Τα 90λεπτα τίτλου της ΑΕΚ…

Τα 90λεπτα τίτλου της ΑΕΚ…

To10.gr σας θυμίζει τα ματς στα οποία η ΑΕΚ πήρε και μαθηματικά πάρει τον τίτλο, όπως φιλοδοξεί να κάνει σήμερα, κόντρα στον Λεβαδειακό...

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα 90λεπτο για να επιστρέψει στον θρόνο της πρωταθλήτριας Ελλάδας μετά από 24 χρόνια. Αρκεί ένας βαθμός στον σημερινό εντός έδρας αγώνα της (19:00) στο ΟΑΚΑ, κόντρα στον Λεβαδειακό. Ας θυμηθούμε τα 90λεπτα τίτλου της Ένωσης στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Τέλη 10ετίας ’80, αρχές ’90, η Ένωση είχε δημιουργήσει τη δική της εποχή. Πρώτα το 1989, κατακτώντας τον πρώτο επαγγελματικό της τίτλο και το πρώτο πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια και στη συνέχεια με τα τρία συνεχόμενα (1992, 1993, 1994).

Σε ποια ματς, όμως, είχε και μαθηματικά πάρει τον τίτλο, όπως φιλοδοξεί να κάνει τώρα κόντρα στον Λεβαδειακό; Να σημειωθεί ότι τις δύο φορές, αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός. Και τις άλλες δύο, ένας Απόλλων…

1988-1989:

Την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ πήγαινε στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον γηπεδούχο Ολυμπιακό, με το πλεονέκτημα ότι έπαιζε για δύο αποτελέσματα. Με ισοπαλία, διατηρούσε το πλεονέκτημα με τους ερυθρόλευκους και θα χρειαζόταν μία νίκη εντός έδρας επί του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Με νίκη, τα πάντα τελείωναν. Συνέβη το δεύτερο. Το γκολ του Καραγκιοζόπουλου στο 83′ μετέτρεψε σε φιέστα το ματς με τον ΠΑΟΚ και έδωσε στην ΑΕΚ το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1979. Σε ένα ματς επεισοδιακό, με πέντε αποβολές και με τον Ολυμπιακό να χάνει πολλές ευκαιρίες. Αλλά και σε ένα ματς που για τους κιτρινόμαυρους έχει μείνει στην ιστορία.

1991-1992:

Αυτή τη φορά ο τόπος συνάντησης ήταν η Νέα Φιλαδέλφεια. Πάλι για την προτελευταία αγωνιστική. Αντίπαλος ο Απόλλων Αθηνών και στόχος της ΑΕΚ οι δύο νίκες, για να μην έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός. Τελικά δεν χρειάστηκαν. Εκείνη την αγωνιστική η Ένωση επικράτησε με 2-0 του Απόλλωνα (8′ Βασιλόπουλος, 75′ Δημητριάδης) και σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Ολυμπιακού στην Κόρινθο, κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Τελευταία αγωνιστική; Πάλι με τον ΠΑΟΚ. Όμως αυτή τη φορά στην Τούμπα, όπου είχαν ταξιδέψει 8.000 ΑΕΚτσήδες για την φιέστα τίτλου στην Θεσσαλονίκη!

1992-1993:

Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός δεν ήταν πια συνδιεκδικητής, αλλά ο αντίπαλος στο 90λεπτο τίτλου. Τελευταία αγωνιστική στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Ένωση με νίκη εξασφάλιζε τον 10ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και δεύτερο συνεχόμενο. Οι ερυθρόλευκοι βαθμολογικά ήταν αδιάφοροι. Η ΑΕΚ άφησε ελπίδες τίτλου στον Παναθηναϊκό, που την κυνηγούσε στο -1, μόνο για 20 δευτερόλεπτα. Τότε ο Σλίσκοβιτς άνοιξε το σκορ. Το τελικό 3-1 διαμορφώθηκε με δύο γκολ του Δημητριάδη και ένα του Τσαλουχίδη, που είχε μειώσει σε 2-1. Η φιέστα που ακολούθησε είχε και προηγούμενο, αλλά είχε και επόμενο. Τη νέα σεζόν…

1993-1994:

Τότε το 90λεπτο τίτλου, θα ήταν με την Ξάνθη. Αλλά το τελικό 2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε μεταθέσει την μαθηματική κατάκτηση για την επόμενη αγωνιστική. Αντίπαλος ο Απόλλων Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη. Η Ένωση νίκησε με 1-2, με δύο γκολ του Αλεξανδρή (14′, 28′) και ήρθε η στέψη. όσο για τη φιέστα; Έγιναν δύο. Η μία στο αεροδρόμιο, στην επιστροφή της ομάδας και η άλλη την επόμενη και τελευταία αγωνιστική, με τον ΟΦΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια και το τρενάκι του θριάμβου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ