ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι που έγραψαν ιστορία στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι που έγραψαν ιστορία στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids)

Από την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο «Νίκος Γκούμας», μέχρι το τελευταίο διπλό του Ολυμπιακού στην έδρα της ΑΕΚ και το ισόπαλο «αντίο» του 2002.

Πριν από έναν μήνα ο Ολυμπιακός επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, 20 χρόνια μετά την τελευταία φορά, για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο σε αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Σε λίγες ώρες η Ένωση θα υποδεχτεί ξανά τους Πειραιώτες στην «Opap Arena» (19:00) για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Super League και to10.gr σας παρουσιάζει τα ντέρμπι των δύο ομάδων που έγραψαν ιστορία στο «Νίκος Γκούμας».

Διαβάστε επίσης: Παίρνει τον δρόμο για την Ελλάδα ο Βιλντόζα; Η πρώτη απάντηση του Αργεντινού…

Η τελευταία φορά

Στις 9 Νοεμβρίου του 2002 η ΑΕΚ φιλοξένησε για τελευταία φορά τον Ολυμπιακό στην ιστορική της έδρα, σε ματς για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν όπου δεν υπήρξε νικητής (1-1). Στις κερκίδες είχαν βρεθεί οπαδοί και των δύο ομάδων, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με γκολ του Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς και τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν με τον Ντέμη Νικολαΐδη λίγο πριν το ημίχρονο.

Πέρα από το ότι εκείνο το ντέρμπι ήταν το τελευταίο στο «Νίκος Γκούμας», έμεινε στην ιστορία και για ακόμη έναν λόγο. Κατά τη διάρκεια του ματς μάλιστα, οπαδοί της Ένωσης πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο έξω από το γήπεδο κατά της επιστροφής του Ντούσαν Μπάγεβιτς που εκείνη την εποχή ήταν κόκκινο πανί για τον κόσμο της ομάδας.

Όσο για το πώς είχαν παραταχθεί οι δύο ομάδες; Την ενδεκάδα της ΑΕΚ αποτελούσαν οι Χιώτης, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Γεωργέας, Κασάπης, Ράιτ, Κατσουράνης, Λάκης, Ίβιτς και Καψής, με τους Μπορμπόκη και Σεντένο να έρχονται από τον πάγκο. Εκεί που βρισκόταν και ο νυν team manager της ΑΕΚ, Δημήτρης Ναλιτζής, ο οποίος δεν είχε χρησιμοποιηθεί.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με τους Ελευθερόπουλο, Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Γιαννακόπουλο, Καρεμπέ, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Άντζα, Ζέτερμπεργκ και Ανατολάκη, με τους Ντρασένα, Νινιάδη και Αλαξανδρή να μπαίνουν ως αλλαγή.

Η επιστροφή του Ντούσαν

Το ματς που τουλάχιστον οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν θα ξεχάσουν ποτέ, ήταν εκείνο της 13ης Ιανουαρίου του 1997 όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο γήπεδο που μεγαλούργησε ως παίκτης και προπονητής της Ένωσης. Το ματς ήταν να γίνει την προηγούμενη μέρα, αλλά αναβλήθηκε λόγω βροχής.

Ο Σερβοέλληνας προπονητής εμφανίστηκε με «ερυθρόλευκες» φόρμες, με τον κόσμο της Ένωσης να μετατρέπει σε κόλαση το γήπεδο, σε μία από τις πιο έντονες και χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι «κιτρινόμαυροι» ικανοποίησαν τον κόσμο τους που ήθελε εκδίκηση καθώς επικράτησαν με 2-0 χάρη σε γκολ των Νικολαΐδη και Κωστή.

Το διπλό-ορόσημο του Ολυμπιακού

Τη σεζόν 2001-2 έλαβε χώρα ένα από τα πιο συγκλονιστικά πρωταθλήματα των πολλών τελευταίων ετών, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τον τίτλο στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ, χάρη στις δύο νίκες που πέτυχε στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Η πρώτη από αυτές ήρθε στις 20 Ιανουαρίου του 2002 όταν οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 3-2 της Ένωσης η οποία είχε προηγηθεί δύο φορές στο ματς, με τους Νικολαΐδη και Τσιάρτα, αλλά οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη χάρη σε γκολ των Αλεξανδρή, Τζιοβάνι και Τζόρτεβιτς.

Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ

Στις 31 Ιανουαρίου του 1999 η ΑΕΚ είχε πάρει την τελευταία της νίκη για αγώνα πρωταθλήματος, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 2-0. Στον πάγκο των Πειραιωτών τότε καθόταν ακόμα ο Μπάγεβιτς, ενώ στης Ένωσης ο Μπλαχίν. Τα γκολ είχαν πετύχει από το πρώτο ημίχρονο οι Μπατίστα και Νικολαΐδης, σε ένα ντέρμπι με πολύ μεγάλη ένταση, όπως συνήθως ήταν αυτά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ