Η «τρελή» ιστορία του Τζίμι Μέρφι: Όταν τα μπαράζ του Μουντιάλ τον έσωσαν από τον θάνατο (pics, vids)

Η «τρελή» ιστορία του Τζίμι Μέρφι: Όταν τα μπαράζ του Μουντιάλ τον έσωσαν από τον θάνατο (pics, vids)

Η Ουαλία θα δώσει τον πρώτο της αγώνα σε Παγκόσμιο μετά από 64 χρόνια και to10,gr θυμάται μια μοναδική ιστορία από την τελευταία φορά που οι «δράκοι» αγωνίστηκαν σε ένα Μουντιάλ.

Η πρεμιέρα έγινε. Το Κατάρ… κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα που φιλοξενεί Παγκόσμιο Κύπελλο και γνωρίζει την ήττα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, καθώς το Εκουαδόρ έδειξε ότι απέχουν ποδοσφαιρικά οι δύο ομάδες, επικρατώντας πολύ εύκολα εν τέλει με 2-0.

Και αφού το «ποδαρικό» έγινε, ήρθε η ώρα να μπει σε φουλ ρυθμούς το Μουντιάλ, με τη σημερινή ημέρα να ανοίγει για τα καλά τον χορό των πολλών και συνεχόμενων παιχνιδιών. Τρία ματς έχει το σημερινό «μενού» της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων.

Διαβάστε επίσης: «Έπιασε» δουλειά ο (μισός) Ολυμπιακός

Η ημέρα «κλείνει» με μια μεγάλη και σημαντική επιστροφή στον θεσμό. Το comeback της Ουαλίας σε τελική φάση Μουντιάλ μετά από 64 ολόκληρα χρόνια θα «σφραγιστεί» απόψε στο Κατάρ, κόντρα στις ΗΠΑ.

Μια επιστροφή την οποία περίμενε πως και πως ο λαός της Ουαλίας. Μια «κατάρα» που θα σπάσει οριστικά απόψε.

Τα μπαράζ που έσωσαν τον Μέρφι

Ήταν το 1958, όταν η Ουαλία αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Με μπροστάρη τον προπονητή της, Τζίμι Μέρφι, η Ουαλία κατάφερε να εξασφαλίσει στα τότε προκριματικά το εισιτήριο για τα play off του Μουντιάλ.

Σε εκείνη τη φάση, η Ουαλία έπρεπε να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Ισραήλ για να φτάσει στο μεγάλο όνειρο. Οι «δράκοι» τα καταφέρνουν και μάλιστα δύο φορές, επικρατώντας 2-0 και στα δύο παιχνίδια.

Η χαρά του Μέρφι ωστόσο κράτησε για μόλις λίγες ώρες. Τότε ο Τζίμι Μέρφι ήταν υπεύθυνος υποδομών και βοηθός προπονητή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 6/2 εκείνης της χρονιάς, μία ημέρα μετά τον δεύτερο αγώνα της Ουαλίας με το Ισραήλ δηλαδή, σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου, με την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το «σοκ» για τον Μέρφι ήταν μεγάλο. Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν και εκείνος μέσα στο αεροπλάνο, δίπλα στον Ματ Μπάσμπι, εάν δεν είχε λάβει την ειδική άδεια για να δώσει το «παρών» στο Ισραήλ, στον δεύτερο αγώνα της Ουαλίας.

Το όνειρο που σταμάτησε στο «τέρας» Πελέ

Η κληρωτίδα έφερε την Ουαλία σε έναν δύσκολο όμιλο, απέναντι σε Σουηδία, Ουγγαρία και Μεξικό. Κι όμως, η Ουαλία μπόρεσε να εξασφαλίσει την παρουσία της στα προημιτελικά, αφού κατάφερε να επικρατήσει της Ουγγαρίας με 2-1, σε έναν αγώνα play off που έδωσαν.

Το όνειρο ωστόσο σταμάτησε από το ποδοσφαιρικό «τέρας», Πελέ. Ο τότε 17χρονος αστέρας, ήταν αυτός που σταμάτησε τους «δράκους» με ένα γκολ. Μάλιστα, ο Πελέ οδήγησε στη συνέχεια τους Βραζιλιάνους και στην κορυφή του κόσμου.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Ουαλία κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ. 64 χρόνια μετά, οι «δράκοι» ελπίζουν να ξεκινήσουν με το δεξί στο Κατάρ και να ονειρευτούν ξανά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ