Έχει μετρήσει ποτέ γκολ από διαιτητή;

Έχει μετρήσει ποτέ γκολ από διαιτητή;

Μια εντυπωσιακή ιστορία...

Ο διαιτητής είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο μέρος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρέμβει στην εξέλιξή του. Η δική του δουλειά είναι να ελέγχει το παιχνίδι, να βοηθάει στον ρυθμό, να διασφαλίζει ότι και οι δύο ομάδες παίζουν με τους κανόνες και μερικές φορές να παίρνει και δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, όμως στο παιχνίδι αυτό καθαυτό δεν έχει θέση. Αυτή είναι η γενική ιδέα.

Όμως η αλήθεια είναι πως σε ένα παιχνίδι όπου οι παίχτες, η μπάλα και ο διαιτητής κινούνται συνεχώς οι μεν για να υπερκεράσουν την αντίπαλη άμυνα και να σκοράρουν και ο δε για να λάβει καλύτερη θέση και να πάρει σωστότερη απόφαση είναι δύσκολο να μην υπάρχουν και στιγμές που ο διαιτητής μπορεί να γίνει μέρος του παιχνιδιού και ο ίδιος. Και μπορεί οι διαιτητές να έχουν εκπαιδευτεί ώστε να αποφεύγουν παίχτες και μπάλα όμως πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται.

Σε αυτές τις στιγμές θα αναφερθούμε παρακάτω και κυρίως σε αυτές που δεν καταλήγουν σε απλή παρέμβαση στην πορεία της μπάλας.

Γκολ που έχουν βάλει διαιτητές στο ποδόσφαιρο

Μπορεί να μην συμβαίνει συχνά όμως έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις ο διαιτητής να γραφτεί σαν σκόρερ στο φύλλο αγώνα. Δεν έχει συμβεί φυσικά σε κάποια από τις μεγάλες δυτικές λίγκες αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα τέσσερις περιπτώσεις όπου ο άρχων του αγώνα σκόραρε (φανταστείτε τι απόδοση θα είχε η αγορά αυτή στα προγνωστικά στοιχήματος). Φυσικά, αυτό άλλαξε το 2019 όταν άλλαξε ο κανονισμός και πλέον κάθε επαφή της μπάλας με τον διαιτητή σταματάει τη ροή του αγώνα που συνεχίζεται με ελεύθερο.

Brian Savill – Earls Colne Vs Wimpole 2000 – 2001

Ο Brian Savill ήταν ένας θρύλος στα τοπικά ποδοσφαιρικά στέκια όντας διαιτητής για περισσότερα από 18 χρόνια, αλλά και στο τοπικό cricket club. Περισσότερο γνωστός όμως έχει γίνει για το βολέ που κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό γκολ κατά την διάρκεια ενός αγώνα για το Bromley Cup. Με το σκορ 18-1 υπέρ των Earls Colne μάλλον η ομάδα της Wimpole δεν είχε και μεγάλες πιθανότητες να αποσπάσει την ισοπαλία κι έτσι ο Brian όντας ο διαιτητής του αγώνα μόλις είδε την μπάλα να έρχεται από ψηλά προς το μέρος του στα όρια της μεγάλης περιοχής αποφάσισε να δώσει ένα χεράκι στην ομάδα της Wimpole. «Είδα την μπάλα να έρχεται προς το μέρος μου αφού έφυγε από το κεφάλι ενός παίχτη, κοντρόλαρα και στην αναπήδηση σούταρα με το αριστερό (αν και το καλό μου είναι το δεξί) και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα». Μάλιστα ο ίδιος πανηγύρισε το γκολ τρέχοντας προς το κέντρο του γηπέδου αλλά την ίδια άποψη δεν είχε η ομοσπονδία η οποία τον τιμώρησε με 7 βδομάδες εκτός κάτι που οδήγησε στην απόσυρσή του. Κάτι λογικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι το τελικό 20-2 με το γκολ του Brian να είναι το δεύτερο έκανε την Earls Colne να χάσει την άνοδο λόγω..διαφοράς τερμάτων.

Maurice Paarhuis – Harkemase Boys Vs HSV Hoek – 2019

Στην 4η κατηγορία του Ολλανδικού ποδοσφαίρου το γκολ που έμελλε να αλλάξει τους κανονισμούς και καταχωρήθηκε κανονικά ως τυχαίο γεγονός ακόμα αμφισβητείται. Με τους γηπεδούχους να είναι μπροστά στο σκορ με 3-1 η HSV ήταν στην επίθεση με τον αντίπαλο τερματοφύλακα να αναγκάζεται να βγει για λίγο από την γραμμή του τέρματος και να αποκρούσει ένα σχετικά αδύναμο σουτ το οποίο είχε κοντράρει και περάσει από κάτω από το σώμα του. Με την μπάλα να αναπηδά κοντά στην γραμμή του γκολ, ένας αμυντικός διώχνει με έναν αντίπαλο όμως να σουτάρει εκ νέου προς την εστία και την μπάλα να βρίσκει πάνω στον διαιτητή που λειτουργώντας με ένστικτο στέλνει με το πόδι την μπάλα προς την εστία. Ο αμυντικός κατάφερε να διώξει εκ νέου, η μπάλα όμως είχε ήδη περάσει την γραμμή. Ο διαιτητής Maurice Paarhuis έτρεξε προς την σέντρα προς έκπληξη των παιχτών της γηπεδούχου ομάδας που τον κυνηγούσαν στο γήπεδο, Εν τέλει το παιχνίδι έληξε 4-2 υπέρ της γηπεδούχου άρα ουσιαστική ζημιά δεν έγινε με τον διαιτητή να κάνει το σωστό με βάση τους τότε κανονισμούς.

Ahmet Akçay – Besiktas Vs Ankaragucu – 1986

Είναι το πιο «σοβαρό» γκολ διαιτητή της μικρής αυτής λίστας όχι μόνο για το γεγονός ότι έγινε σε αγώνα πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στην Τουρκία αλλά και για το ότι το γκολ αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στον αποτέλεσμα με το ματς να τελειώνει 0-1. Στην πραγματικότητα το γκολ αυτό του Ahmet τον ανάγκασε εν τέλει να φύγει με αστυνομική συνοδεία από το γήπεδο καθώς η Μπεσίκτας είχε χάσει τον αγώνα και τρεις πολύτιμους βαθμούς. Στημένη φάση για την Ανκαραγκουτσού με την σέντρα να κοντράρει να χτυπάει στο κεφάλι του διαιτητή ο οποίος είχε μπει σχεδόν μέσα στην περιοχή και να νικάει τον αντίπαλο γκολκίπερ. Ο διαιτητής έπεσε στο έδαφος όμως το γκολ μέτρησε κανονικά και η ειρωνεία είναι πως στο φινάλε της σεζόν η Μπεσίκτας έχασε τον τίτλο από την Γαλατασαράι για έναν πόντο. Αν το γκολ του Ahmet δεν μετρούσε θα είχε πάρει τον τίτλο εκείνη τη χρονιά.

José De Assis Aragão – Santos Vs Palmeiras – 1983

Είναι το παλαιότερο συμβάν στην λίστα μας αλλά ακόμα ένα που είχε αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα και έρχεται από την Βραζιλιάνο διαιτητή Aragao ο οποίος σκόραρε το 2-1 κατά της Σάντος στην παράταση. Όλα ξεκίνησαν από ένα κόρνερ που διώχθηκε όχι καλά από την άμυνα της Σάντος με έναν παίχτη της Παλμέιρας να μαζεύει την μπάλα λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή. Ο ίδιος γέμισε την μπάλα εκ νέου προς την περιοχή, με την μπάλα να κοντράρει να αλλάζει πορεία και να χτυπάει πάνω στο πόδι του διαιτητή που είχε πάρει θέση στο πίσω δοκάρι για να έχει καλύτερη εικόνα της φάσης. Το αποτέλεσμα ήταν γκολ με το οποίο η Σάντος έχασε τελικά το παιχνίδι. Το γκολ του διαιτητή είχε αντίκτυπο στον αποτέλεσμα αλλά τελικά όχι στην πορεία της Σάντος στη σεζόν που τερμάτισε πίσω από την Φλαμένγκο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ