Παναθηναϊκός: 51 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ (vids)

Παναθηναϊκός: 51 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ (vids)

Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από την ημέρα που ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία - Ήταν 2 Ιουνίου 1971 όταν το «τριφύλλι» αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο «Γουέμπλεϊ», κόντρα στον σπουδαίο Άγιαξ του Κρόιφ

Ο Παναθηναϊκός μία τέτοια μέρα του Ιούνη, πίσω στο 1971, πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο!

Στις 2 Ιουνίου εκείνου του έτους οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης κόντρα στον πανίσχυρο, τότε, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, του Νέεσκενς, του Κάιζερ, του Σουρμπίρ, του Βαν Ντάικ! Μία πραγματική ομαδάρα που δίδασκε εκείνη την εποχή το Total Football σε όλη την Ευρώπη!

Οι παίκτες του Πούσκας δεν φοβήθηκαν τον θρυλικό Άγιαξ. Τον κοίταξαν κατάματα και ηττήθηκαν χάρη σε γκολ των Φαν Ντάικ και Άρι Χάαν, με τους Ολλανδούς να κατακτούν το πρώτο τους Ευρωπαϊκό τρόπαιο,  σε μια εποχή που οι Ολλανδοί ήταν απλά ασταμάτητοι.

Η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν η αρχή της ευρωπαϊκής πορείας του «Τριφυλλιού». Μετά τον τελικό η βρετανική «Daily Mail» έγραψε: «O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας». Εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός έκανε γνωστό το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Ο Παναθηναϊκός, για να φτάσει στο Γουέμπλεϊ, απέκλεισε κατά σειρά τη Ζενές Ες, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, την Έβερτον και τον Ερυθρό Αστέρα.

Οι συνθέσεις του ιστορικού τελικού:

Άγιαξ: Στούι, Bάσοβιτς, Σουρμπίρ, Xούλσοφ, Pάιντερς (46΄ Mπλάνγκεμπουργκ), T. Mιούρεν, Nέεσκενς, Σβαρτ (46΄ Xάαν), Bαν Nτάικ, Kρόιφ, Kάιζερ.

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ