησε για πολύ, καθώς ο Ιταλός έμεινε στην Έβερτον ουσιαστικά για μια ολόκληρη σεζόν, δίχως κάποια μεγάλη επιτυχία.

Η μεγάλη επιστροφή στη Ρεάλ, τα ρεκόρ και οι κούπες

Το περασμένο καλοκαίρι η Έβερτον ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Ιταλό τεχνικό. Ο λόγος ήταν η… Ρεάλ Μαδρίτης. Η Βασίλισσα ανακοίνωσε την επιστροφή του Κάρλο στη Μαδρίτη.

Οι φιλοδοξίες δεν ήταν υψηλές, κυρίως λόγω του «γερασμένου» ρόστερ που είχε στα χέρια του. Κι όμως, ο Αντσελότι έδειξε φέτος πόσο μεγάλος προπονητής είναι. Με τη βραδιά στο Παρίσι να ολοκληρώνει μια μυθική σεζόν, στην οποία η Ρεάλ κατέκτησε συνολικά τρία τρόπαια. Το ισπανικό Σούπερ Καπ, το πρωτάθλημα και το Champions League, με τον Αντσελότι να γράφει μια σειρά από ρεκόρ.

Ο Ιταλός έγινε φέτος μόλις ο πρώτος προπονητής ever που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στις πέντε κορυφαίες λίγες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παράλληλα, με την κατάκτηση του Champions League, ο Αντσελότι είναι πλέον ο προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις ως coach στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντσελότι έχει σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα… αυτια (είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής) σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες!

Η χθεσινή βραδιά, ήταν απλώς μια «σφαλιάρα» του Αντσελότι στους haters του και σε εκείνους που τον είχαν για… τελειωμένο. Χωρίς πολλά πολλά και με το φρύδι συνεχώς ανεβασμένο, ο Αντσελότι οδήγησε τη Ρεάλ σε μια από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της.

Don Carlo Ancelotti.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ