Σέρτζιο Σκαριόλο: Ένας προπονητής που άλλαξε… πατρίδα! (vid)

Σέρτζιο Σκαριόλο: Ένας προπονητής που άλλαξε… πατρίδα! (vid)

O Σέρτζιο Σκαριόλο κατάφερε ξανά να πανηγυρίσει ένα χρυσό μετάλλιο. Πλέον όμως δεν είναι χαρά για αυτόν αλλά το χρέος του προς τη νέα του... πατρίδα!

Από χθες η Ισπανία βρίσκεται για τέταρτη φορά στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ αφού επικράτησε στον τελικό με 88-76 με αντίπαλο τη Γαλλία.

Η κατάκτηση αυτού του τροπαίου έχει αρχιτέκτονα ένα Ιταλό προπονητή που στην πορεία αν τον ρωτήσεις τι εθνικότητα έχει θα σου απαντήσει πλέον Ισπανός. Τον Σέρτζιο Σκαριόλο.

Διαβάστε επίσης: Στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (vid)

Με τον Σκαριόλο στον πάγκο οι «Φούριας Ρόχας» έχουν κατακτήσει και τις τέσσερις κορυφές δείχνοντας ότι με αυτόν αρχιτέκτονα δημιούργησαν μια νοοτροπία που λέει «πάμε μόνο για το χρυσό».

Κάθε αρχή και δύσκολη!

Κι όμως το παραμύθι του Σκαριόλο στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας ξεκίνησε με πίεση… πολλή πίεση. Συγκεκριμένα όταν ανέλαβε το 2009 για πρώτη φορά, μετά τα επιτεύγματά του με την Ουνικάχα Μάλαγα που κατέκτησε το 2006 το Ισπανικό πρωτάθλημα και την έστειλε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της το 2007 σε Final 4, το συμβόλαιό του ήταν μονοετούς διάρκειας με αυτόματη ανανέωση σε περίπτωση μόνο κατάκτησης του τροπαίου του Εurobasket.

Βέβαια τότε οι Ισπανοί είχαν την ομάδα που το 2006 είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου με τ αδέλφια Γκασόλ, τον Ναβάρο, τον Καλντερόν και τους υπόλοιπους να είναι παίκτες πρώτης γραμμής στο ΝΒΑ. Έτσι το χρυσό ήταν μονόδρομος. Ο Ιταλός τεχνικός όμως έβλεπε ότι έπρεπε να διαχειριστεί αρκετές δυνατές προσωπικότητες και έπρεπε να βρει λύση.

Η λύση λεγόταν να καθοδηγεί το γκρουπ κάθε ώρα και στιγμή στο ξενοδοχείο. Δεν επέτρεπε τσακωμούς, ξενύχτια και οι παίκτες στην προπόνηση έπρεπε να είναι παρών μία ώρα νωρίτερα. Έτσι όποιος του αντιμιλούσε δεν θα ήταν στην αποστολή για το Eurobasket.

Ταυτόχρονα στα αποδυτήρια υπήρχε μια αφίσα του Χόλντεν που το 2007 στην χώρα τους με buzzer beater έδωσε το χρυσό στη Ρωσία.

Κι όμως εκείνο του Εurobasket ξεκίνησε με ήττα από την Σερβία με κακό μπάσκετ και αν δεν ήταν στην τελευταία αγωνιστική ο Γκασόλ να στείλει το ματς με την Σλοβενία στην παράταση, η Ισπανία μπορεί να μην ήταν αυτό που είναι.

Στα νοκ άουτ όμως έδειξαν τι μπορούν να κάνουν και με τον Σκαριόλο να κάνει τα πάντα σωστά σε θέματα ψυχολογίας και καθοδήγησης στον πάγκο η Ισπανία ανεβαίνει για πρώτη φορά στον Eυρωπαϊκό θρόνο.

Δύο χρόνια μετά τα ξανακαταφέρνει και ανεβάζει ξανά τους Ισπανούς στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, με τον ίδιο να δηλώνει «Δεν νιώθω ότι έχω καταφέρει κάτι, απλά κάνω το χρέος μου προς την πατρίδα!». Ναι, ένιωθε ήδη Ισπανός αφού είχε φύγει από την Ιταλία το μακρινό 1997 .

Ταυτόχρονα σε συλλογικό επίπεδο δεν είχε καταφέρει τίποτα αφού ούτε με την Χίμκι, ούτε με την Αρμάνι αλλά και στην Μπασκόνια δεν ήταν ανταγωνιστικός και πολλές φωνές έλεγαν ότι στην Ισπανία τον κρατάνε οι παίκτες.

Το 2012 όμως ο Ιταλός τεχνικός ένιωσε πως ο κύκλος με την Ισπανία τελείωσε. Έτσι οι δρόμοι τους χώρισαν μετά το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

«Ένας κύκλος έκλεισε. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και εγώ αγάπησα τα πάντα σε αυτή την ομάδα. Σας ευχαριστώ».

Η επιστροφή είχε χρώμα… χρυσού!

Οι Ισπανοί το 2013 βγαίνουν τρίτοι στο Eurobasket της Σλοβενίας και δεν άντεχαν άλλο να μείνουν μακριά από την κορυφή. Η λύση ήταν εύκολη και το 2015 μέσα σε 5′ όπως αποκάλυψε ο Σκαριόλο η επιστροφή ήταν κλεισμένη.

«Απλά είδα το τηλέφωνο και είπα έρχομαι. Τι άλλο να ζητήσω; Αυτό ήθελα!».

Έτσι και έγινε αφού στο Eurobasket με φοβερό κοουτσάρισμα κατακτά πάλι την κορυφή. Ταυτόχρονα κοιτάει και τα μικρότερα κλιμάκια αφού ο κορμός μεγάλωσε. Βέβαια το 2017 απέτυχε όπως δήλωσε αφού ο Γκασόλ και η παρέα του τερμάτισαν τρίτοι.

Το μεγάλο επίτευγμα όμως το έκανε το 2019 όταν στην Κίνα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην κορυφή του κόσμου. Εκεί ήρθε και το ΝΒΑ αφού έγινε βοηθός προπονητή στους Ράπτορς αλλά στο συμβόλαιο του ήθελε να μπει όρος ώστε να μπορεί να προπονεί την… πατρίδα του, το οποίο έγινε αποδεκτό από την ομάδα του Καναδά.

Και φτάσαμε στο σήμερα όπου η Ισπανία δεν ήταν καν στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο κορμός των επιτυχιών είχε αποσυρθεί και μια παρέα παιδιών που εκτός των αδελφών Ερνάνγκομεθ, του Ρούντι και του Μπράουν, που έγινε με προτροπή του Σκαριόλο Ισπανός, σε μια απόφαση που αμφισβητήθηκε στην Ιβηρική, δεν είχε παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις.

Κι όμως τα κατάφερε. Με πειθαρχία στρατιωτική, κοουτσάρισμα που για πολλούς ήταν το καλύτερο της καριέρας του ξαναέβγαλε την Ισπανία στην κορυφή αφήνοντας πίσω φαβορί όπως την Ελλάδα, τη Σερβία, τους Σλοβένους αλλά και τη Γαλλία.

Με αυτή την κατάκτηση ο Σκαριόλο έφτασε τα 8 μετάλλια σε 10 διοργανώσεις και ευελπιστεί να τα αυξήσει χωρίς όμως να νιώθει πλέον το βάρος του 2009. Απλά πλέον το κάνει γιατί όλη η προπονητική του καριέρα είναι αυτή η ομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ